Mii de angajaţi din primării şi consilii judeţene au intrat marţi dimineaţă în grevă generală de o zi. În Bucureşti, se protestează în stradă

Mii de angajaţi din primării şi consilii judeţene au intrat marţi dimineaţă în grevă generală de o zi. În Bucureşti, se protestează în stradă

Angajaţii din administraţia publică locală care se află în grevă sunt obligaţi, potrivit legii, să vină la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul FOTO Adevărul

Mii de angajaţi din primării şi consilii judeţene au intrat marţi dimineaţă, de la ora 8.00, în grevă generală de o zi, după ce negocierile de la Ministerul Muncii au eşuat. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că acordul pe care urmau să îl încheie vinerea trecută cu ministrul Dragoş Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită, niciuna dintre revendicările angajaţilor din administraţie nefiind prevăzută.


UPDATE Angajaţii Primăriei municipiului Galaţi şi ai Consiliului Judeţean Galaţi nu îşi întrerup, marţi, programul obişnuit de lucru.

"Suntem solidari cu colegii noştri din ţară care particpă la acţiunea de protest din data de 12.07.2016 şi susţinem revendicările acestora. În scopul de a nu crea neplăceri cetăţenilor municipiului Galaţi, Funcţionarii publici, membri ai Sindicatului Independent al Primăriei municipiului Galaţi nu vor participa la greva din data de 12.07.2016. La această dată, toate serviciile din cadrul Primăriei municipiului Galaţi vor funcţiona cu un program normal de lucru”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Independent al Primăriei Municipiului Galaţi, arată News.ro.

Totodată, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Costel Fotea, nici angajaţii CJ nu fac grevă, dar sunt nemulţumiţi de salariile mici. 

Angajaţii din administraţia publică locală care se află în grevă sunt obligaţi, potrivit legii, să vină la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul. Greva de o zi organizată marţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va fi urmată, peste o săptămână, pe 19 iulie, de o grevă generală pe termen nelimitat.
 
„Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Recomandarea noastră este, având în vedere că sunt servicii care ţin de latura umană, cum ar fi decesele, să se asigure totuşi aceste servicii, pentru că nu ai cum să nu serveşti omul care trece printr-un astfel de moment, plus că nu au nicio vină cetăţenii“, a declarat luni Bogdan Şchiop, secretarul general al FNSA, pentru News.ro.
 
El a mai precizat că în foarte multe dintre instituţiile publice locale sunt angajaţi care nu sunt membri de sindicat, dar care doresc să participe la grevă. Liderul sindical a explicat că aceştia pot protesta, întrucât legislaţia prevede şi greva de solidaritate.
 
Vicepreşedintele FNSA Pompiliu Wan Buzduga a precizat că, în Capitală, va fi organizată şi o acţiune stradală în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. La protestul programat să înceapă la ora 10.00 vor participa şi angajaţi din primăriile de sector.
 
Acţiunile de protest continuă în contextul în care negocierile de vineri de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au eşuat. Sindicaliştii spun că, după ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere, însă în momentul în care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme.
 
Ministerul Muncii a anunţat, sâmbătă, că, după discuţiile purtate în 27 iunie şi 8 iulie, „nu a rezultat, în cele din urmă, un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate“.
 
Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a precizat că ministrul Muncii le-a comunicat că vrea să caute soluţii la cererile sindicaliştilor şi să le discute şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, până la sfârşitul lunii iulie, situaţie care nu a fost acceptată de sindicalişti.
 
Liderul sindical a precizat că acţiunile de protest vor continua aşa cum au fost anunţate. El a precizat că marţi, 12 iulie, vor opri activitatea cei peste 30.000 de funcţionari publici din primării şi consiliile judeţene din toată ţara, membri ai FNSA, cărora li s-ar putea alătura şi alţi angajaţi care nu sunt afiliaţi federaţiei sindicale.
 
Printre revendicările sindicaliştilor se numără acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă şi majorarea cu 25% a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: