Mii de rromi, fără identitate în Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele comunităţi nici nu figurează pe harta judeţului

înregistraţi. Numărul este de trei ori mai mic decât în realitate deoarece, la ultimul recensământ, unii dintre ei au avut reţineri în a-şi declara etnia. Am constatat însă, mergând prin judeţ, că există numeroase comunităţi de rromi care nu sunt trecute pe hartă. Multe astfel de comunităţi sunt în localităţile Coarnele Caprei, Ciohorăni, Costuleni, Domniţa şi Moşna", a declarat Margareta Hochin, consilier al prefectului de Iaşi pe probleme de rromi. "Există mulţi care nu au acte. Mulţi dintre rromi se nasc, trăiesc şi mor în comunitate. Mulţi nu ştiu carte şi trăiesc cum pot. Problema actelor este pusă când se îmbolnăveşte cineva sau când întreabă poliţia", a precizat unul dintre şefii comunităţii de rromi din localitatea Costuleni.

Bolnavi de TBC şi hepatită
Mai-marii judeţului Iaşi au solicitat reprezentanţilor etniei rrome, şefilor de organizaţii neguvernamentale, dar şi poliţiştilor să colaboreze pentru a înregistra comunităţile descoperite şi pentru a face acte de identitate. "Poliţia merge în comunităţi şi le face buletine. Vor fi luaţi şi în evidenţele celor de la Direcţia de Sănătate Publică", a precizat Radu Prisăcaru, prefectul de Iaşi. Pe de altă parte, Margareta Hochin a atras atenţia că mulţi dintre rromii fără identitate sunt bolnavi din cauza mediului nesănătos în care trăiesc de pe o zi pe alta. "Foarte mulţi au TBC şi hepatită. Avem nouă mediatori sanitari care merg pe la fiecare rrom din comunităţile proaspăt descoperite pentru a constata problemele de sănătate. Am aflat că un copil a murit pentru că un medic din localitatea Podu Iloaiei a refuzat să îi acorde îngrijiri medicale", a mai declarat Margareta Hochin.
Deşi Uniunea Europeană acorda o atenţie deosebită problemei rromilor, în judeţul Iaşi, programele în care au fost investite sume importante nu au dat rezultatele aşteptate. "Prin programul PHARE , localitatea Popeşti a primit 60.000 de euro pentru un proiect legat de crearea de locuri de muncă pentru rromi. Cum proiectul nu a fost finalizat, dar banii au fost încasaţi, primarul din acea localitate va trebui să returneze suma", a mai declarat Margareta Hochin. Şefii judeţului Iaşi vor ca în perioada următoare să aibă o întâlnire cu reprezentanţii ONG-urilor pentru a discuta despre cum se poate îmbunătăţi situaţia rromilor din Iaşi.

"Foarte mulţi au TBC şi hepatită. Avem nouă mediatori sanitari care merg pe la fiecare rrom din comunităţile proaspăt descoperite pentru a constata problemele de sănătate. "
Margareta Hochin

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite