Mesajul Ambasadei SUA de Ziua Victoriei: America a ajutat Rusia cu armament de 180 de miliarde dolari în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt şi Iosif Stalin, la conferinţa de la Yalta, 1945. Foto TASS/ AFP
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt şi Iosif Stalin, la conferinţa de la Yalta, 1945. Foto TASS/ AFP

Ambasada SUA din România a transmis un mesaj de Ziua Victoriei  prin care a amintit de ajutorul în valoare de 11,3 miliarde de dolari, ce valorează 180 de miliarde în prezent, oferit Rusiei de către Statele Unite ale Americii, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Ambasada americană de la Bucureşti aminteşte şi faptul că Stalin a susţinut ideea că războiul nu ar fi putut fi câştigat fără ajutorul Statelor Unite ale Americii.

„Înainte ca Statele Unite să intre în al doilea război mondial, şi apoi pe toată durata conflagraţiei, America a trimis arme şi echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeepuri şi camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniţie, tehnică militară, medicamente, pături, încălţăminte, milioane de tone de produse petroliere şi mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016). Din punct de vedere tehnic, acesta a fost un împrumut, dar la sfârşitul războiului, S.U.A. nu au căutat sau aşteptat prea multe în ceea ce priveşte rambursarea de către URSS. În memoriile sale, Nikita Hruşciov a descris modul în care Stalin a subliniat valoarea ajutorului: „El a declarat direct că, dacă Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câştigat războiul”, a transmis Ambasada Sua într-un mesaj pe Facebook.

Pe 9 mai este sărbătorită Ziua Victoriei, zi în care a fost învinsă Germania nazistă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite