Ministerul Mediului dă cu o mână şi cu alta ia: Restituie taxele de înmatriculare vechi, dar inventează alta nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce se pregăteşte să reinventeze şi să arunce pe piaţă o nouă taxă auto, Ministerul Mediului a pregătit, împreună cu specialiştii de la Finanţe, un proiect de ordin pentru aprobarea normelor privind restituirea sumelor reprezentând taxa de poluare, indiferent cum s-a numit ea în trecut. Documentul a fost pus în dezbatere publică.

Pentru sumele stabilite prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii, dobânda se calculează în temeiul prevederilor art. 182 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau aşa cum a stabilit de instanţa judecătorească.

Astfel, conform O.U.G nr. 52/2017, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie, în cazul existenţei unei hotărâri judecătoreşti, în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018, iar timbrul de mediu se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018, a decis joi Guvernul.

În document, Guvernul a introdus două noi situaţii care pot apărea în cazul solicitărilor de restituire, respectiv aceea în care solicitantul nu mai deţine documentul doveditor al plăţii şi cea în care nu a înmatriculat autovehiculul pentru care a achitat taxa şi prin urmare nu poate ataşa cererii certificatul de înmatriculare. 

"Noile prevederi vin în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie sumele achitate către Fondul pentru mediu, dar care se află în imposibilitatea de a anexa dovada plăţii acestora, în copie sau original. În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date", precizează Executivul.

De asemenea, va fi reglementată şi corectată situaţia în care o persoană a plătit taxa, dar nu a înmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care nu poate ataşa la cererea de rambursare a taxei copii ale cărţii autovehiculului şi certificatului de înmatriculare.

"În acest caz, cererea de restituire va fi însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă menţiunea ”taxă neutilizată” şi care este semnat şi ştampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule", menţionează Guverul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite