Ministerul Apărării prelungeşte perioada de recrutare a rezerviştilor voluntari. Cum se aplică pentru un post şi care sunt salariile oferite de MApN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN măreşte soldele rezerviştilor voluntari
MApN măreşte soldele rezerviştilor voluntari

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a prelungit perioada de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari pentru anul 2018. Astfel, termenul limită pentru depunerea dosarelor va fi la 22 iunie, faţă de 8 iunie, cum era până în prezent.

"Procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari se desfăşoară în baza Legii nr. 270/ 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia. M.Ap.N. a iniţiat un proiect de lege pentru completarea respectivului act normativ, document aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei militare, în vederea creşterii atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

Reamintim că, pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, precum şi pentru alte detalii, persoanele interesate se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, unde vor fi informaţi cu privire la noutăţile în domeniu", arată MApN într-un comunicat. 

Adresele poştale şi datele de contact ale centrelor sunt disponibile pe pagina de internet destinată recrutării.

Numărul de posturi disponibile pentru rezerviştii voluntari în acest an este de peste 3.400, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi.  

Conform unei propuneri de modificare legislativă, rezerviştii voluntari  vor primi în cont 30 la sută din solda unui militar aflat în serviciul permanent. 

Dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariu lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de  lei.

În plus, cât timp este în programul de instruire, voluntarul primeşte soldă întreagă, la fel ca un militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.

Alte modificări

Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede o serie de modificări care vor face mai atractivă oferta de angajare ca rezervist voluntar.  Astfel, se va renunţa la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi se renunţă la prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină prevederile referitoare la obligativitatea prezentării rezervistului la unitate, la solicitarea comandantului, pentru actualizarea datelor de evidenţă militară.

Cum se poate aplica pentru un post

Procesul de recrutare a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari se va desfăşura până pe 8 iunie, iar selecţia candidaţilor, repartizarea pe funcţii, anunţarea candidaţilor declaraţi admişi şi instruirea acestora se vor desfăşura conform unui calendar care va fi anunţat în timp util. 

, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: 

  • actul de identitate, în original şi în copie;
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii;
  • acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie;
  • permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specific
  • livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).

De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini. Pentru alte detalii, cei interesaţi se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector. 

Citeşte şi:

MApN plusează: Soldă de trei ori mai mare pentru rezerviştii voluntari. Câţi bani primesc militarii chiar dacă stau acasă

Campanie masivă de recrutări în Armată. Care sunt criteriile de selecţie pentru ocuparea unui post de rezervist voluntar. Ce funcţii sunt vacante şi cum sunt plătite

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite