Rusia urechează România pentru că preşedintele Băsescu n-a înţeles „adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”

Rusia urechează România pentru că preşedintele Băsescu n-a înţeles „adevăratele cauze ale crizei din Ucraina”

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov la summitul de la Haga din martie FOTO presidency.ro

Moscova a transmis, vineri, un mesaj de avertizare administraţiei de la Bucureşti în care atrage atenţia asupra unor unor declaraţii „antiruse" ale preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu criza ucraineană, informează un comunicat al Ministerului rus de Externe. Rusia atenţionează România cu privire la o posibilă deteriorare a relaţiilor bilaterale, fapt ce nu ar servi intereselor niciuneia dintre părţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rusia a observat o serie de noi declaraţii antiruse ale preşedintelui Traian Băsescu", afirmă Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

„Liderul român a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni împotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea României în NATO", precizează Ministerul rus de Externe, adaugând că şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, nu a respins această declaraţie.

„Se poate ghici în spatele acestor atacuri intenţia clară a Bucureştiului de a ignora adevăratele cauze ale crizei din Ucraina", a adăugat diplomaţia rusă.

„Această retorică antirusă la nivelul conducerii statului român (...) nu este în interesul nimănui", mai arată comunicatul Ministerului rus de Externe.

România a denunţat, în martie, „agresiunea" rusă în Crimeea şi referendumul „ilegal" care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. Preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru „repoziţionarea" forţelor NATO în Europa. De altfel, înalţii oficiali români au adoptat la unison o poziţie clară în faţa ocupaţiei ruse din Peninsula Crimeea, urmând linia partenerilor euro-atlantici. Comunitatea internaţională a condamnat în repetate rânduri acţiunile Moscovei în cazul Ucraina, adoptând o serie de sancţiuni faţă de Rusia. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează, că „MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina”, informează Mediafax.

„România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional”, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului român de Externe.

Brânduşa Predescu afirmă că „tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federaţia Rusă o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală”.

Citeşte şi:

 
Preşedintele susţine că Rusia nu a respectat acordul semnat la Budapesta împreună cu SUA şi cu Marea Britanie prin care s-a angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei
 
 
Preşedintele Traian Băsescu, prezent luni şi marţi la Summitul de Securitate Nucleară care se desfăşoară la Haga, a avut discuţii informale cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, dar şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Preşedintele a promis că va folosi acest prilej pentru a discuta cu oficialii străini despre situaţia din Ucraina.
 
 
România a aniversat, la 29 martie, zece ani de la aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Cu acest prilej, Preşedinţia a organizat, luni, la Palatul Cotroceni, o ceremonie la care au participat şi foştii şefi de stat, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările