Meserii pândite de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bodyguarzii, funcţionarii publici şi metalurgiştii sunt cei mai expuşi în faţa concedierilor din următoarele trei luni şi care au fost anunţate deja la agenţiile de şomaj. Pe lista disponibilizărilor din trimestrul al III-lea al anului se află deocamdată 8.000 de oameni. De zece ori mai puţini decât anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Trimestrul care tocmai a început pe 1 iulie ar fi fost primul cu o scădere semnificativă a numărului de concediaţi, de când a început criza, dacă Executivul nu ar fi aprobat prima tranşă de 60.000 de şomeri din cei 100.000 de bugetari.

Până în momentul de faţă, la agenţiile de şomaj au fost anunţate concedieri colective care totalizează doar 8.000 de şomeri, comparativ cu cei 81.000 câţi au fost scoşi forţat din activitate în trimestrul al treilea de anul trecut. Lor li se vor adăuga cei 60.000 de bugetari care vor fi daţi afară din ministere şi din administraţia publică locală ca urmare a ultimelor decizii ale Guvernului.

Citiţi şi: Rata şomajului a urcat la 8,1% în primul trimestru din 2010

La această oră nu se ştie exact când vor fi făcute aceste concedieri, fiindcă urmează nişte proceduri care se întind pe cel puţin două luni. Spre sfârşitul lunii august vor avea loc probabil primele plecări din sistem, astfel încât datele înregistrate acum la ANOFM vor fi date peste cap.

Piaţa muncii se anunţa liniştită chiar şi în comparaţie cu primele luni ale anului în curs: potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), 33.200 de persoane au fost disponibilizate în primele cinci luni ale anului.

Şomerii de la stat, mai numeroşi

În prima parte a lui 2010, mişcările de pe piaţa muncii au înregistrat o premieră importantă: concedierile din rândul bugetarilor au fost mai numeroase decât cele din sectorul privat. Astfel, statistica ANOFM arată că instituţiile şi societăţile de stat au disponibilizat 18.717 de angajaţi, în timp ce firmele cu capital privat au renunţat la 14.413 salariaţi.

Premieră cu bodyguarzi

În următoarele trei luni (iulie, august şi septembrie), la agenţiile de ocupare a forţei de muncă până acum au fost anunţate disponibilizări care totalizează la nivel naţional 7.846 de persoane. Este vorba de 76 de societăţi, dintre care 18 sunt înregistrate în Bucureşti.  Serviciile de pază şi securitate conduc, în premieră, în topul disponibilizărilor anunţate oficial, cu 827 de persoane. Grosul provine din disponibilizările planificate de Cobra Security, membră a grupului UTI, de unde vor fi daţi afară aproape 700 de oameni până în septembrie.

Secretarul general al Patronatului societăţilor de securitate, Dumitru Dumitraşcu, spune că este vorba de victimele crizei: „Beneficiarii nu mai au bani şi cer mai puţini oameni sau renunţă complet la serviciile de specialitate. Preferă să pună un un om în gheretă", explică Dumitraşcu.Industria nu se află în pericol, acest domeniu angajând în continuare. În momentul de faţă, la ANOFM sunt disponibile 350 de posturi de paznici şi bodyguarzi.

Asistenţa socială şi-a depăşit planul

Administraţia publică şi asistenţa socială se află pe locul doi în topul disponibilizărilor estivale, cu 675 de viitori şomeri. În asistenţă, acestea sunt ultimele tranşe de personal date afară, fiindcă domeniul a operat deja concedierile fixate de Guvern la începutul anului - 3.000 de salariaţi. Ba chiar cei de aici au depăşit aşteptările Executivului, spune Radu Liţă, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Pro.Asist: „Au plecat peste 5.000 de oameni, mai ales după anunţarea diminuărilor de salarii".

Cei care mai aveau doi-trei ani până la pensie au preferat să se retragă anticipat, iar infirmierele şi asistentele s-au dus în Italia, unde vor câştiga peste 1.000 de euro, comparativ cu cei 600 de lei în ţară.Industria confecţiilor, care a pierdut în 2009 aproximativ 58.000 de locuri de muncă, se află acum doar pe locul 10 în topul disponibilizărilor din viitoarele trei luni. Anul trecut a ocupat una dintre primele trei poziţii, lună de lună, deoarece a scăzut consumul în ţările vestice.

Confecţiile, liniştea de dinaintea furtunii

Este doar o perioadă de acalmie, spune Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS): „A fost o redresare a comenzilor de afară, iar firmele mai au încă lohn-uri, dar curând se vor încheia".

Grapini estimează la aproximativ 40.000 de persoane numărul angajaţilor din domeniu care vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului.

În Bucureşti, cele mai multe concedieri

Firmele din Capitală au anunţat cele mai multe disponibilizări - 3.009 de persoane. Pe locul doi se află judeţul Prahova, cu 765 de disponibilizaţi anunţaţi, Dâmboviţa - cu 667 de viitori şomeri, Bacău - cu 765 de salariaţi, Alba - 330 de salariaţi şi Suceava, cu 327 de persoane pe lista concedierilor colective.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite