Merkel merge mai departe: Inacceptabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poziţia cancelarului german faţă de situaţia din România a evoluat de la „atenţie“ la „îngrijorare“, pentru a ajunge la „inacceptabil“.

Merkel a discutat, ieri, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

„Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se mai arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Mai mult, Germania îşi va folosi influenţa pe care o are în Uniunea Europeană pentru a sensibiliza şi alte state.

„Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite după discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta", atenţionează purtătorul de cuvânt.

Comunicatul de ieri reprezintă o înăsprire a tonului faţă de atitudinea Germaniei de săptămâna trecută. Ambasada Germaniei la Bucureşti informa, pe 5 iulie, că Guvernul de la Berlin urmăreşte „cu atenţie" evoluţiile din politica internă a României. A doua zi, tonul a fost mai serios.

Berlinul este „foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România şi are „îndoieli serioase cu privire la legitimitatea lor", a declarat vineri, într-o conferiţă de presă, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german, transmite AFP.

Replica lui Ponta

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că nu cancelarul Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român, şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni.

„Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani - pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL - sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri - e adevărat, austeritate mai mult în România şi în Grecia şi în Italia şi în Spania, mai puţin la dânşii - în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României", a spus Ponta.

„Sunt convins că pe 30 iulie niciun creştin-democrat german nu o să-şi mai permită să jignească poporul român vorbind despre dictatură", a spus Victor Ponta, la finalul reuniunii conducerii executive a PSD.„Ce, suntem colonie?", s-a întrebat el, subliniind că în Germania „e democratic ca poporul să decidă la vot" şi acest lucru trebuie acceptat şi pentru România.

Canada, îngrijorată

Guvernul Ponta a fost criticat, ieri, şi de europarlamentarul CDU Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al PE, care şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Semne de întrebare au şi oficialităţile din alte ţări. Italia este foarte preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat din funcţie preşedintele României, Traian Băsescu, afirmă ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, conform unui interviu acordat site-ului italian TMNews.

„Este clar că rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui României a suscitat puternice preocupări în numeroase capitale, inclusiv la Roma. Dar, pe 29 iulie, în România va avea loc un referendum popular: faptul că poporul va fi cel care va decide în problema destituirii preşedintelui este totuşi garanţia stării democraţiei şi statului de drept", a apreciat ambasadorul Italiei.Guvernul canadian urmăreşte îndeproape procedura de demitere a preşedintelui român Traian Băsescu şi speră că principiile democratice vor fi respectate în cursul acestui proces, informează cotidianul „Le Journal du Quebec", în ediţia online de astăzi.

După ce Parlamentul român a votat, vineri, în favoarea suspendării preşedintelui, ministrul canadian de Externe, John Baird, şi-a manifestat îngrijorarea, scrie sursa citată.

Acţiuni rapide

Săptămâna trecută, în România au fost schimbate atribuţiile Curţii Constituţionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi rapid preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, a fost votată suspendarea şefului statului şi a fost modificată Legea referendumului.

"Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a UE să fie lezate principiile de bază ale statului de drept."
Steffen Seibert purtătorul de cuvânt al guvernului german

Curtea Constituţională ţine ţara cu sufletul la gură

Instanţa constituţională şi-a schimbat total agenda planificată pentru zilele de luni şi marţi. Date fiind evenimentele politice de săptămâna trecută, care au atras nu mai puţin de şapte  sesizări de neconstituţionalitate, Curtea a anulat programarea iniţială a dosarelor şi le-a ierarhizat într-o ordine logică, astfel încât deciziile succesive să fie coerente una cu alta. Adăugând şi o sesizare privind reprezentarea externă a României la Bruxelles, Curtea a decis să judece, în ordine, următoarele opt dosare:

1. Legea prin care hotărârile Parlamentului au fost scoase de sub controlul constituţional al Curţii. Indiferent de decizia CCR, există în paralel şi o ordonanţă de urgenţă, adoptată miercuri, care prevede acelaşi lucru.

2. Hotărârea Senatului de revocare a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga.

3. Hotărârea Camerei Deputaţilor de revocare a preşedintei acestei Camere, Roberta Anastase.

4. Cererea lui Traian Băsescu de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlament şi preşedintele României, referitor la suspendarea acestuia din urmă.

5. Constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României.

6. Legea referendumului, care reducea majoritatea necesară pentru demiterea preşedintelui, de la jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste la jumătate plus unu dintre cetăţenii care se prezintă la vot. În paralel, există şi o ordonanţă de urgenţă adoptată joi, care reglementează acelaşi lucru şi, în plus, anulează criteriul de prezenţă la vot a măcar jumătate plus unu dintre alegători pentru ca referendumul să fie valabil.

7. Legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, adoptată de majoritatea USL şi contestată de PDL.

8. Hotărârea Parlamentului de revocare a lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului. Aseară, la închiderea ediţiei, Curtea Constituţională nu emisese nici un verdict.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite