Mesajele de ură ale londonezilor: "Purificaţi-vă în infern, bastarzilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obosiţi în urma revoltelor violente care au marcat Londra în ultima săptămână, locuitorii capitalei britanice încearcă să facă psihoterapie de grup. Metoda nu este una extraordinară. Ei au instalat panouri, chiar şi în vitrinele magazinelor prăduite de huligani, pe care oricine poate lăsa un mesaj.

Sentimentele de iubire sunt laolaltă cu cele de ură în mesajele postate pe un panou instalat în vitrina unui magazin din  Clapham Junction, un cartier din sudul Londrei, de obicei calm, prin care poliţia nu dă foarte mult. Clapham Junction a fost însă afectat de violenţe luni seara, scrie AFP.

Mesaje precum "Purificaţi-vă în infern, bastarzilor" sau "Hoţii ar trebuie să fie aliniaţi şi executaţi" arată ura pe care o au locuitorii paşnicului cartier faţă de protestatari. În timp ce unii cer "Să se facă lumină", alţii, probabil părinţi spun: "Aceştia sunt copiii noştri. Puneţi-vă întrebarea: ce am ratat?".

În cartierul Peckham, mult mai sărac şi multietnic, londonezii au scris mesaje pacifiste pe autocolante colorate, lipite pe o placă ce înlocuieşte şi aici un geam spart - "Pace", "Peckham este iubire" sau"Gândiţi-vă la ceilalţi înainte de a face rău".

Nu lipsesc nici mesajele politice: "Mai multă educaţie pentru copii, mai puţine reduceri" bugetare, "Obţinerea unui loc de muncă va ameliora Peckham".

Assad Yousifzi este un tânăr de 21 care a părăsit Afganistanul în plin război pentru a veni aici. "Mesajul meu: noi iubim Peckham. Este casa noastră, nu vrem decât pace", a scris el, calificându-i pe protestatari "nişte hoţi".

Potrivit teoriei lui, "rasismul" este o cauză principală a acestor revolte. "Când merg la moschee cu capul acoperit, oamenii mă privesc insistent de parcă aş fi un terorist", povesteşte el.

"Toată lumea are dreptul să protesteze, dar nimeni nu are dreptul să recurgă la violenţă, la furt, la lovirea altora. Este pur şi simplu criminal", exclamă Mike Uyi, preşedintele unei organizaţii neguvernamentale nigeriene, Global Peace Movement, lipind mesaje pe care i le întinde mulţimea.

La rândul său, Michael, agent de securitate la un magazin vecin, susţine şi el teoria rasismului, chiar dacă persoanele care lipesc mesaje sunt de culoare.

"Oamenii vin aici, fac comentarii despre ceva ce nu înţeleg. Este imaginea unui Peckham ideal, dar majoritatea oamenilor care lipesc un mesaj aici nu au vorbit cu un străin în ultimul an. Este ipocrizie! Nici măcar nu îşi vorbesc", spune el supărat.

După câteva zile de violenţe puternice pe străzile Londrei s-a reinstaurat calmul, însă cei mai mulţi dintre localnicii capitalei Marii Britanii încă se întreabă de ce a fost nevoie de aceste revolte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite