FOTO Mii de oameni au ocupat Piaţa Victoriei. Discursurile rostite de Mihai Şora, Marius Manole şi Tudor Chirilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni au ocupat Piaţa Victoriei în cadrul manifestaţiei „Toţi pentru Europa“ FOTO Octav Ganea/Inquam Photos
Mii de oameni au ocupat Piaţa Victoriei în cadrul manifestaţiei „Toţi pentru Europa“ FOTO Octav Ganea/Inquam Photos

Câteva mii de oameni au participat la manifestaţia „Toţi pentru Europa“, care s-a desfăşurat în Piaţa Victoriei şi care a avut ca scop mobilizarea românilor la vot pe 26 mai, la alegerile europarlamentare. În cadrul evenimentului au cântat mai multe trupe şi au ţinut discursuri personalităţi.

Update 21.53 În încheiere, trupa Vama a interpretat piesa „Ţara în care m-am născut“, iar Tudor Chirilă a amintit, în discursul său, despre copiii care cresc fără părinţi, pentru că aceştia au plecat să muncească în străinătate, a trecut în revistă „dezastrul“ din Educaţie, dar şi din Cultură şi a îndemnat din nou la vot şi la „păzirea“ votului acordat.   

Update 21.37: Solistul a transmis încă un mesaj, după ce a interpretat piesa „Declar pierdută ţara“. 

„Trebuie să ne întrebăm fiecare dintre noi cum ne creştem copiii. După sondaje, ni-i creştem în autoritate, ni-i creştem pregătiţi să se subordoneze. Şi după 18 ani ne întrebăm de ce nu votează. Şi poate că da, sistemul nostru de educaţie care este praf ne strică copiii. Dar oare noi nu-i stricăm? (...).Ce fac eu ca să cresc un copil liber, să ştie să lucreze în echipă? Nişte tineri mi-au zis că nu merg la vot de frică să nu greşească. De unde frica asta? Şi eu le-am răspuns că relaţia dintre vot şi pe cel pe care îl alegi este unilaterală. Este vina politicianului dacă greşeşte, nu a ta, pentru că tu ai dat un vot în baza unei promisiuni. Eu asta le spun tinerilor, să nu le fie frică să meargă la vot. Documentaţi-vă, că sunteţi tineri şi inteligenţi. Pune întrebarea: «Ce îmi oferi tu mie?» Faptul că generaţia tânără are teama de a vota sau sila de a vota este vina noastră, a tuturor. Trebuie să ne gândim de ce s-a scos educaţia civică din şcoli, din liceu (...). Şi mai e ceva cu votul acesta. Nu ajunge doar să-l dăm, ci şi să-l păzim. El trebuie păzit de drogul cel mai important: puterea. Pentru că momentul în care oamenii se conectează la putere, ei se deconectează de publicul lor. Foarte puţini din cei ce ajung la Putere reuşesc să nu devină dependenţi. Şi mai e ceva: ni se spune că votul nu schimbă ceva. Am văzut ce se schimbă când NU votezi“, a spus artistul.  

Update 21.20: Pe scenă a urcat trupa Vama, care interpretează piesa „Dumnezeu nu apare la ştiri“. Tudor Chirilă a îndemnat participanţii să renunţe la scandări şi a transmis o rugăminte Bisericii Ortodoxe Române: ca preoţii să nu le mai spună enoriaşilor cu cine să voteze.

„De 15 ani merg la biserică, nu sunt un practicant, dar merg pentru a găsi o relaţie cu Dumnezeu. Şi mă întreb unde este Dumnezeu? Şi mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă şi la cum BOR îşi înjură enoriaşii şi le spune cu cine să voteze. V-aş ruga ca în seara asta să rămânem în afara scandărilor politice, pentru că le oferim muniţie. Dar am o întrebare pentru BOR: dacă noi suntem într-un stat secular sau nu? Dacă Dumnezeu le spune preoţilor cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? Eu am ajuns la o concluzie: Dumnezeu nu mai e în biserică. Şi atunci întrebarea e: unde este Dumnezeu? Singurul răspuns este că El este, în aceeaşi măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi. Lupta este a noastră, personală. Despre asta este şi cântecul ăsta. Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze pe cineva, nici preoţii să nu mai facă asta şi să-şi respecte meseria, fără să-şi mai bată joc de enoriaşii care vin acolo să caute alinare“, a fost mesajul artistului. 

Update 21.10 Pe scenă a urcat jurnalistul Moise Guran„Mă bucur să ne reîntâlnim în Piaţa asta, că de doi ani ne tot întâlnim aici şi în alte pieţe din România. În aceşti doi ani s-au întâmplat lucruri rele pe care nici nu ni le putem imagina, iar noi am fost aici să apărăm linie cu linie ce a mai rămas din democraţia din România. S-a mai întâmplat ceva, ceva bun, însă, ceva ce eu nu ştiu să fi fost vreodată în istoria noastră: ne-am întâmplat noi, cei adunaţi aici în Piaţa Victoriei. Această naţiune s-a trezit, e vie şi are un plan cu această ţară. Nimic nu se termină pe 26 mai, totul de începe atunci, mai avem multe alte rânduri de alegeri pentru a ne îndeplini planul cu această ţară. Democraţia este ceva fragil pe care trebuie să-l duci mai departe şi să-l laşi mai departe copiilor tăi. Ne vedem la vot şi nu uitaţi nici de referendum“, a fost mesajul jurnalistului. 

Update 21.00 Participanţii la manifestaţia „Toţi pentru Europa“ şi-au aprins telefoanele, moment în care s-a scandat din nou „PSD, ciuma roşie“. 

Update 2.30: Pe scenă a urcat Omul cu Şobolani. Solistul a îndemnat, la rândul lui, ca toţi cetăţenii să meargă la vot în data de 26 mai. „Nu depinde decât de voi şi să nu aşteptaţi să vi se întâmple ceva, da?“, a adăugat artistul, făcând referire la piesa pe care a interpretat-o pe scenă. 

Update 20.14: Pe scenă a urcat şi actorul Victor Rebengiuc. El a mulţumit „partidului“ pentru proiectul de lege cu noile reguli pentru Uber şi Bolt.

„E ultima dată când mai putem înlătura dezastrul care ne paşte. O ultimă dorinţă a mea este să votaţi. Puterea şi speranţa de a schima ţara aceasta stă în mâinile şi în sufletele dumneavoastră, ale celor tineri. V-o spune cineva care poate n-o să mai stea prea mult printre dumneavoastră, căci sunt limitat de vârstă“, a rostit actorul. 

Update 20.08: Pe scenă a urcat actorul Mihai Călin: 

„Una dintre marile noastre probleme e indiferenţa. Mulţi dintre noi reacţionează puternic doar atunci când ni se întâmplă ceva negativ. Cred că solidaritatea este cea de care avem nevoie. Şi memoria. Să ne aducem aminte de ce s-a întâmplat după Colectiv, de ce se întâmplă zilele astea: blocarea oraşului Târgovişte pentru o manifestaţie de partid“, a rostit actorul. el a amintit şi de arestarea oamenilor de la topoloveni care voiau să-l întâmpine cu proteste pe liderul PSD Liviu Dragnea. 

Oamenii au replicat cu huiduieli, după ce actorul a amintit. „Suntem datori să votăm“, a mai spus actorul. Se strigă din nou „PSD, ciuma roşie“. 

Update: 20.05: Toboşarul Bogdan Moloşag (32 de ani), victimă a incendiului din Colectiv, a urcat pe scenă pentru a susţine un discurs.

„Dacă n-aş fi fost membru al Uniunii Europene, eu n-aş mai fi fost aici. Mulţi dintre noi, victime ale incendiului din Colectiv, am fost transferaţi prea târziu în spitale din Europa, tocmai pentru că anumiţi oameni au decis să pună imagina partidului înaintea intereselor cetăţenilor“, a declarat el. 

Update: 19.59: Corul Sound Choir a intonat imnul Uniunii Europene.

Update 19:51: Deşi s-a precizat că este un eveniment fără culoare politică, oamenii nu s-au putut abţine şi au scandat: „PSD, ciuma roşie!“

Realizatorul radio George Zafiu a deschis manifestaţia „Toţi pentru Europa“, organizată de comunitatea Declic şi la care participă câteva mii de oameni. 

Prezentatorul a precizat că evenimentul nu are culoare politică şi i-a îndemnat pe oameni să voteze pentru ca generaţiile viitoare să nu mai fie „de sacrificiu“.

Trupa Emil a deschis seria concertelor, iar solistul a transmis acelaşi mesaj: „Votaţi!“ 

„Peste o săptămână ştim, da? Ne vedem cu toţii la vot“, a mai spus solistul, care şi-a început apoi reprezentaţia. 

Toţi artiştii participă pro bono la eveniment, potrivit organizatorilor. 

Actorul Marius Manole se numără printre artiştii care urcă pe scenă pentru a transmite un mesaj de mobilizare la vot. 

„Ce mă ţine pe mine în viaţă în momentul ăsta în România... În fiecare duminică merg la biserica Eroii Revoluţiei, iar acolo sunt morminte ale tinerilor care au murit pentru ca eu să pot vota în 2019. Nu avem voie să uităm Revoluţia, nu avem voie să uităm Colectiv, nu avem voie să-l uităm pe Călin Farcaş, care a murit cu banii în mână pentru transplant din cauza unui sistem defect. Azi a fost închis un oraş, mâine va fi închisă o ţară. Trebuie să votăm. Eu vreau să rămân în România, vreau să rămân în Europa“, a fost discursul actorului. 

Şi filosoful Mihai Şora (102 ani) a urcat pe scenă pentru a transmite un mesaj pro vot: „E important să fim aici ca să ne spunem părerea limpede şi răspicat. Suntem români şi suntem europeni în acelaşi timp şi în aceeaşi măsură. Să fim noi înşine fiind europeni desăvârşiţi. E important să fim în Europa pentru a nu fi singuri şi pentru a fi înconjuraţi de prieteni“. 

Pe scenă a urcat şi solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, care a transmis, la rândul lui, un mesaj de mobilizare la vot: „Nu o să vă rugăm să votaţi pe dvs, cei prezenţi, ci o să vă rugăm să le spuneţi celorlalţi că e important să voteze. Mulţi zic că nu votează «că e tot aia», nu, dacă nu o să mai fie răul ăsta de acum, atunci nu o să fie tot aia. În ultimul timp vorbesc foarte urât în concerte, dar m-au rugat organizatorii să nu înjur. Da, am un limbaj incalificabil. Iată şi de ce“, a mai spus solistul Taxi înainte de a cântă piesa-manifest „Ca ei“. 

„Doamne ajută, desigur, dar n-ar fi rău să ne ajutăm şi noi“, a mai precizat Teodorescu înainte de a părăsi scena. 

În acelaşi timp, 4.000 de oameni, membri ai comunităţii Declic, realizează o coregrafie specială, pentru a transmite mesajul „România iubeşte Europa”. Astfel, ei au format o inimă uriaşă cu ajutorul unor cartoane albastre şi albe. 

Evenimentul „Toţi pentru Europa“ face parte dintr-o serie de acţiuni care vor avea loc simultan în 49 de oraşe europene, în 13 ţări, precum Germania, Austria, Polonia, Ungaria, Olanda şi Suedia. 

În România, acţiunea se desfăşoară simultan în şapte oraşe, iar românii din diaspora vor organiza propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris şi Zurich.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite