Milionarul Simu dă vina pe un fost consilier prezidenţial pentru dosarul său. Băsescu îi ţine isonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Simu FOTO Mediafax
Horia Simu FOTO Mediafax

Omul de afaceri Horia Simu a declarat marţi, la Curtea Supremă, că fostul consilier de stat Daniel Moldoveanu a luat 25% din despăgubirea primită de el de la ANRP, de peste şapte milioane de euro, şi deşi acesta este „autorul moral” al dosarului său, nu este inculpat în cauză, ceea ce este nedrept.

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a constatat, marţi, legalitatea şi temeinicia controlului judiciar în cazul omului de afaceri Horia Simu în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, dar decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Declaraţia lui Horia Simu

„Ceea ce am scris eu pe Facebook sunt şi acuzaţiile care se regăsesc în dosar. Afirmaţiile respective sunt adevărate. Domnul consilier Daniel Moldoveanu a venit la mine spunând că poate să rezolve aceste dosare, el ştiindu-se cu doamna Crinuţa Dumitrean. Drepturile litigioase pentru terenurile din Constanţa erau în posesia mea înainte de această întâlnire. În acest dosar sunt acoperiţi autorii morali, adică în special Daniel Moldoveanu. El este autorul moral al acestui dosar, el a făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că dânsul nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept”, a spus Horia Simu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a luat în discuţie, marţi, legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive şi asigurătorii luate de procurorii DNA în dosarul privind despăgubiri ilegale acordate lui Simu de către ANPR, care a ajuns în instanţă pe 22 iulie, citat de News.ro.

Întrebat de ce Daniel Moldoveanu ar fi „autorul moral” al dosarului, din moment ce nu acesta, ci el a primit de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor acţiuni în valoare de şapte milioane de euro, Simu a arătat că 25 la suta din această sumă a ajuns la Moldoveanu. El a mai arătat ca Gabriel Georgian Surdu, fostul şef al RA-APPS, s-a întâlnit cu Moldoveanu pentru a interveni pe lânga Crinuţa Dumitrean, fosta şefa a ANRP.

Reacţia lui Traian Băsescu

Imediat după aceste declaraţii, Traian Băsescu a reacţionat pe facebook. Fostul preşedinte a explicat că nu este vorba de Administraţia Prezidenţială, ci de o persoană, Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de şef al Comunităţii Naţionale de Infromaţii.

„Constat că, în spaţiul public, există o dezbatere cu privire la implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a unui "consilier prezidenţial" din timpul mandatului meu în fapte de corupţie referitoare la retrocedări făcute de ANRP.
Resping categoric acest tip de abordare!
Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială.
Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de ŞEF AL COMUNITĂŢII NAŢIONALE DE INFORMAŢII...”

Ce a postat Horia Simu pe Facebook

Horia Simu a scris pe pagina sa de Facebook, în 22 iulie, când a fost trimis în judecată: "Daniel Moldoveanu – şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii – adica forul care centralizează activitatea tuturor serviciilor de informaţii din România, este cel care a venit la mine cerându-mi să-i dau un dosar de care să se ocupe ca să-i iasă şi lui nişte bani - s-a grăbit anul trecut (la două săptămâni după arestarea mea) să se autodenunţe pentru a scăpa. Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declaraţiile contradictorii ale prietenilor lui? Dacă eram vinovaţi, era normal să stăm împreună pe banca acuzaţilor nu să-l facă scăpat! Mai mult, văzând denuţul calomnios făcut de Daniel Moldoveanu, am denunţat şi alte fapte de corupţie ale acestuia dar care au fost ignorate de DNA. Cât despre doamna Crinuţa Dumitrean, tot ce pot preciza este că nu am cunoscut-o vreodată. Domnul Moldoveanu a menţionat în schimb, în denunţul de la DNA, faptul că s-a întâlnit cu dânsa şi a întrebat-o despre stadiul revendicărilor. Domnul Moldoveanu a mai intermediat şi alte revendicări şi tranzacţii comerciale pe care nu le avea în atribuţiile legale”.

Simu a mai scris că, în România, "sistemul mafiot a fost organizat şi condus de către anumiţi membri marcanţi ai serviciilor de informatţi, persoane care aveau mijloacele să pună în aplicare atât şantajul, cât şi presiunea asupra acelor oameni de afaceri care nu ar fi cedat şantajului lor”.
În 22 iulie, şapte membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în frunte cu fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, doi experţi şi omul de afaceri Horia Simu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar de despăgubiri, cu un prejudiciu de 7,7 milioane de euro.

Potrivit DNA, pe 22 octombrie 2009, Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.
De la acea dată, Simu a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare, mai susţin anchetatorii.

”Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, Crinuţa Dumitrean, Sebastian Cristian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan, Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alin Dima Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA susţin că omul de afaceri Horia Simu, imediat ce a obţinut acţiuni la Fondul Proprietatea, le-a vândut cu şapte milioane de euro, bani cu care a cumpărat o vilă în Saint Tropez, vilă care a fost ipotecată pentru un alt imobil cumpărat în aceeaşi staţiune de lux din Franţa.

Potrivit mărturiilor unui denunţător, aflate la dosarul ANRP 5, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, ar fi solicitat în urmă cu şase ani, pe vremea când era viceprimar, urgentarea unui dosar înregistrat pe numele moştenitoarei a două terenuri, în suprafaţă de 25 de hectare, din Constanţa, care urmau să fie retrocedate omului de afaceri Horia Simu după ce acesta cumpărase drepturile litigioase.

Un alt detaliu explicat de procurori este acela că Simu, deoarece “nu avea o relaţie directă şi suficient de puternică cu preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, inculpata Dumitrean Crinuţa Nicoleta, a apelat la directorul Regiei Autonome pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), persoană cunoscută pentru relaţiile sale de prietenie cu aceasta”.
În 2010, director al R-APPS era Georgian Gabriel Surdu, arestat şi trimis în judecată de DNA după ce a cerut contracte publice pentru o firmă controlată de un intermediar de la Consiliul Judeţean Buzău.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite