Manifestaţie împotriva construirii Mega Moscheii la Bucureşti. Mitingul a fost organizat de Noua Dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de oameni, printre care mai mulţi membri şi simpatizanţi ai mişcării naţionaliste Noua Dreaptă, au protestat luni seară faţă de construirea unei moschei de mari dimensiuni la Bucureşti.

Protestatarii s-au adunat de la ora 19.00 în Piaţa Universităţii din Capitală. Au venit la acest miting autorizat câteva zeci de oameni, deşi pe pagina de Facebook care anunţa manifestaţia îşi anunţaseră participarea aproape două mii de persoane.

Cei care au ieşit în stradă cer autorităţilor să anuleze Hotărârea de Guvern 372/2015, prin care un teren de peste 11.000 mp din zona Romexpo a fost donat de către statul roman Turciei, pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni.

Protestatarii strâng semnături pentru organizarea unui referendum prin care bucureştenii să spună dacă sunt de acord cu acest proiect.

Ei au ţinut discursuri naţionaliste, au scandat „România, ţară ortodoxă!” şi au purtat pancarte cu lozinci prin care acuză Turcia că vrea să controleze România şi să-şi extindă influenţa în zonă prin construirea acestei moschei, care ar urma să găzduiască şi o universitate islamică. Manifestanţii au strigat "Neamul românesc nu e paşalâc turcesc", "România, ţară ortodoxă" şi i-au huiduit pe Victor Ponta şi pe "pastorul adventist Gâdea", pentru că "prezintă sondaje mincinoase".

image

Printre protestatari, un preot ortodox, îmbrăcat într-o ie legată cu un brâu tricolor, a spus că nu e de acord cu construirea moscheii, pentru că "bugetul actual al României nu permite o asemenea construcţie" şi "în momentul acesta ar fi mult mai utile şcoli sau spitale".

"Despre construirea Catedralei Mântuirii Neamului se discută de mai bine de 100 de ani şi era cumva firesc ca o ţară majoritar ortodoxă să aibă în final această catedrală", a completat părintele Onufrie.

Un alt bărbat aflat la protest, Mircea Radea, care s-a recomandat drept istoric, a spus că "mega-moscheea" ar reprezenta un simbol pentru lumea musulmană, care şi-ar "adjudeca un teritoriu", dar n-are nimic împotriva turcilor sau tătarilor care locuiesc deja în România şi care deja au în Bucureşi o moschee, fără ca nimeni să se fi opus. Practic, a continuat el, construcţia noii moschei ar putea crea un precedent şi pentru comunităţile de alte religii, "care ar putea veni în România să pretindă acelaşi lucru, iar asta ar duce în timp la pierderea identităţii naţionale".

Un alt participant la manifestaţie, care s-a recomandat drept avocat, a anunţat că va ataca o eventuală autorizaţie emisă de primărie pentru construcţia moscheii.

image

Demonstraţia s-a încheiat în jurul orei 20.30, fără incidente. La final, tinerii au intonat rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Muftiul Muurat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România, a declarat pentru Agerpres că pentru construirea acestui proiect Turcia va aloca aproximativ trei milioane de euro. Liderul musulman precizează că moscheea, care ar urma să aibă aproximativ 1.500 de locuri, va avea de asemenea şi anexe, inclusive o cantină socială cu o sută de locuri şi două săli de curs pentru predarea Coranului. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de statul turc. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.

În schimbul terenului de la Romexpo, autorităţile de la Ankara au promis punerea la dispoziţie, la Istanbul, a unor terenuri pentru construirea unei biserici româneşti şi a unui cimitir, pentru românii care trăiesc acolo, adaugă muftiul Iusuf, citat de Agerpres.

Critici dure la adresa proiectului

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, a fost unul dintre ce mai vocali critici ai proiectului, lansând un atac extrem de dur şi la adresa liderului comunităţii musulmanilor din România, dar şi a preşedintelui Recep Erodgan. Băsescu a susţinut de mai multe ori că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale, reproşându-le responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers.

"Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", arăta fostul şef al statului, într-o postare pe Facebook.

De celalaltă parte, şeful Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, a afirmat că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce s-a transformat "într-o polemică politică". Acesta s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie "de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei". Muftiul afirmă că de 10 ani de când conduce comunitatea turco - tătară se discută despre construirea unei moschei în Bucureşti.

În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite