Megaescrocherie de fiţe: falşii brokeri şi clienţii naivi cu buzunarele doldora care „au cotizat“ sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O escrocherie legată de piaţa de capital a ajuns pe masa judecătorilor după ce zeci de persoane s-au plâns că au fost înşelate cu mii de euro. Se pare că victimele au investit într-o platformă online de tranzacţionare a acţiunilor.

Nu mai puţin de 27 de persoane s-au constituit părţi civile într-un dosar în care este anchetată o mega-escrocherie legată de piaţa de capital. Oamenii încearcă să recupereze în instanţă sume de bani care pornesc de la câteva mii de euro şi ajung la zeci de mii de euro.

„Indiferent de vârstă dacă dumneavoastră vă doriţi să faceţi bani, puteţi să faceţi bani fără prea mult efort, mai ales în acest domeniu”, era placa cu care Gabriel a reuşit să păcălească zeci de români. Se recomanda cu titulatura pompoasă de manager de conturi la compania Royal Pip. Propunerea pe care o adresa posibililor clienţi era de a investi bani pe piaţa de capital prin intermediul platformei de tranzacţionare www.youtradefx.com. Câştiguri uşoare, riscuri minime, erau asigurările pe care „managerul” le dădea tuturor celor interesaţi.

„Se pot pierde bani, dar ştiţi cum, doar în condiţia în care dumneavoastră nu ascultaţi de sfaturile noastre. Dacă dumneavoastră respectaţi cele 10 sfaturi, adică cele 10 tranzacţii şi le respectaţi aşa securizate, pentru că noi avem tranzacţii securizate, adică noi ne setăm un risc. Dacă dumneavoastră setaţi acolo un dolar să-l riscaţi pentru a marca un profit de 10%, păi doar un dolar riscaţi”, minimaliza posibila pierdere Gabriel.

Banii plecau din România

Misiunea falsului manager era de a suna potenţiali clienţi şi de a-i convinge să investească în platforma de tranzacţionare. Gabriel era instruit ca în discuţiile iniţiale să reproducă anumiţi termeni, specifici pieţei de capital, termeni pe care în realitate nici nu-i stăpânea foarte bine. Reuşea însă să vrăjească oamenii cu câştiguri rapide. 

Înainte erau convinşi să depună banii într-un cont. Investiţiile lor ajungeau în conturile bancare din România a două off-shore-uri cipriote, Youtrade Holding Limited şi YTF Trade Limited. De aici erau transferaţi către alte conturi bancare din Bulgaria, Cipru şi Israel. Cea mai mare ţeapă a luat-o un investitor care i-a dat lui Gabriel 164.000 de euro.

Câştigau iniţial,apoi pierdeau tot

În majoritatea cazurilor, primele operaţiuni făcute de clienţi erau profitabile. Sau cel puţin aşa credeau ei. Aceştia erau învăţaţi unde să investească de alţi „specialişti” care făceau parte din reţeaua de escroci şi care se prezentau a fi brokeri. În realitate, câştigurile erau doar în faţa monitorului de la calculator. În final, clienţii „pierdeau” toţi banii investiţi din cauza unor „operaţiuni neprofitabile” pe piaţa de capital. Practic, pe platforma de tranzacţionare erau simulate, ca într-un joc pe calculator, diferite operaţiuni cu acţiuni, indici bursieri sau alte instrumente financiare. Victimele escrocilor nici nu conştientizau că iau parte la o înşelăciune. Dovadă că multe dintre ele nici nu depuneau plângere la poliţie.

Anchetatorii au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar, acuzate de înşelăciune, desfăşurarea de activităţi neautorizate pe piaţa de capital sau spălare de bani. Au ajuns în faţa judecătorilor directorii societăţilor de servicii şi investiţii financiare implicate şi falşii brokeri: Bogdan Dahore,  Jan Moraru, Răzvan Sdrobiş, Emanuel Cioară, Vladimir Dima, Florin Tănăsescu, Robert Stan, George Vlad, Grigore Ilie Ionuţ Andrei şi Daniel Andrei.

Creierul ingineriei

Majoritatea celor implicaţi în această afacere au negat acuzaţiile, puţini au recunoscut parţial. Ei au spus că a fost vorba de marketing, iar tot ce au făcut a fost doar să promoveze serviciile prestate de Youtrade Holding Limited, adică un fel de publicitate. Iniţial, ancheta a fost deschisă şi pentru infracţiunea de constituirea unui grup infracţional organizat, dar procurorii au clasat această acuzaţie. Procesul este în faza de Cameră Preliminară, când sunt analizate legalitatea probelor şi a rechizitoriului.

Ancheta a fost separată şi va continua şi la Parchet. Concret, anchetatorii îl vor cerceta separat pe cel considerat creierul întregii înşelăciuni, afaceristul israelian David Ben Eli. Acesta s-ar afla în spatele celor două off-shore-uri către care s-au scurs banii, Youtrade Holding Limited şi YTF Trade Limited, dar şi în spatele altor firme deschise în România şi controlate prin intermediul unor apropiaţi. Israelianul este cercetat pentru instigare la înşelăciune, instigare la desfăşurarea de activităţi neautorizate pe piaţa de capital şi spălarea banilor.

David Ben Eli a fost citat de procurori, fără succes, la toate domiciliile sale din România. El a părăsit ţara imediat după începerea anchetei.  „Momentan ştiu că Eli Ben David este în Israel, refuză să vină în România teamă. Ştiu asta pentru că mă sună o dată la două săptămâni, să mă întrebe despre poziţia lui din dsar, dar nu i-am dat niciodată detalii şi mai ştiu că are un birou pe acelaşi domeniu de activitate în Polonia, resepctiv în Varşovia”, a declarat Ionuţ Andrei, unul dintre cei trimişi în judecată.

Mărturiile celor implicaţi

„Din cunoştinţele mele, bussinesul era condus de către Eli Ben David, dar relaţia noastră era intermediată de Sdrobiş Răzvan. Eu ca şi persoană am şi participat la un training susţinut de către Eli Ben David, ne oferea materiale reprezentând scripturi şi date vizavi de domeniu, iar prin intemediul lui Sdrobiş Răzvan eu le puneam în practică”, a declarat Jan Moraru, unul dintre cei inculpaţi.

De altfel, şi Răzvan Sdrobiş a avut aceeaşi variantă, atunci când a fost întrebat de un eventual mecanism de inducere şi menţinere în eroare a persoanelor vătămate: „Consider că un eventual mecanism ar fi fost cordonat de Eli Ben David şi angajaţii Youtradefx din Israel”.

„Făcea peste 100.000 euro pe lună”

În acest caz au fost cercetaţi iniţial mai mulţi angajaţi ai firmelor care promovau produsele Youtradefx. Era vorba de operatori care „agăţau” posibilii clienţi. Ei se ocupau de clienţi până în punctul în care se punea problema investirii de bani în platforma de tranzacţionare, când îl transfera unuia dintre şefii săi. Acuzaţiile, în cazul acestora, au fost clasate la finalul anchetei, deoarece faptele nu au fost făcute cu intenţie. În plus ei au colaborat cu anchetatorii.

Operatorii au dat detalii despre cât de mari erau câştigurile acestora mai multe informaţii din mijlocul afacerii. „Emi sau Cioară Emanuel era unul dintre cei mai buni manageri broker şi cel mai convingător, astfel încât el, pe oricine, dar chiar pe oricine, simţea că avea bani, îl convingea să investească, cu preponderenţă fiind luni în care făcea peste 100.000 de euro de la clienţii care investeau. Rare erau lunile în care câştiga doar 70.000 de euro. Îmi aduc aminte că a existat o situaţie în care o femeie dintre clienţii lui Cioară a investit 1.000 de dolari, şi pe platformă i-a apărut că a câştigat încă o 1.000 de dolari. După care Cioară a convins-o să mai investească 30.000 de dolari şi încă vreo 12.000 de dolari dintr-un alt cont şi pe platformă i-a apărut încă 30.000 de dolari”, a povestit martorul.

Femeia care a investit banii ar fi vrut să-i retragă în acel moment, dar Cioară i-ar fi promis alte oportunităţi prin creşteri de acţiuni la diferite instrumente financiare. „A convins-o să-şi vândă casa pentru a reinvesti alte sume în platformă”, a  povestit operatorul telefonic.

„Nimeni nu a  câştigat vreodată”

Potrivit declaraţiei date de martor, platforma online ar fi fost manipulată, în sesul dorit de brokeri. „Arăt că nicio persoană care a investit bani în platformă, cât am fost eu la firma aceasta, nu a câştigat vreodată o sumă de bani”, a spus operatorul telefonic. Ei au dat detalii cum directorii firmelor de consultanţă, Sdrobiş şi Moraru îi învăţ ce să le spună potenţialilor clienţi.

„Dacă nu respectam cu stricteţe ce ne spuneau ei, ne făceau un scandal monstru. Ţipau la noi, ne făceau în toate feurile, ne spuneau că nu suntem în stare să vindem, ne spuneau că nu suntem în stare să fim brokeri. Îmi aduc aminte că, odată înainte de Crăciun, Srdobiş ne-a chemat pe fiecare în birou când ne-a dat salriile şi ne0-a ameninţat că ne dă afară dacă nu închidem clienţi, adică dacă nu convigem clienţi să investească în platforma Youtradefx”, a spus un alt operator telefonic.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite