Procurori sub lupa CSM în dosarele lui Bercea Mondial. Inspecţia Judiciară va verifica 28 de dosare penale în care interlopul a primit NUP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica 28 de dosare, deschise din 2006 şi până în prezent, în care Bercea Mondialu a primit soluţii de neîncepere a urmăriri penale.

UPDATE CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la 28 de dosare în care Bercea Mondial a primit soluţii de neîncepere a urmăririi penale.

Verificările urmează să fie efectuate la Parchetul Olt, serviciile teritoriale ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Olt şi Craiova, dar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Craiova.

Inspecţia va analiza dacă au fost respectate normele de procedură a urmăririi penale sau a supravegherii în timpul cercetării penale înregistrate din anul 2006 şi până în prezent, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile.

Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a precizat, după şedinţă, că au fost primite datele de la Curtea de Apel Craiova din care rezultă că nu au fost 100 de dosare, ci 28 de cauze înregistrate în 2006 şi soluţionate de Parchetul Curţii de Apel. 

„Din acestea doar două au fost finalizate prin rechizitoriu, iar celelalte au primit NUP", a arătat Muscalu.

De asemenea, el a mai că a cerut să fie verificate şi termenele în care s-au dat soluţii în acele dosare.

„Am cerut să fie verificate în raport de competenţele Inspecţiei Judiciare, să se aibă în vedere măsurile procurorilor, să fie avute învedere şi termenele în urmărirea penală în acele cauze la Parctehul Olt”, a declarat Muscalu

Cele aproape 30 de dosare nu sunt de evaziune fiscală, ci sunt cauze simple ce vizează certuri, furturi sau plângeri formulate de membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sau de alte clanuri împotriva lui Bercea Mondial.

O parte a acestor cauze a fost soluţionată cu rechizitorii, însă în cele mai multe s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Situaţia a fost transmisă de Parchetul Curţii de Apel Craiova la Consiliul Superior al Magistraturii şi urmează să fie prezentată joi Secţiei pentru procurori.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, pe 9 iulie, că Secţia de procurori din cadrul instituţiei a cerut Curţii de Apel Craiova să verifice evidenţa dosarelor în care a fost implicat Sandu Anghel.

„Secţia pentru procurori a solicitat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova să verifice şi să comunice, până la data de 16.07.2014, evidenţa dosarelor în care au fost efectuate cercetări faţă de numitul Sandu Anghel soluţionate de către această unitate şi unităţile de parchet din subordine, din anul 2006 până în prezent, precum şi soluţiile dispuse în acestea, urmând ca în funcţie de datele transmise Secţia să decidă”, se arată în comunicat.

„Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas”, spunea Horaţius Dumbravă, în contextul în care în CSM se dicuta raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la adresa preşedintelui Înaltei Curţi, Livia Stanciu, şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.

Bercea Mondial susţine că a dat două milioane de euro pentru eliberarea sa

Pe 19 iunie, Bercea Mondial a spus, înainte de a fi audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la şefa DNA, la preşedinta Curţii Supreme, dar şi la Vasile Blaga, despre care susţinea că ar fi implicat în acest caz.

DNA a solicitat, pe 20 iunie, Inspecţiei Judiciare „demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice".

„Afirmaţiile de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a precizat sursa citată.

Potrivit DNA, dreptul la libera exprimare prevăzut de articolul 30 din Constituţie trebuie exercitat în limite care să nu prejudicieze demnitatea, onoarea şi dreptul la proprie imagine, iar exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă.

„Acreditarea ideii că «interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat, şi afirmaţiile că procurorul şef al DNA este în incompatibilitate în calitatea sa de conducător al procurorilor care investighează dosarul de trafic de influenţă» sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice”, a arătat DNA.

Totodată, DNA a solicitat să fie făcute verificări în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „întrucât consideră că afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşu temă:

Inspecţia Judiciară: Independenţa justiţiei, afectată de declaraţiile lui Bercea Mondial la adresa Liviei Stanciu şi a Laurei Codruţa Kovesi

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că afirmaţiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele Instanţei Supreme, Livia Stanciu, şi de şeful DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar.

Şefa DNA a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai multe persoane, printre care şi pe Mihai Gâdea, pentru atac la viaţa personală

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai multe persoane, printre care şi pe Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică, cerând daune de 250.000 de euro pentru atac la viaţa personală. De asemenea, Kovesi a sesizat şi CNA-ul, dar şi Inspecţia Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Motivarea judecătorilor: De ce a fost arestat Mircea Băsescu

Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.

Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că a luat bani

Mircea Băsescu a recunoscu că a luat bani, dar şi că s-a întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Asta arată magistraţi Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Traian Băsescu reacţionează: Nu am primit bani şi bunuri de la Sandu Anghel

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, sâmbătă seară, la câteva întrebări trimise de Realitatea TV. Şeful statului a reiterat că nu avea cunoştinţă de legăturile dintre fratele său şi interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Totodată, Traian Băsescu spune că nu a primit vreun ban de la familia Anghel pentru a interveni în justiţie.

CSM cere apărarea independenţei justiţiei, după declaraţiile despre Livia Sanciu şi Laura Codruţa Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui ţării, a fost arestat

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al banilor, reţinut în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu

Marian Adrian Căpăţînă, despre care familia lui Bercea Mondial susţine că ar fi fost intermediarul mitei pentru Mircea Băsescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA, cu acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost reţinut. Şi intermediarul mitei a ajuns în arest

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, el urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, joi seară, a fost reţinut şi Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al mitei, care ar fi primit la rândul său 350.000 de euro.

Mircea Băsescu, după apariţia stenogramelor: Nu am luat bani de la Bercea Mondial. Fratele meu este foarte supărat

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că nu a cerut şi nu a primit bani de la familia lui Bercea Mondial. Mai mult, acesta a precizat că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la un post de televiziune sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.

Mircea Băsescu a fost reţinut. Bercea Mondial: Am plătit două milioane de euro pentru eliberarea mea, Kovesi a luat banii

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce, timp de aproape două ore, a fost audiat. De asemenea, interlopul Bercea Mondial a declarat astăzi că el a plătit două milioane de euro pentru a fi eliberat din închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite