Minele plutitoare din Marea Neagră pun în pericol comerţul cu cereale şi petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Forţele Navale Române
FOTO Forţele Navale Române

Riscul de a da peste mine plutitoare pe ruta principală de transport maritim al Mării Negre se adaugă la pericolele pentru navele comerciale care navighează în regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranţă, pentru a menţine lanţurile de aprovizionare în funcţiune, spun oficiali din domeniul maritim, pentru publicaţia americană marinelink.com.

Marea Neagră este cheia pentru transportul de cereale, petrol şi produse petroliere în zonă şi nu numai. Apele sale sunt împărţite între Bulgaria, România, Georgia şi Turcia, precum şi Ucraina şi Rusia, care sunt în război. Ultimele două s-au acuzat reciproc că au plasat mine în Marea Neagră, iar în ultimele zile echipe militare turce şi române au dezamorsat mine rătăcite în apele lor, mai arată marinelink.com.

Sindicatul Federaţiei Internaţionale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF) şi Grupul Comun de Negociere al angajatorilor maritimi au declarat că încearcă să găsească modalităţi de a se asigura că navigatorii şi navele lor nu vor deveni „daune colaterale în conflictul continuu din Ucraina”. 

„Îndemnăm cu tărie guvernele să facă tot ce le stă în putinţă pentru a atenua ameninţarea şi pentru a asigura trecerea în siguranţă a navelor care fac comerţ în apropierea acestor zone de conflict. Este esenţial ca navigatorii lumii să poată continua să îşi îndeplinească sarcinile în siguranţă şi să menţină în mişcare lanţurile globale de aprovizionare”, a declarat David Heindel, preşedintele Secţiunii navigatorilor ITF.

Centrul de transport maritim al NATO a declarat, într-un aviz actualizat în 4 aprilie, că autorităţile naţionale continuă căutările de „obiecte asemănătoare minelor” şi că „ameninţarea cu mine suplimentare în derivă nu poate fi exclusă”.

Doi navigatori au fost ucişi şi cinci nave comerciale lovite de proiectile – care au scufundat una dintre nave – în largul coastei Ucrainei, de la începutul conflictului, spun oficialii din transportul maritim.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite