Medicii fac miting în faţa Guvernului. Doar 15 medici din 1.700, câţi au anunţat că vin, s-au prezentat la protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 15 medici din cei aproximativ 1.700 din întreaga ţară care anunţaseră pe Facebook că pun marţi halatele în cui, au fost la protestul din faţa Guvernului, unde au autorizaţie de protest între orele 09.00 – 16.00, ca să-şi strige nemulţumirile.

UPDATE 11.40: Din cei 1.700 de medici care anunţaseră pe Facebook că vor participa la protestul din faţa Guvernului, doar 15 s-au şi prezentat.

„Nu sunt dezamăgită că au venit puţini, unii medici sunt pe drum, alţii vor face protest în faţa spitalului în care lucrează. Suntem deocamdată în negocieri, ele continuă, vedem ce putem obţine dar va fi destul de delicat, e o problemă pe care sperăm să o rezolvăm”, a declarat medicul Gabriela Cucu, iniţiatorul protestului. 

La rândul său, chirurgul Florin Chirculescu a explicat că medicii au două opţiuni: sau anarhie sau depopulare a sistemului medical.

„În momentul în care pronunţi cuvinte cum sunt demisia în bloc, e firesc ca oamenii să se teamă. Pe de altă parte, nici nu avem maturitatea necesară pentru a face proteste de amploare. Ce se întâmplă zilele acestea îi afectează şi pe pacienţi şi se va vedea lucrul acesta”, a declarat specialistul. 

„Medicii nu vor mai sta peste program, pacientul va aştepta şi mai mult, ministerul sănătăţii şi casa de sănătate nu-şi vor mai face indicii, salariile vor scădea vrând nevrând şi să vedem atunci ce se întâmplă”, a conchis el. 

Deşi au fost luni la discuţii cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi cu alţi oficiali din sistemul de Sănătate, medicii nu s-au lăsat înduplecaţi şi au anunţat că vor ieşi marţi în stradă, chiar în faţa Guvernului. Ei vor să-şi strige nemulţumirile legate de salariile mici, epuizarea fizică şi condiţiile mizere din spitalele româneşti. Iniţial mitingul trebuia să aibă loc în faţa Ministerului Sănătăţii, însă în ultimele zile tot mai mulţi doctori din ţară au anunţat că îşi doresc să vină în Capitală să-şi spună nemulţumirile în stradă.

Medicii şi-au dat întâlnire şi la ora 18, la Universitate.

image

Numărul reporterilor l-a depăşit pe cel al medicilor la protestul organizat în Piaţa Victoriei

Asta i-a determinat pe reprezentanţii Primăriei Capitalei, cei care au dat autorizaţia de protest, să le ofere cadrelor medicale un spaţiu în faţa Guvernului. „Vom fi cel puţin 1.000 de persoane la miting. Avem aprobarea pentru protest care este valabilă între orele 09.00 - 16.00. Ne vom îmbrăca în alb şi vom avea fluiere. Nu este un protest doar pentru dublarea salariilor, ci este un protest prin care cerem reforma sistemului de sănătate. În plus, vrem ca medicul să fie plătit şi poziţionat la fel ca un magistrat”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Gabriela Cucu, iniţiatorul protestului, care a participat şi la negocierile purtate la Ministerul Sănătăţii.

Sanitas: „Nu ştiu ce pot obţine în plus”

Potrivit acesteia, bani în sistem pentru o dublare salarială în cazul medicilor există. Doctoriţa este contrazisă însă de oficialii de la Federaţia Sanitas, care arată că procentul de 25% pe care l-a obţinut în urma negocierilor purtate cu cei din Guvern a fost maximul ce putea fi obţinut.

„Nu ştiu ce s-ar mai putea soluţiona. Majorarea salarială obţinută pentru întreg personalul medical este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Poate medicii vor de 20 de ori mai mult, dar nu cred că va fi posibil. România nu poate da 2.000 de euro unei asistente şi 5.000 unui medic”, a declarat, pentru „Adevărul”, Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, organizaţie sindicală reprezentativă la nivel de ramură sanitară. De aceea sindicatul pe care îl conduce nu va participa la miting.

„Politicul, responsabil pentru dezastrul din Sănătate”

Pe de altă parte, membrii Alianţei Medicilor, grupul format pe reţeaua de socializare Facebook, le mai cer românilor din diaspora şi celor din ţară să li se alăture în campanii de informare din care să se înţeleagă că vinovaţii pentru actuala situaţie din Sănătate sunt nimeni alţii decât guvernanţii.

„Întreaga clasă politică este responsabilă pentru actuala situaţie dezastruoasă din sănătate”, au explicat aceştia, adăugând că nu susţin legalizarea plicului în spitale, ci că militează pentru o salarizare decentă. Aceştia consideră procentul de 25% pe care îl vor primi la salarii din octombrie ca fiind unul jignitor. Concret, prin această majorare li se adaugă între 200 şi 450 de lei la salariul de bază, în funcţie de gradul profesional şi de specialitatea aleasă.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută ordonanţa de urgenţă prin care salariile întreg personalului medical se majorează. Banii provin din economiile făcute prin utilizarea cardului de sănătate şi cele realizate prin reducerea preţului la medicamente, măsură luată recent de oficialii din Sănătate. De asemenea, premierul a anunţat că ministrul Justiţiei are ca misiune să legalizeze plicurile primite de doctori.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite