Mesajul masonilor români după moartea jurnalistului Horia Alexandrescu: „Un om de presă complet şi veritabil pentru mass-media din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Alexandrescu

Asociaţia Marea Lojă Naţională din România îşi exprimă regretul profund la vestea stingerii din viaţă a reputatului jurnalist şi scriitor Horia Alexandrescu, spunând că acesta „a fost un deschizător de drumuri, un formator şi promotor pentru noile generaţii de gazetari, un om de presă complet şi un veritabil pilon pentru mass-media din România.”

„Este dureros şi aproape imposibil de conceput ca una dintre fundaţiile unui edificiu să dispară, însă, prin rodul întregii sale activităţi, prin implicarea sa activă în viaţa publică, prin captarea în istoria scrisă a legendelor sportului românesc, prin tot ceea ce dedicarea sa profesională a generat şi a transmis mai multor generaţii, condeiul lui Horia Alexandrescu nu s-a frânt şi nu se odihneşte alături de colile de hârtie.

Condeiul care a scris istoria dăinuie dincolo de timpul trecător şi se identifică, prin conştiinţa publicului ce s-a împărtăşit din această memorie colectivă, cu Istoria însăşi.

Absolvind Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, sportul a constituit nucleul în jurul căruia fost construită întreaga carieră a lui Horia Alexandrescu. A debutat în presă la ziarul „Sportul”, în 1971, iar toţi anii următori i-a dedicat presei şi literaturii sportive.” a precizat asociaţia.

Horia Alexandrescu „a scris un număr impresionant de cărţi despre legendele sportului românesc şi performanţele acestora (precum Ivan Patzaichin, Gheorghe Gruia, Nadia Comăneci şi generaţia olimpică de aur a României din anii ‘80), despre antrenori celebri care au adus nenumărate titluri mondiale ţării noastre (precum antrenorii români de handbal Constantin Popescu şi Oprea Vlase), cât şi despre Cristian Ţopescu, una dintre cele mai importante şi rezonante voci ale comentariului sportiv român.

Meritele sale incontestabile în domeniu sunt certificate prin apartenenţa lui Horia Alexandrescu la Uniunea Scriitorilor din România şi prin conferirea Premiului „Ioan Chirilă” pentru carte sportivă.” spun masonii români.

„Horia Alexandrescu fost redactor al cotidianului „Sportul” până în 1977, iar între 1977 şi 1989 a fost redactor-şef la „Scânteia Tineretului”. Începând din 1989 a fost secretar general de redacţie al ziarului „Tineretul Liber”, iar în 1990 a devenit redactor-şef adjunct al respectivei publicaţii. În 1990 a fondat săptămânalul „Sport Star” şi, alături de alţi şase jurnalişti celebri, cotidianul „Curierul Naţional”, al cărui director general a fost până în 1993.

Horia Alexandrescu a fost fondator şi director general al cotidianului „Cronica Română” (1993 – 2001), al cotidianului „Independent” (2001 – 2005), transformat în 2005 în săptămânalul cu acelaşi titlu, cât şi al revistelor „Glob Express” (2010 – 2014) şi „Voyage, Voyage” (2011 – 2018). Începând din 2015, a fost colaborator-titular de rubrică la revista „România Literară”.”

Asociaţia Marea Lojă Naţională spune că fostul jurnalist „a avut o importantă activitate de analist, realizator şi moderator. Pentru realizarea şi moderarea emisiunii „Cafeneaua Politică”, difuzată la postul naţional de televiziune TVR 1, Horia Alexandrescu a fost distins cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”.”

„Horia Alexandrescu a fost Preşedinte al Fundaţiei Române pentru Jurnalism, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media, cât şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Presei Sportive.

În data de 18 iunie 2015, cu prilejul ceremoniilor dedicate aniversării a 135 de ani de la fondarea Marii Loji Naţionale din România, în semn de înaltă apreciere a meritelor sale remarcabile în folosul societăţii civile din România, Asociaţia Marea Lojă Naţională din România i-a conferit lui Horia Alexandrescu Ordinul „Credinţă şi Virtute” în Grad de Mare Ofiţer, distincţie ce se acordă pentru realizări extraordinare personalităţilor marcante din societatea civilă română, care au un rol incontestabil de model naţional sau internaţional şi care au un aport esenţial la dezvoltarea a varii domenii de activitate în România.

În numele meu personal şi al tuturor membrilor Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România, transmit cele mai sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Amintirea omului Horia Alexandrescu vă dăinui în inimile celor care l-au cunoscut şi îndrăgit, iar condeiul său va dăinui în istoria jurnalismului şi sportului din România.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu,

Preşedinte al Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România”, transmite EVZ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite