Ministerul Apărării: Un avion NATO va survola astăzi teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion NATO va survola, marţi, spaţiul aerian al României. Aşa arată oficialii Ministerului Apărării care precizează că zborul face parte dintr-un exerciţiu periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi mijloacelor de poliţie. Cu numai o zi în urmă, NATO confirma că va trimite avioane de recunoaştere în România şi Polonia, pentru a monitoriza situaţia din Ucraina.

Concret, potrivit sursei citate, o aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

„Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A, parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

„Avioanele zboară la înălţimi de peste 9.000m, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 km2, şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km”, mai arată Ministerul Apărării.

Ambasadorii NATO au fost de acord luni cu trimiterea unor misiuni de recunoaştere în spaţiul aerian al membrele Alianţei, România şi Polonia, ca răspuns la escaladarea tensiunilor din peninsula Crimeea şi estul Ucrainei. 

Decizia a fost luată ca urmare a recomandării făcute de generalul Philip Breedlove, şeful aviaţiei americane şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa(SACEUR).

Avioanele de supraveghere AWACS sunt dotate cu radare speciale, care pot monitoriza un spaţiu aerian vast şi pot detecta avioane, nave şi vehicule de la distanţe mari. 

Avioanele AWACS se disting prin antena de tip farfurie, montată deasupra fuselajului. Radarul său poate detecta orice avion şi rachetă de croazieră de la distanţa maximă de 400 km şi poate dirija spre ţinte propriile formaţii de avioane de vânătoare-bombardament. El are o autonomie de zbor de 10 ore şi, zburând la înălţimea de 9.000 m, poate acoperi o suprafaţa de 300.000 km pătraţi. 

„Consiliul Nord-Atlantic a decis luni trimiterea unor zboruri de recunoaştere Awacs deasupra Poloniei şi României”, a declarat un oficial NATO, citat de Mediafax.

„Aceste zboruri vor spori capacitatea de supraveghere a situaţiei din Ucraina şi vor avea loc doar deasupra teritoriului ţărilor NATO”, a precizat oficialul citat de AFP.

Citeşte şi 

Quo vadis Ucraina

Cine poate anticipa cu siguranţă viitorul Ucrainei, bazându-se doar pe surse deschise, fie este inocent fie este un adevărat profet, iar asta pentru că traseul  vecinului de la Nord şi Sud-Est este unul complex ce poate fi interpretat doar prin elaborarea unor diferite posibile scenarii de viitor.

FOTO Situaţia militară din Crimeea explicată cu ajutorul fotografiilor din satelit

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina se află momentan într-o fază îngheţată, dar nu se ştie cât de mult va mai dura această situaţie. Câteva hărţi realizate prin satleit arată situaţia din teren.

“Washington Post” arată cum stă situaţia militară din teren cu ajutorul hărţilor prin satelit. Le vom reda aici pentru o mai bună informare. Portul Sevastopol, acolo unde sunt vase ucrainene, este blocat de trei vapoare ruseşti. Flota Mării Negre a Rusiei este ancorată în acelaşi port.

Rusia a lansat un avion militar pentru a urmări distrugătorul USS Truxtun, în Marea Neagră

Un avion de recunoaştere rus a survolat, vineri, litoralul turc, în zona Strâmtorii Bosfor, în momentul trecerii distrugătorului USS Truxtun, iar Turcia a trimis avioane de vânătoare pentru interceptarea aeronavei ruse, anunţă surse citate de Sky News şi de presa turcă.

Statele Unite au trimis 12 avioane de vânătoare F-16 în Polonia

Departamentul Apărării din Statele Unite ale Americii a decis, duminică, în contextul tensiunilor din Crimeea, trimiterea a 12 avioane americane de tip F-16, pentru desfăşurarea unor exerciţii militare comune cu Polonia, au anunţat recent autorităţile din Varşovia, potrivit Agerpres.

Decizia trimiterii acestor avioane de luptă americane a fost stabilită în urma unei discuţii telefonice dintre ministrul american al apărării Chuck Hagel si omologul său din Polonia, Tomasz Siemoniak. „Cei doi oficiali au convenit că desfăşurarea unei unităţi a forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi”, se arată într-un comunicat al Ministerului polonez al Apărării, potrivit AFP.

Rusia ar fi lansat un virus cibernetic de spionaj, vizând reţelele guvernamentale ale ţărilor NATO

Un program de spionaj informatic pe care specialiştii îl atribuie serviciilor secrete ruse ameninţă reţelele guvernamentale ale statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, notează agenţia Reuters. Oficiali de la Bucureşti au anunţat că România nu a fost afectată direct de acest virus.

Sute de computere guvernamentale din ţări europene şi din Statele Unite au fost afectate de virusul cibernetic Turla, despre care experţii cred că este opera Guvernului Rusiei.

UPDATE Şeful diplomaţiei române, la Kiev: Referendumul din Crimeea este „ilegitim, ilegal, neconstituţional“

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul ucrainean, Andrii Deşciţa, au semnat, luni, la Kiev, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii, potrivit unui comunicat MAE. Acordul a fost semnat în cadrul vizitei de lucru pe care ministrul român al Afacerilor Externe o face, luni, la Kiev.

Documentul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră, precizează sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite