Milionarul Dan Adamescu, uber-şeful şpăgilor din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu
Dan Adamescu

Curtea Supremă a publicat motivarea sentinţei de condamnare a unuia dintre cei mai bogaţi afacerişti români, Dan Adamescu. Judecătorii spun că au existat probe certe că afaceristul a dat şpagă unor judecători. De altfel, toţi cei audiaţi au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori, mai puţin Adamescu şi unul dintre judecătorii condamnaţi.

Curtea Supremă arată că vinovăţia milionarului Dan Adamescu (68 de ani) este dovedită „dincolo de orice dubiu, prezumţia de nevinovăţie fiind înlăturată prin probe certe, sigure”. Citatul apare în motivarea judecătorilor care l-au condamnat, la sfârşitul lunii mai, definitiv pe afacerist la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a dat mită, în 2013, mai multor magistraţi pentru a obţine o serie de decizii favorabile firmelor sale. Prin aceeaşi sentinţă, patru judecători de la Tribunalul Bucureşti -  Secţia de Falimente au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea:  Mircea Moldovan (12 ani şi 2 luni), Ion Stanciu (3 ani şi 4 luni), Elena Rovenţa (4 ani şi 6 luni) şi Ciprian-Sorin Viziru (4 ani şi 4 luni).

Magistraţii Curţii Supreme au arătat că Adamescu era direct interesat de dosarele de insolvenţă ale firmelor din grupul Baumaister pe rolul Tribunalului Bucureşti, date spre soluţionare judecătorilor sindici Elena Rovenţa şi Ion Stanciu. Intenţia lui Adamescu era de a controla procedura insolvenţei în cazul firmei Baumaister SA, care a fost transformată în în societate cu răspundere limitată, Sigur Industrial Construct SRL. Controlul s-ar fi făcut prin intermediul unor creanţe falsificate atribuite altor societăţi comerciale din grup.

Regretele judecătorului corupt

Curtea Supremă a explicat că pentru a face acest lucru Adamescu i-a implicat pe juristul societăţii, Danil Onuţe, directorul financiar, Daniela Firenstain, avocatul George Dumitru şi lichidatorul judiciar, Monica Borza. Borza a fost legătura între Adamescu şi magistraţi. Toţi cei implicaţi au recunoscut participarea, mai puţin Adamescu şi judecătoarea Rovenţa. La ultimul termen de judecată, magistratul Stanciu a suprins Curtea Supremă cu regretele sale: „Nu am ce să reproşez judecătorului de la fond, nu o să fiu supărat nici pe dumneavoastră, pentru că există un singur vinovat: eu”.

Pentru a scoate banii pentru şpagă din firmă, s-a apelat la un contract de asistenţă juridică, iar societatea Baumaister Prestări Servicii i-a virat avocatului George Dumitru aproape 500.000 de lei. Din aceşti bani, avocatul i-a dat aproximativ 300.000 de lei lui Onuţe, destinaţi mitei. Ambii directori ai lui Adamescu au recunoscut totul în declaraţiile de martori date în faţa judecătorilor. „Sumele de bani care au ajuns la judecătorii Stanciu şi Rovenţa au fost virate din firmele grupului de către doamna director Firenstein cu acordul lui Dan Grigore Adamescu şi Adamescu Alexander (fiul lui Dan Adamescu - n.r) pentru că aceştia aveau putere de decizie cu privire la grupul de firme şi pentru că împreună cu doamna Firenstein purtaseră discuţii cu privire la sumele de bani ce urmau să ajungă la judecători”, a declarat Daniel Onuţe.

Întâlnirile cu milionarul

Fostul director financiar a explicat că în cursul anului 2013 a avut 3-4 întâlniri cu Firenstein şi Adamescu, „discuţii la care am vorbit despre stadiul procedurilor de insolvenţă şi sumele de bani, precum şi circuitul pe care acestea urma să fie remise judecătorilor implicaţi în procedurile de insolvenţă”.

Firenstein a confimat şi ea acelaşi lucru: „Onuţe Daniel mi-a spus că o să scoată bani prin intermediul avocatului George Dumitru şi că urmează să îi remită mai departe lichidatorului Borza Monica, iar aceasta la rândul ei să-i dea mai departe judecătorului folosind termenul de «jude»”. „Fă o programare la senior…şi oricum noi trebuie să ne întâlnim mâine să vorbim cu şefu, cu Alexander”, îi spunea Firenstein lui Onuţe, în discuţiile interceptate de anchetatori. În discuţii, Adamescu era denumit: „şef”, „uber-şef” sau „seniorul mare”. 

Mita, lângă tribunal

Lichidatorul judiciar Monica Borza a recunoscut că a intermediat şpaga şi a fost condamnată la 2 ani şi 7 luni închisoare cu suspendare. Ea a povestit judecătorilor Curţii Supreme cu lux de amănunte cum a dat şpaga. „La sfârşitul lunii iunie, Onuţe Daniel mi-a remis suma de 10.000 euro într-un plic alb… această sumă a fost înmânată lui Stanciu Ion în maşina mea personală în spatele Tribunalului Bucureşti…I-am dat lui Stanciu Ion, în 11 decembrie, tot în maşină, pe o străduţă, lângă tribunal, tot în plic alb, suma de 5000 euro”, a povestit lichidatoarea judiciară.

„În 10 decembrie 2013 m-am deplasat la tribunal de unde am plecat cu maşina cu Rovenţa Elena şi i-am remis suma de 23.000 de lei, contravaloarea a 5.000 de euro”, a explicat Borza. Curtea Supremă a arătat că toate aceste probe se coroborează şi cu procesele verbale de transcriere a convorbirilor telefonice şi cu raportul de expertiză. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite