Medici cercetaţi pentru moartea băiatului de 9 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Judeţean Slatina le-a suspendat contractele lui Paul Iancu şi Mircea Tuşciuc, medicii acuzaţi că ar fi vinovaţi de moartea lui Cristian Grigore (9 ani), internat cu o mână ruptă. Poliţiştii au început cercetările în cazul celor doi medici, chirurg şi ortoped, care riscă până la şapte ani de închisoare pentru ucidere din culpă.

Citeşte şi:
Constanţa: Băieţel ucis de un diagnostic greşit

SUBIECT CERUT DE CITITORI: Clinica de oncologie, la un pas de evacuare

Copilul este o legumă, dar comisia de malpraxis spune că medicii nu sunt vinovaţi

Un olandez aflat în excursie a picat de pe ATV într-o prăpastie de 5 metri şi a rămas fără scalp

Tatăl lui Cristian, copilul din Şerbăneşti internat la Spitalul Judeţean Slatina cu o fractură, a depus plângeri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi la Colegiul Medicilor, în speranţa că cineva va plăti pentru moartea copilului său.

Constantin Grigore (40 de ani) îl acuză direct pe medicul chirurg Mircea Tuşciuc de moartea fiului său. „Săptămâna trecută, Tuşciuc i-a tăiat mâna copilului meu şi din cauza lui a murit. Cerem să fie pedepsit, să facă puşcărie. Viaţa copilului meu nu mi-o mai dă nimeni înapoi, dar vreau să se facă dreptate", a spus bărbatul din comuna Şerbăneşti.

Timişenii cu boli imaginare s-au abonat la Urgenţele de la Spitalul Județean

Premieră medicală: Chirurgii timișoreni au spus "Nu" amputațiilor

Avocatul familiei susţine că, dacă medicul va fi găsit vinovat, fapta sa s-ar încadra la ucidere din culpă. „Constantin Grigore solicită să se facă cercetări în acest caz. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dar şi cu interzicerea anumitor drepturi. Înscrisurile de la spital, de la internarea copilului şi până la decesul lui, expertiza medico-legală, declaraţiile martorilor şi ale părţilor ne vor ajuta să câştigăm", a precizat avocatul Pavel Eftenie.

Colegiul Medicilor discută azi cazul

În timp ce părinţii copilului caută dreptatea în instanţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au luat primele măsuri. „Duminică s-a întrunit comitetul director, care a decis suspendarea contractelor de muncă ale medicilor Paul Iancu şi Mircea Tuşciuc până la finalizarea anchetei", a precizat Cristina Tihan, purtător de cuvânt la SJU Slatina.

Bolile cardiace trimit timişenii la spital

Dezinfecția pune lacătul pe maternitatea Odobescu din Timișoara

Dacă cercetările din spital bat pasul pe loc, ancheta poliţiştilor continuă. „Luni am întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă şi am început cercetările sub coordonarea unui procuror. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele cercetate riscă până la şapte ani de închisoare", a spus comisarul Claudia Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Colegiul Medicilor se întruneşte astăzi pentru a discuta cazul copilului.

„Ministrul trebuia să aibă răbdare"

Medicul chirurg Mircea Tuşciuc, cel care l-a operat pe Cristian, a avut un salariu net de aproape 6.000 de lei în luna aprilie, în timp ce ortopedul Paul Iancu, cel care l-a consultat iniţial, a câştigat 5.200 de lei în aceeaşi lună. Managerul demis, Roxana Dragomir, a avut un salariu net de 6.759 lei, iar Alina Chiriac, directorul medical, 5.805 lei.

Roxana Dragomir, fost manager SJU Slatina şi Alina Chiriac, fost director medical SJU Slatina

image

„Ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să mai aibă puţină răbdare. Aştept rezultatele oficiale ale anchetei şi decid apoi dacă am să contest decizia sau nu", a precizat Roxana Dragomir.

Unul dintre medicii implicaţi în acest caz îşi susţine nevinovăţia. „Copilul a venit în stare bună. Eu doar l-am consultat şi l-am internat la Secţia Chirurgie Infantilă", a declarat ortopedul Paul Iancu. Chirurgul Mircea Tuşciuc nu a vrut să comenteze.

Demişi în 2009, repuşi în funcţii în 2010

Scandalurile la spitalul din Slatina s-au ţinut lanţ în ultimii ani. În ianuarie 2009, după ce Mihai Constantinescu (63 de ani), din Drăgăneşti-Olt, a murit pe holurile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina, fiind plimbat între secţii fiindcă nu avea asigurare medicală, au fost demise şapte persoane.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, dr. Marinela Madan, a fost unul dintre cei consideraţi responsabili. În prezent ea este director adjunct al aceleiaşi instituţii.

Managerul spitalului, Florian Dumitrescu, nu mai lucrează în domeniu, directorul medical al unităţii, dr. Ion Brătoi, este acum şef la Secţia Psihiatrie a SJU. Şefa de la Urgenţe a spitalului, dr.  Ecaterina Buzău, a fost şi ea demisă, dar şi-a recâştigat în instanţă postul, la fel ca medicul de la Secţia de Boli Interne, Doru Pârvu, şi asistenta-şefă Anişoara Păun. Singurul care nu a revenit la serviciu este medicul Cornel Fulga, care asigura garda la Urgenţe.

Pediatru acuzat de malpraxis

Singurul medic pediatru al Spitalului Municipal Medgidia, Cristina Simona Tona, a rămas fără dreptul de a practica medicina pe perioada anchetei, fiind acuzată de ucidere din culpă şi fals în fişa medicală.

Eduard Teodor Popescu (3 ani) a fost internat în luna martie din cauza unei răceli. Tona l-a diagnosticat cu diabet zaharat şi i-a administrat o perfuzie cu glucoză, deşi acest lucru este interzis în cazul copiilor sub şase ani. Eduard a murit în câteva ore. Necropsia a indicat cauza morţii ca fiind o pneumonie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite