Medici din Italia vor opera în continuare copiii români cu probleme cardio-vasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că autorităţile române au prelungit, marţi, un acord încheiat cu Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, în baza căruia copiii cu probleme cardio-vasculare pot fi operaţi în România, la spitalul Marie Curie, de către specialişti italieni.

De asemenea, medicii din România vor fi instruiţi în ceea ce priveşte realizarea de operaţii a copii cu malformaţii ale aparatului circulator.

„Dezvoltarea chirurgiei cardio-vasculare pentru copii, un capitol aproape inexistent după Revoluţia română din 1989, a ajuns în acest moment, datorită acestui parteneriat şi datorită unor oameni inimoşi, a ajuns la maturitate.

În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardio-vasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect pe de o parte, şi extinderea lui. (...)

Acest parteneriat va oferi resursa profesională, iniţial din partea italiană, ulterior şi vreau să vă spun că am fost impresionat de tinerii colegi din România care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată ţara care au beneficiat de training este extrem de important să creezi resursa umană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, într-o  conferinţă de presă. 

Ministrul a arătat, de asemenea, că parteneriatul încheiat de Spitalul Marie Curie şi asociaţiile implicate în acest proiect este ”un model de bună practică”.

El menţionat că transferul copiilor cu probleme cardio-vasculare la spitale din străinătate reprezintă „o soluţie temporară”, iar statul român „trebuie să găsească resursele şi înţelepciunea încât să trateze copiii din România în România”.

Alexandru Rafila a precizat şi că a avut discuţii cu reprezentanţii grupului San Donato şi despre domeniul onco-hematologiei pediatrice, „un domeniu în care România mai are mulţi paşi de făcut”. 

De asemenea, ministrul a mulţumit celor care s-au implicat în acest proiect despre care spune că „România avea nevoie”, la fel şi copiii din România.

În baza Acordului, intervenţii chirurgicale vor avea loc nu doar la Bucureşti, ci şi la spitale din Timişoara şi Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite