Ministerul de Interne despre cazul Bogdan Gigină: În timpul anchetei nu putem face declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă FOTO Mihaela Cojocariu
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă FOTO Mihaela Cojocariu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis, duminică, un comunicat de presă cu privire la cazul poliţistului Bogdan Cosmin Gigină, mort în timp ce făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, precizând că pe timpul anchetei „MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect”.

UPDATE Aflat la Arad pentru a participa la ceremoniile organizate de Ziua Armatei, preşedintele Klaus Iohannis le-a spus jurnaliştilor că este inadmisibil ca la cinci zile după moartea poliţistului Bogdan Cosmin Gigină să nu existe nicio poziţie oficială din partea Guvernului şi „îi pofteşte” de urgenţă pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea să dea lămuriri.

„Suntem în a cincea zi şi nu avem o luare de poziţie oficială, din partea guvernului. Aşa ceva este inadminsibil. Opinia publică aşteaptă lămuriri şi îi poftesc de urgenţă în faţa microfoanelor pe domnii Ponta şi Oprea să dea aceste lămuriri şi nu mă refer aici la partea penală a accidentului, în care din nefericire a murit un poliţist care a fost în timpul serviciului, ci mă refer la latura politică şi la lămuriri de ordin general”, a spus şeful statului.

Ministerul de Interne a emis duminică un comunicat de presă cu privire la cazul poliţistului Gigină. 

Primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea în cazul poliţistului mort

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis, la data de 20 octombrie a.c., o anchetă în care se fac cercetări privind cauzele şi împrejurările producerii accidentului. Potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, privind Competenţa Procurorului, «procurorul  conduce şi  controlează nemijlocit  activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege». Conform prevederilor legale, MAI şi reprezentanţii săi, inclusiv ministrul afacerilor interne, nu pot face declaraţii publice sau prezenta detalii pe acest subiect înainte de finalizarea anchetei”, se arată în documentul citat.

De altfel, în documentul citat se mai arată că „Ministerul Afacerilor Interne respectă întocmai prevederile legale şi acordă sprijin activ tuturor instituţiilor abilitate să soluţioneze această cauză”.

Poliţistul Gigină făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea

Pe 20 octombrie, în jurul orei 19.00, poliţistul Bogdan Cosmin Gigină a murit la numai 28 de ani după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă aflată în mijlocul străzii Ştirbei Vodă din Capitală. El făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. În noaptea în care a avut loc accidentul ploua în Bucureşti, ceea ce afectează vizibilitatea în trafic, în special pentru motociclişti, care nu au ştergătoare de parbriz.

„În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit colegii lui Gigina.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghiul care a avut loc joi.

Procurorii au deschis dosar ce cercetare penală

De altfel, în acest caz, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. „La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Gropile nu erau bine semnalizate, spun martorii

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei gropi din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt, sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. Cei de la SC Distrigaz Sud Reţele SRL afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate.

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.

La scurt timp de la producerea accidentului, respectiv în noaptea de miercuri spre joi, cele trei gropi din mijlocul străzii Ştirbei Vodă au fost astupate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite