Milionarul Popoviciu a primit o despăgubire de 7 milioane de lei de la Primăria Capitalei. Judecătorii au sechestrat imediat banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu a fugit în Marea Britanie înainte de decizia definitivă de condamnare
Puiu Popoviciu a fugit în Marea Britanie înainte de decizia definitivă de condamnare

Firma Băneasa Investments, controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, a primit despăgubiri de la Primăria Capitalei suma de 7.153.608,15 de lei, în urmă exproprierii unui teren din Piaţa Sudului, Sectorul 4. Judecătorii au decis însă ca banii să se ducă într-un cont special, deoarece imobilul se află sub sechestru asigurător în celebrul dosar „Băneasa”.

Potrivit Ziare.com, decizia a fost luată la sfârşitul lunii octombrie de Curtea de Apel Bucureşti, însă Băneasa Investments a contestat-o la Curtea Supremă. De aceşti bani mai este interesată şi o societate bancară, care a finanţat firma şi care a contestat măsură sechestrului asigurător.

Potrivit DNA, societatea Băneasa Investments SA este controlată indirect de Puiu Popoviciu şi este parte responsabilă civilmente în procesul penal soluţionat definitiv cu condamnarea milionarului la 7 ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

Puiu Popoviciu a fugit în Marea Britanie înainte de decizia definitivă de condamnare, iar procedura de extrădare durează de aproximativ doi ani. El se află pe lista celor mai căutaţi români.

Băneasa Investments obligată să restituie prejudiciul din dosarul „Băneasa”

După soluţionarea procesului penal, în timpul judecării laturii civile, în care se stabileşte cine răspunde pentru plata eventualului prejudiciu, pe 28 decembrie 2018, Băneasa Investments a fost obligată, în solidar cu celelate părţi din acest caz, să restituie terenul din nordul Capitalei în suprafaţă de 224,6 hectare, precum şi contravalorea construcţiilor demolate şi existente iniţial pe terenul în cauza.

Instanţa a menţinut, totodată, toate sechestrele asigurătorii puse de DNA în acest caz, inclusiv pe mai multe imobile aflate în proprietatea Băneasa Investments. În plus, au decis comunicarea către ANAF a hotărârii, pentru luarea măsurilor legale, privind executarea debitorilor şi recuperarea prejudiciului.

Judecătorii au mai decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituţie din cadrul Ministerului Justiţiei, pentru luarea măsurilor legale în vederea valorificării bunurilor sechestrate şi poprite.

Terenul de lângă magazinul Big Berceni

Câteva luni mai târziu, în februarie 2019, Consiliul General al Municipiului Bucureşti decidea declanşarea procedurilor de expropriere parţială pentru imobilul pe care Băneasa Investments îl avea în Piaţă Sudului din Sectorul 4 al Capitalei.

Este vorba de 4.454 de metri pătraţi de teren şi 1.009 metri pătraţi de construcţii, aflaţi lângă magazinul Big Berceni şi ieşirea din staţia de metrou Piaţă Sudului.

Solicitarea pentru o hotărâre de expropriere venise chiar de la aleşii Sectorului 4, care vor să construiască în acea zona un spaţiu verde. Proiectul poartă numele de "Amenajare peisagistică - esplanada verde Piaţă Sudului". Primăria Sectorului 4 a fost de acord să plătească exproprierea din fondurile proprii.

Puiu Popoviciu a contestat, fără succes, blocarea afacerilor sale  

În luna octombrie, Curtea de Apel Bucureşti, a respins, definitiv, contestaţia magnatului Puiu Popovici faţă de blocarea conturilor şi a veniturilor sale de către Fisc, până când restituie terenurile pe care a construit complexul Băneasa.

În martie 2019, Puiu Popoviciu - condamnat definitiv la 7 ani închisoare în dosarul ”Băneasa” şi dat în urmărire generală după ce a plecat din ţară - a chemat în judecată ministerul Finanţelor, Direcţia Executări silite din cadrul ANAF şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice, după ce aceste instituţii au avut câştig de cauză în instanţă şi s-a stabilit ca 224 de hectare situate în Băneasa să revină statului, scrie RadioEuropa Liberă.

Nemulţumit că prin decizie Fiscul este îndreptăţit să-i blocheze conturile şi încasările, Popoviciu a dat în judecată instituţia, însă instanţa i-a respins acţiunea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite