Ministerul Mediului a dat verde la vânătoarea de urşi

Ministerul Mediului a dat verde la vânătoarea de urşi

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi,

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 175 de urşi. Asta după ce, astăzi, sute de persoane din Harghita, Covasna şi Mureş au protestat în Bucureşti pentru acordarea dreptului de a vâna urşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi şi trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, intervenţiile şi cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari şi în acelaşi timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenţie pe carnivorele mari - care pentru 2017, pentru urşi, este de 350. Ţinând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a spus Graţiela Gavrilescu, la sediul ministerului.

Aceasta a motivat decizia afirmând că este în responsabillitatea Ministerului Mediului  să ia toate măsurile pentru ca populaţia să fie în siguranţă şi să evite conflictele om-natură.

„În 2016 au fost suspendate cotele de intervenţie în cadrul speciilor de carnivore mari. Ca atare, la aproape un an distanţă de la această decizie, ne regăsim în situaţia în care conflictele om-natură sunt tot mai dese. Primim zilnic la minister multe sesizări de la populaţia care a suferit daune produse de ursul brun. Este clar că avem de-a face cu un vid legislativ, care ar putea pune în pericol populaţia. Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru, înfiinţat prin ordin de ministru, al cărui scop a fost să găsească soluţia optimă, care să răspundă ambelor responsabilităţi care îi revin: siguranţa oamenilor şi protejarea speciilor”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului.

Sute de persoane  din Harghita, Covasna şi Mureş au manifestat miercuri, la Bucureşti, în favoarea emiterii ordinului de derogare pentru împuşcarea urşilor, nemulţumirea fiind legată de faptul că s-au înmulţit atacurile salbăticiunilor asupra animalelor domestice, culturilor agricole sau a oamenilor.

Preşedintele Consiliului Judeşean din Harghita, Borboly Csaba motiva,  luni, în cadrul "Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie" (ENVE)  de ce ar trebui să fie permisă vânătoarea de urşi. „În România există cea mai mare populaţie de urşi, o specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar atacurile şi pagubele cauzate sunt deja cotidiene şi în creştere exponenţială în România, datorită unui management defectuos aplicat de la Bucureşti. Este un pas important faptul că forurile de la Bruxelles au înţeles ceea ce Bucureştiul nu vrea, şi anume faptul că este necesară o supervizare a situaţiei reglementate în cazul ursului carpatin. La Bucureşti s-a evitat dezbaterea temei, motivarea fiind că protejarea urşilor a reprezentat una dintre condiţiile aderării României la Uniunea Europeană", a mai precizat acesta.

La rândul său, primarul comunei Sândominic, Karda Róbert, iniţiatorul protestului, a declarat că atacurile sunt aproape zilnice în zona respectivă.

"La sfârşit de săptămână un cal a fost omorât de urs, la Izvoru Mureşului. Dacă ne uităm, aproape zilnic se întâmplă ceva, dar ce mă sperie este că umblă ursul şi prin comună. Recent a intrat pe o uliţă unde până acum nu a fost niciodată şi ne temem că vor veni şi mai des când se coace grâul sau fructele. Oamenii din sat s-au saturat pentru că s-au străduit şi au cultivat grâu sau porumb şi vine ursul şi îl mănâncă sau pentru că au animal pe care într-o seară ursul îl ucide", a spus Karda Róbert.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările