Ministerul de Externe: pakistanezii reţinuţi pentru terorism au intrat în România cu vize de studii acordate legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi terorişti au fost reţinuţi săptămâna trecută de autorităţile din România FOTO Adevărul
Cei doi terorişti au fost reţinuţi săptămâna trecută de autorităţile din România FOTO Adevărul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că pakistanezii Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, reţinuţi săptămâna trecută pentru pregătirea unei acţiuni teroriste, au intrat pe teritoriul României cu vize de lungă şedere pentru studii, ei îndeplinind condiţiile legale.

"Cei doi cetăţeni străini au intrat pe teritoriul României pe baza unor vize eliberate în conformitate cu prevederile art. 30 alin (7) OUG nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, îndeplinind, la momentul depunerii cererilor de viză, condiţiile legale necesare", a informat MAE, la solicitarea Mediafax.

Potrivit prevederilor legale menţionate, vizele de lungă şedere "se acordă de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, cu aprobarea Centrului Naţional de Vize, numai după obtinerea avizului Oficiului Român pentru Imigrări".

În 5 decembrie, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (30 de ani) şi Adeel Muhammad (19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

"Admite sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti în contradictoriu cu intimaţii Ramzan Muhammad, Adeel Muhammad şi Inspectoratul General pentru Imigrări. Declară pe numiţii Ramzan Muhammad, cetăţean pakistanez, născut la data de 1.01.1982 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Yousaf şi Salma Bibi, şi Adeel Muhammd, cetăţean pakistanez, născut la data de 4.04.1993 în Layyah - Pakistan, fiul lui Muhammad Khalil şi Asia, ca persoană indezirabilă pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani. Dispune luarea în custodie publică a străinilor până la îndepărtarea de pe teritoriul României în temeiul art. 97 alin.(3) OUG nr. 194/2002. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare", a decis Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să-şi motiveze soluţia.

Unul dintre cei doi cetăţeni străini afiliaţi Al-Qaida, reţinuţi pentru că pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă, deţine cunoştinţe cu privire la confecţionarea unor dispozitive explozive improvizate, potrivit unui comunicat al SRI.

Cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat "acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate".

Urmare a Sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, cei doi cetăţeni străini au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică, în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

Cei doi tineri pakistanezi reţinuţi pentru că pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă studiau la Sibiu, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" spunând că îi cunoştea, că nu au creat probleme niciodată şi că au venit la Sibiu cu bursă Erasmus.

Potrivit rectorului Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad nu au creat niciodată probleme universităţii şi erau cunoscuţi ca studenţi silitori, Ramzan fiind doctorand.

Potrivit rectorului, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad au venit în Sibiu cu bursă Erasmus Mundus, iar selecţia lor s-a făcut la nivel european.

"Ei au venit cu Erasmus Mundus. Selecţia se face la nivel european, selecţia se face şi în ţările gazdă, viza se dă de ambasadă", a precizat rectorul ULB Sibiu, Ioan Bondrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite