Ministerul Muncii a descoperit mai multe nereguli la centrul de plasament din Galaţi, unde copiii ar fi fost bătuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii Corpului de control al Ministerului Muncii au identificat o serie de probleme la Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi, unde personalul a fost acuzat că ar fi bătut şi ameninţat cu moartea copiii: deşi este destinat minorilor, sunt cazaţi şi tineri de peste 18 ani, are dormitoare cu mai multe paturi decât prevăd standardele, dar nu există proceduri pentru gestionarea cazurilor de abuz asupra copilului.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei, Sociale şi Persoanelor Vârstnice ( MMFPSPV) a dat publicităţii marţi raportul în urma verificărilor făcute de corpul de control al ministrului Muncii, Rovana Plumb, în cazul Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi, unde personalul a fost acuzat că ar fi bătut şi ameninţat cu moartea copiii.

„În urma controlului efectuat la Centrul de Plasament nr. 3, Galaţi, Corpul de Control al ministrului a constatat deficienţe de aplicare a legislaţiei în ceea ce priveşte stabilirea unor proceduri clare de intervenţie în caz de abuz/neglijare a copilului şi pregătirea personalului din respectivul Centru, în ceea ce priveşte sesizarea/intervenţia în astfel de situaţii”, arată Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Deşi legislaţia în vigoare prevede că Serviciul Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere, care funcţionează la nivelul DGASPC Galaţi, are rolul de a interveni în evaluarea detaliată a suspiciunii de abuz şi să confirme sau să infirme acest lucru, acest demers nu a fost întreprins.

Anchetă pentru cazurile de abuz semnalate

Ca atare, Corpul de Control a propus DGASPC Galaţi introducerea obligativităţii Serviciului Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere de a interveni în evaluarea şi, dacă este cazul, în soluţionarea cazurilor de abuz semnalate, din Centrul de Plasament nr. 3.

De asemenea, obligativitatea verificării oricărei suspiciuni de abuz din partea acestui Serviciu nu s-a regăsit în procedurile de lucru, motiv pentru care Corpul de Control a propus şi revizuirea metodologiei de organizare şi funcţionare a Serviciului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţiune, repatriere potrivit legii.

MMFPSPV mai precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa.

"Prin urmare, la nivelul DGASPC Galaţi trebuia să existe o procedură care să cuprindă paşii ce trebuie parcurşi, astfel încât toţi angajaţii să cunoască aceste prevederi şi să ştie în ce fel trebuie să intervină", se mai arată în comunicat.

Procedură clară în cazul abuzului din partea personalului

Corpul de Control a propus întocmirea şi aprobarea unei proceduri în cazurile de săvârşire/suspiciune de violenţă asupra copilului de către personalul din serviciile pentru copii, din subordinea DGASPC Galaţi, introducerea în fişele de post ale personalului care interacţionează cu copilul, din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, a obligativităţii semnalării cazurilor de abuz la DGASPC Galaţi şi instruirea personalului din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, cu privire la procedurile pentru protecţia copilului împotriva abuzurilor, prevenirea, identificarea, semnalarea suspiciunilor sau acuzaţiilor de abuz asupra copiilor.

Astfel, Corpul de Control a propus instruirea personalului din Centrul de Plasament nr. 3 Galaţi cu privire la procedurile privind relaţia personalului cu copiii, pentru încurajarea relaţiilor bazate pe sinceritate şi respect faţă de beneficiari.

Probleme şi la capitolul dotări

În timpul verificărilor făcute, Corpul de Control a constatat că în trei dintre dormitoare era depăşit numărul de paturi admis, acolo fiind îngrijite şi persoane cu vârsta de peste 18 ani, deşi centrul este destinat îngrijirii copiilor.

În acest sens, s-a cerut transferarea beneficiarilor adulţi într-un centru adecvat şi amenajarea dormitoarelor cu respectarea standardelor în vigoare.

O altă abatere constatată se referă la evaluarea copiilor din centru, lucru care ar trebui să se facă trimestrial, potrivit legii.

"Cu toate acestea, la Centrul din Galaţi acest demers era realizat la intervale de timp mai mari", mai informează MMFPSPV, precizând că s-a cerut ca reevaluările situaţiilor copiilor din centre să aibă loc trimestrial.

În ceea ce priveşte decizia de destituire din funcţie a şefului de centru, reprezentanţii ministerului precizează că aspectele care ţin de relaţiile contractuale dintre angajaţii Centrului de Plasament nr. 3 Galaţi şi DGASPC, singura instituţie care se poate pronunţa cu privire la procedura aplicată, oportunitatea şi legalitatea desfacerii unui contract de muncă este instanţa judecătorească, aşa cum prevede Codul Muncii.

MMFPSPV mai precizează că, având în vedere faptul că DGASPC este instituţie descentralizată, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, raportul Corpului de Control al Ministrului Muncii, cu măsurile propuse, va fi trimis şi Consiliului Judeţean Galaţi.

Camere de supraveghere în centrele pentru copii şi bătrâni

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat pe 6 aprilie, în emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV, că ia în calcul varianta camerelor de supraveghere pentru a preveni abuzurile din centrele de îngrijire pentru copii şi vârstnici. 

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare SW L un centru de plasament din Galaţi, care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii.

Fosta directoare de la Centrul de plasament nr. 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiţă internată care i-a cerut explicaţii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băţ - şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv, potrivit Mediafax.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galaţi, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Abuzurile din Galaţi, filmate

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilităţi, folosesc cuvinte obscene şi îi ameninţă cu bătaia.

"Bă, tăceţi din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băţ acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei fă? Îţi trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povesteşte alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamaţii scrise şi a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.


Pe aceeaşi temă:

AUDIO Mai mulţi copii dintr-un centru de plasament din Galaţi au fost legaţi, bătuţi şi chiar ameninţaţi cu moartea de asistente şi de infirmiere

Rovana Plumb: bătrâni îngrijiţi acasă de rude, pe banii statului şi camere video în centrele pentru copii şi vârstnici

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite