Autorităţile publice au fost sesizate în mai multe rânduri despre modul mai mult decât discutabil în care a fost autorizat proiectul microhidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor. Ministerul Mediului a anunţat şi un control în zonă. Mai mult, pentru începutul tăierilor de copaci de pe valea Râului Alb există şi o plângere penală, aşadar, teoretic, acolo ar fi trebuit să fie efectuate cercetări ale poliţiei şi procurorilor! Şi asta cu atât mai mult cu cât cazul este unul care a generat reacţii la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale, petiţia internaţională trecând de 100.000 de semnături, iar situaţia ajungând până în The Guardian.

Dar şi mai grav e că agresiunea de duminică 24 mai nu este prima! Încă de săptămâna trecută, România Curată a publicat imagini cu copaci tăiaţi în zonă şi cu urmele agresiunii suferite de unul dintre tinerii care au făcut fotografiile respective. Câteva zile mai târziu, o echipă de la TVR Cluj, care a încercat să facă o înregistrare, a fost blocată! Iar acestea nu au fost nici ele primele incidente (vezi aici). Totul sub pretextul (fals) că ar fi vorba de o ”proprietate privată”. Spun fals, pentru că accesul către domeniul public (şi atenţie, vorbim de un parc natural) nu poate fi îngrădit. Chiar şi dacă drumul forestier (singurul drum pe unde se poate ajunge la valea Râului Alb) s-ar afla pe o proprietate privată, ar trebui să existe un drept de uzufruct asupra lui, care să permită accesul la proprietatea publică!

De altfel, chiar în studiul de evaluare adecvată al microhidrocentralei se arată că ”Accesul la prima captare P1 (pentru tronsonul I) se va face din Coroieşti pe un drum auto forestier (DAF Vl. Lazului) construit din balast şi piatră spartă pentru care există Avizul nr. 245/23.01.2012 al Direcţiei Silvice Hunedoara – Ocolul Sivic Pui, apoi pe un drum ce se va construi paralel cu râul.” Aşadar, despre ce proprietate privată e vorba?!

Din ce am discutat cu Gabriel Păun, el s-a deplasat în zonă pentru a verifica exact informaţiile apărute pe România Curată, legate de microhidrocentrală, de copacii tăiaţi care apar în imagine şi care ar putea proveni fie din Parcul Naţional Retezat, fie din parcul natural din zonă şi de agresiunile pe care le reclamau tinerii. De aceea, a luat legătura cu tinerii care au semnalat cazul. N-au mai apucat să filmeze şi să documenteze nimic, pentru că au fost atacaţi dur de către un grup cu bâte. Păun s-a ales cu mai multe lovituri teribile şi a scăpat pentru că agresorii şi-au îndreptat atenţia şi furia către maşina în care se afla Alin A. şi o parte din membrii grupului, care încercau să scape. Ce era să facă? Să stea să vadă dacă maşina rezistă atacului? În îmbulzeală, unul dintre agresori a fost lovit de maşină şi situaţia lui e cea mai gravă, fiind transportat de urgenţă la Deva, iar apoi, cu elicopterul SMURD, la Cluj, la Neurochirugie, cele mai afectate fiind picioarele.

Cine răspunde pentru aceste victime? Grupul de tineri care încercau să verifice ceea ce autorităţile se fac că nu văd de atâta timp, iar apoi au încercat să scape de la faţa locului? Oare doamna Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara nu are nicio responsabilitate pentru afirmaţiile făcute în presa locală, în care, după primele dezvăluiri făcute de România Curată, întărâta localnicii vorbind despre cine ştie ce ”interese electorale” ale ecologiştilor şi cât ar avea sătenii de pierdut dacă proiectul nu se face? Poliţia şi procurorii nu răspund nici ei cu nimic, deşi ştiau că situaţia în zonă este una extrem de tensionată şi nu au luat nicio măsură (iar acum încearcă să mute vina pe activişti)?

Nu e pentru prima dată când am avut de-a face cu o asemenea situaţie, când autorităţile şi politicieni locali sau chiar la nivel naţional, şi reprezentanţi ai companiilor private îi instigau pe localnici împotriva activiştilor civici, cu texte de genul ”din cauza lor nu aveţi locuri de muncă” (nu din cauza faptului că ei nu reuşeau să facă proiecte care să respecte legile şi să nu distrugă potenţialul pentru mult mai multe alte locuri de muncă). După o astfel de instigare, la Roşia Montană, s-a ajuns ca un localnic să-i pună cuţitul la gât unei activiste şi să o ameninţe cu moartea. Personal, în februarie 2012, după o emisiune televizată care susţinea aceeaşi teză, am fost atacat şi agresat în piaţa publică din Roşia Montană. Norocul meu a fost că jandarmii de acolo nu-s din acelaşi aluat ca şi colegii lor din alte oraşe şi au făcut scut în jurul meu. Şi peste aminţări şi pumni în coaste au trebuit să treacă şi alte persoane implicate în apărarea Roşiei Montane. Să nu uităm nici de cazul din toamna lui 2013, când o maşină de la Prospecţiuni SA (”angajaţi” supăraţi că nu erau lăsaţi să muncească… vezi aci) a intrat într-un grup de activişti, la Moşna (iar respectivii nu au dosar pentru tentativă de omor, însă activiştii sunt cercetaţi pentru… distrugere şi furt calificat!). Oar acestea nu sunt, de altfel, nici primele cazuri la nivel internaţional, în care grupuri de localnici, cărora li se promit locuri de muncă şi beneficii, ori angajaţi ai unor firme private sunt întărâtaţi sub ochii complici ai autorităţilor, ”să-şi facă singuri dreptate” şi să se răfuiască cu cei care nu fac altceva decât să încerce să protejeze şi să apere… legea.

Nu mai insist, cred că pentru orice persoană de bună-credinţă este destul de clar cine sunt victimele, înţelege ce înseamnă legitima apărare şi faptul că, sub acoperirea complice a autorităţilor, în zona respectivă s-a dezvoltat un sistem privat de ”justiţie”. De asemenea, cred că e destul de clar că persoana accidentată grav este, la rândul ei, o victimă a sistemului care a permis ca tensiunile să ajungă la un asemenea nivel.

Domnilor Ponta, Oprea, Iohannis, oare e nevoie să se ajungă să moară cineva, pentru a se lua măsurile necesare pentru a stopa aceste acţiuni cu iz de Ev Mediu, în care ”dreptatea” se împarte după criteriul celui mai tare la bătaie? Mai există instituţii capabile în statul ăsta să rezolve problemele, nu să le agraveze?

***

Citeşte ce s-a întâmplat duminică, pe Râul Alb:

TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green şi mai mulţi tineri au fost atacaţi cu bâte pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar şi un agresor au ajuns la spital

Agresorul accidentat în incidentele de pe Râul Alb a fost trimis, cu elicopterul, la Cluj. Ce spune Poliţia şi câte incidente, ameninţări şi agresiuni au avut loc înaintea celei de azi

 

Poţi comenta articolul de mai sus pe Romaniacurata.ro