DOCUMENT Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: „Este o calomnie grosolană. Nu am avut nicio legătură cu fosta Securitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a respins categoric acuzaţiile că ar fi fost colaborator al Securităţii. El susţine prin purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei că a fost verificat de CNSAS în 2007, iar verdictul a fost că nu a colaborat şi nu a făcut poliţie politică. „Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea", a declarat Mircea Dumitru.

UPDATE „Resping orice fel de acuzaţie care mi-a fost adusă că aş fi fost membru al securităţii. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului regimului comunist, nu am semnat niciun angajament, documentele nu sunt produse de mine”, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că în  2007 a avut o discuţie cu membri ai CNSAS, prilejuită de faptul că presa a cerut o verificare a sa. „În urma discuţiilor, am fost chemat, solicitat să am un dialog cu membri ai CNSAS, am dat un document scris, holograf, pentru a se putea face o expertiză grafologică, rezultatul este acela care se află în dosarul meu personal de la Universitatea din Bucureşti, e vorba de o decizie dată în 2007. Decizia spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent colaborator al poliţiei politice comuniste”, a completat Dumitru, precizând că a solicitat CNSAS să vină cu un punct de vedere oficial referitor la statutul său.


„Îi voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut afirmaţii defăimătoare”

„Ceea ce s-a întâmplat este o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare în spaţiul public. M-am angajat să militez pentru anumite principii clare, principalul fiind acela al apărării integrităţii. Ceea ce am făcut cu sigurnaţă că a deranjat pe multă lume. Nu îmi vor înfrânge dorinţa de a avea un sistem public mai curat”, a conchis oficialul.

UPDATE Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, este hotărât să ceară un punct de vedere oficial din partea CNSAS cu privire la acuzaţiile care i se aduc. El presupune că toată situaţia a pornit de la faptul că a devenit incomod prin dorinţa de a aplica legea. 

„Voi solicita un punct de vedere oficial din partea CNSAS. Este o calomnie grosolană. E un fals. Nu am avut nicio legătură cu fosta Securitate. Nu am colaborat, nu am făcut poliţie politică. Dezmint orice acuzaţie de colaborare. Probabil că am deranjat şi deranjez în foarte multe medii. Este vorba de povestea cu plagiatele, care trebuie analizate până la capăt, retragerea titlurilor de doctor, sunt multe lucruri. Atâta timp cât voi lucra în serviciul public, nu mă voi opri din a apăra legea şi integritatea”, a declarat pentru „Adevărul” Mircea Dumitru. 

Totodată, întrebat dacă are vreo suspiciune despre persoanele sau grupul de persoane care ar fi putut iniţia acest zvon, Dumitru a răspuns: „Nu ştiu dacă este vorba de vreun partid politic, dar probabil e cineva chiar din interiorul CNSAS”. 

„Domnul ministru nu a avut nicio colaborare cu Securitatea. Domnia sa are din 2007 o adeverinţă de la CNSAS, prin care se adevereşte acest lucru. Mai mult, s-a făcut o analiză a situaţiei domniei sale la momentul în care a existat solicitare de verificare, dar şi la momentul la care avea nevoie de această adeverinţă de necolaborator pentru a se înscrie la candidatura pentru funcţia de prorector”, spunea în urmă cu câteva ore şi purtătorul de cuvânt al Ministerului, Mirabela Amarandei.

Ce spun reprezentanţii CNAS

Fostul preşedinte al CNSAS din perioada în care a fost emisă decizia în cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, a declarat pentru News.ro că revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea se face ”doar dacă apar elemente noi”, susţinând că membrii consiliului nu dau adeverinţe ”după ureche”. El a precizat că până acum la CNSAS nu a ajuns o solicitare de revizuire în cazul ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, adăugând că membrii instituţiei ar fi trebuit să fie preveniţi despre acest lucru.

Întrebat în ce condiţii se poate revizui o decizie a CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, având în vedere că actualul ministru al Educaţiei are una de necolaborare, din 2007, Ladislau Csendes, care este şi în prezent membru al conducerii CNSAS, a spus că acest lucru este posibil ”doar dacă apar elemente noi”.

”Membrii CNSAS nu dau adeverinţe după ureche”, a adăugat Ladislau Csendes.

El a precizat că la şedinţa de marţi a CNSAS nu s-a luat în discuţie vreo solicitare care să-l vizeze pe ministrul Mircea Dumitru.

De asemenea, Ladislau Csendes a susţinut că membrii CNSAS ar fi trebuit să fie informaţi dinainte despre o solicitare de revizuire a unei decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Dumitru.

El a confirmat că miniştrii din Guvernul Cioloş sunt verificaţi de CNSAS.

CNAS susţine „pe surse” că Mircea Dumitru ar fi semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod "Negulescu“, 

Angajamentul cu Securitatea ar fi fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod "Negulescu“, Mircea Dumitru ar fi dat relaţii despre studenţii români şi străini.

Născut în 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă postul de ministru al Educaţiei din luna iulie.

Decizie CNSAS Mircea Dumitru by Onno Phris on Scribd

Un ministru incomod

De la numirea lui Mircea Dumitru în funcţia de ministru al Educaţiei, pe 5 iulie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a constatat plagiatul fostului premier Victor Ponta, fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, iar lucrările lui Petre Tobă şi a primarului oraşului Voluntari, Florentin Pandele, sunt încă în analiză. 

Acuzaţiile că ar fi colaborat cu Securitatea vin şi după ce Mircea Dumitru a reorganizat modul în care sunt numiţi directorii şi directorii adjuncţi. Practic, acesta a reintrodus concursurile pentru directori, astfel încât să se depolitezeze numirea directorilor.

PSD a încercat prin toate mijloacele să oprească desfăşurarea acestor concursuri. 

În primă instanţă, Comisia de Învăţământ din Senat, în frunte cu preşedintele acesteia, Ecaterina Andronescu, a dat raport favorabil, cu un amendament, unui proiect de lege de modificare a Legii Educaţiei. Amendamentul  introdus viza amânarea concursurilor pentru ocuparea funcţiei de director şcolar până în vara anului 2017.

Pentru că tentativa nu a avut succes, senatorul PSD Ovidiu Donţu a propus zilele trecute ca directorii din preuniversitar să fie aleşi de corpul profesoral, fără concurs.

Asta după ce ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că nu renunţă la concursurile pentru directorii de şcoli, pentru că acest concurs nu este decât aplicarea Legii Educaţiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite