Ministerul de externe l-a propus pe Marius Lazurcă ambasador la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Lazurcă, actualul ambasador al ţării noastre la Vatican, va fi trimis ambasador la Chişinău. Ministrul de externe Teodor Baconschi a făcut astăzi acest anunţ, arătându-se încrezător că autorităţile din Republica Moldova vor accepta nominalizarea.

Marius Lazurcă este timişorean, are 39 de ani, este căsătorit şi are cinci copii. Numirea sa vine după aproape un an, timp în care postul de ambasador în Republica Moldova a fost vacant din cauza tensiunilor din relaţiile bilaterale din prima parte a acestei perioade.

Momentul cel mai tensionat al relaţiilor dintre Republica Moldova şi România a fost pe 8 aprilie anul trecut, când ambasadorul de atunci al României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost declarat "persona non grata" împreună cu ministrul consilier al ambasadei. În seara aceleaşi zile, regimul comunist de la Chişinău a introdus vize pentru cetăţenii din România.

Toate aceste măsuri au fost luate pe fondul acuzaţilor că România ar fi fost implicată în protestele anticomuniste din 7 aprilie, acuzaţii care însă nu au putut fi probate de autorităţile comuniste. După anunţul expulzării lui Filip Teodorescu, Bucureştiul a decis să-l numească ambasador la Chişinău pe Mihnea Constantinescu, însă propunerea a fost respinsă de partea moldovenească.

Refuzul, interpretat drept un nou gest ostil, a fost justificat prin faptul că numele lui Mihnea Constantinescu a fost făcut public înainte de a se primi agrementul Chişinăului, ceea ce ar fi încălcat uzanţele diplomatice. Relaţiile dintre Republica Moldova şi România au rămas practic neschimbate în lunile care au urmat respigerii numirii lui Mihnea Constantinescu, fiind marcate de atacuri ocazionale, lansate de Vladimir Voronin şi alţi lideri comunişti la adresa României.

Dezgheţul relaţiilor dintre cele două ţări a venit o dată cu preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană, care şi-a făcut o prioritate din stabilirea unei relaţii privilegiate cu România. Una dintre primele decizii ale noii puteri a fost desfiinţarea vizelor cu România.

Ulterior, în cursul vizitei primului ministru Vlad Filat la Bucureşti, a fost semnat acordul privind micul trafic la frontieră, blocat până atunci de comunişti, care condiţionau semnarea acordului de semnarea tratatului de frontieră şi a tratatului de bază dintre cele două ţări. În luna ianuarie a acestui an, autorităţile Republicii Moldova au demarat şi planul de desfiinţare a gardului de sârmă ghimpată dintre cele două ţări, acesta urmând să fie complet dezasamblat până la sfârşitul lunii martie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite