Medicul Beuran a încheiat un „protocol” de tăcere cu DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgul Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Chirurgul Mircea Beuran a fost plasat în arest la domiciliu Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Profesorul Mircea Beuran a dat de înţeles că are interdicţie de a vorbi din arestul la domiciliu - unde a fost plasat pentru mită - despre acuzaţiile care i se aduc.

Zece mii de euro într-o cutie de cadouri de 35 de lei spun procurorii că ar fi luat Mircea Beuran de la un denunţător, despre care presa a scris că ar fi, de fapt, o doctoriţă care aspira la postul de asistent universitar la specializarea chirurgie generală.


Tribunalul Bucureşti a dezbătut, vineri, în şedinţă secretă propunerea de arestare preventivă a medicului chirurg Mircea Beuran. Un judecător de drepturi şi libertăţi a respins cererea procurorilor şi l-a plasat pe celebrul doctor în arest la domiciliu, mai exact în vila lui din localitatea Ciolpani. De acolo a răspuns, duminică, Mircea Beuran la telefon. „Odată cu continuarea acestei investigaţii nu am ce declaraţii să fac. De asta. Deci este un protocol pe care îl respect cu desăvârşire. Vă mulţumesc foarte mult”, a fost tot de a declarat medicul în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.


Nici avocatul acestuia, Marian Nazat, nu a dorit să ofere mai multe informaţii. Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă va formula contestaţie împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de plasare în arest la domiciliu a clientului său, avocatul a răspuns: „Mai vedem…La revedere!”.

Mită într-o cutie de cadouri

Împotriva deciziei de vineri a Tribunalului Bucureşti pot formula contestaţie atât Mircea Beuran, prin avocatul său, cât şi procurorii DNA. Primii ar putea solicita o măsură preventivă mai blândă, cum ar fi cea a controlului judiciar, iar ultimii pot reitera pe rolul Curţii de Apel Bucureşti cererea de arestare a chirurgului pe o perioadă de 30 de zile.


Chirurgul Mircea Beuran este acuzat că ar fi primit mită 10.000 de euro de la o persoană, denunţător în cauză, într-o „cutie tip cadou”, pe care procurorii DNA au evaluat-o la 35 de lei.

Detaliul apare în referatul cu propunerea de arestare preventivă depus în instanţă de anchetatori. În acelaşi document, procurorii îşi justifică propunerea de arestare prin aceea că Mircea Beuran ar putea influenţa martorii sau ar putea comite noi fapte de corupţie.

„Măsura arestării preventive se impune şi în vederea prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni de către inculpat, date fiind funcţiile pe care le deţine, persoana inculpatului fiind pretabilă, astfel cum rezultă şi din interceptări, la săvârşirea unor noi fapte de corupţie”, scriu procurorii DNA

Medici „bolnavi” după plic

În ultimii ani, mai mulţi medici celebri au fost implicaţi în dosare de corupţie şi apoi condamnaţi pentru că au
luat mită.


Unul dintre ei este Sorin Oprescu, chirurg la Spitalul Universitar Bucureşti. Medicul a primit la fond o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de închisoare. Sorin Oprescu a contestat decizia şi are termen la Curtea de Apel pe 8 aprilie.

Un alt medic celebru este Gheorghe Burnei, acuzat tot de luare de mită, care a fost găsit vinovat şi condamnat la Tribunalul Bucureşti în primă instanţă. Magistratul i-a suspendat pedeapsa şi s-a orientat spre o formă de răspundere materială: Burnei trebuie să „presteze” zile-amendă, fiecare în valoare de 500 de lei.

„Condamnă pe inculpatul Burnei Gheorghe (…) la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (21 acte materiale). Aplică, pe lângă pedeapsa principală de 3 ani închisoare stabilită prin prezenta, pedeapsa amenzii într-un număr de 300 zile-amendă şi stabileşte suma corespunzătoare unei zile amendă la 500 lei, inculpatul Burnei Gheorghe având de plătit statului suma de 150.000 lei. (…) Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani”, se arată în decizia TB din data de 16 decembrie 2019.


Tot în 2019, un medic de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi – Eduard Moldoveanu –  a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, după ce, în 2016, a pretins şi primit bani de la mai mulţi pacienţi, pentru efectuarea unor examene RMN.


În 2017, Medicul Alexandru Ciocâlteu, fost manager al Spitalului Clinic „Sfântul Ioan” din Capitală, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Dr. Ciocâlteu a recunoscut că a luat mită pe parcursul procesului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite