STENOGRAME Chirurg cardiovascular renumit prins în flagrant când lua 2.000 de euro mită. În biroul acestuia s-au mai găsit 14.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful secţiei Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, colonelul doctor Iancu Mocanu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea mită 2.000 de euro de la un pacient. În urma percheziţiilor, anchetatorii au mai găsit în biroul acestuia peste 14.000 de lei, aranjaţi în mai multe plicuri care se aflau în borseta medicului. Acesta va fi cercetat în libertate.

UPDATE: Medicul chirurg Iancu Mocanu va fi cercetat în libertate, după ce magistraţii Tribunalului Militar au respins marţi seară propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Decizia a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie.

UPDATE În acest caz, procurorii au făcut percheziţii atât la cabinetul colonelului doctor Iancu Mocanu, cât şi la locuinţa acestuia din sectorul 4 al Capitalei. 

Din referatul prin care anchetatorii cer arestarea prevenitivă a medicului reiese că acesta ar fi primit ultima mită în cursul zilei de ieri, după ce a efectuat operaţia. Imediat după intervenţia chirurgicală colonelul doctor Iancu Mocanu s-a întâlnit în cabinetul lui cu cumnata pacientului şi a primit plicul cu cei 2000 de euro. După întâlnire procurorii au organizat flagrantul.

Anchetatorii au găsit asupra medicului suma de 2.000 de euro, despre care acesta a menţionat că sunt o „atenţie” primită în urma unei operaţii. De asemenea, acesta a precizat că această sumă urma să fie „împărţită” între membrii echipei care au participat la operaţie, declarând că anestezistul trebuia să primească 500 de euro, mâna a doua a medicului şef primea 300 de euro, 200 de euro pentru cel care se ocupa de perfuzie, iar suma de 1.000 de euro îi revenea a acestuia, medicului Mocanu. 

Potrivit declaraţiilor medicului, rezidentul ar fi fost singurul care nu ar fi primit nimic din această sumă de bani deoarece este în stagiu de pregătire.

În momentul în care anchetatorii l-au întrebat pe doctorul Mocanu dacă mai are de declarat şi alte sume de

image

bani, acesta a scos din dulap o borsetă în interiorul căreia se aflau peste 14.000 de lei. Chirurgul a precizat că aceşti bani sunt „atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor”.

Din interceptările făcute de anchetatori, reiese cum ruda pacientului îl anunţă pe chirurg că are banii la ea şi că urmează să îi dea într-un plic. 

Cumnata pacientului: Credeţi-mă, că toţi, toată familia suntem disperaţi că e tânăr şi e un om bun. 

Colonelul doctor Iancu Mocanu: E tânăr, cred şi eu.

Cumnata pacientului: Şi e un băiat nemaipomenit, şi muncitor, şi harnic... 

Colonelul doctor Iancu Mocanu: Da...

Cumnata pacientului: Şi credeţi-ne că toţi suntem disperaţi, nu mai... 

Colonelul doctor Iancu Mocanu: Şi eu, da' asta este, fiecare se află în faţa unei intervenţii chirurgicale majore... Mai, se mai şi moare în chirurgia asta... 

Cumnata pacientului: Vă daţi seama, de atâta timp el... Ferească Dumnezeu, domnu' doctor!

Colonelul doctor Iancu Mocanu: Dar nu avem nişte motive întemeiate să ne gândim la o evoluţie complicată.

Cumnata pacientului: Noi vă mulţumim, vă mulţumim mult de tot pentru tot ce-aţi făcut!

      

Colonelul doctor Iancu Mocanu: Da...

Cumnata pacientului I s-a făcut rău şi a... Domnu' doctor, exact cum am discutat cu dumneavoastră, cum am stabilit... 

Colonelul doctor Iancu Mocanu: Asta e, ce să facem!

Cumnata pacientului: Cum mi-aţi spus, uitaţi, dumneavoastră, vă rog mult de tot, uitaţi banii, două mii de euro!

După care, potrivit anchetatorilor şi imaginilor video surprinse de aceştia, femeia ar fi scos din geantă un plic cu mai multe bancnote în euro.

În referatul procurorilor prin care solicită judecătorilor arestarea preventivă a colonelului Mocanu, anchetatorii precizează că medicul este un „pericol social concret pentru ordinea publică, pericol care rezultă atât din natura şi gravitatea faptei comise (infracţiune de corupţie săvârşită şi în urma căreia a obţinut sume importante de bani), din împrejurările şi modalităţile de săvârşire (profitând de calitatea sa de medic), cât şi din scopul urmărit de inculpat (obţinerea de foloase materiale necuvenite cu titlu de mită)”.     

Mai mult, aceştia menţionează că infracţiunea comisă de colonel se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 12 ani.

„În plus, aşa cum s-a evidenţiat mai sus, rezoluţia infracţională a inculpatului MOCANU IANCU nu a fost una singulară, sumele de bani identificate în biroul acestuia la momentul constatării faptei impunând continuarea cercetărilor pentru săvârşirea unor fapte de corupţie similare, regăsite ca şi susţineri chiar în propriile declaraţii ale inculpatului, date în faţa procurorului în calitatea procesuală de învinuit şi apoi de inculpat”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, un coleg de-al colonelului Mocanu ar fi recunoscut că acesta a primit banii, iar „argumentaţia inculpatului de la momentul audierii, în sensul că remiterea banilor de către denunţătoare a fost una rapidă, care nu i-a oferit posibilitatea refuzului”, este falsă. Mai mult, anchetatorii susţin că au imagini video chiar din momentul în care colonelul primea cei 2.000 de euro de la cumnata pacientului.


Potrivit procurorilor, pe 5 iulie 2013, în calitate de medic militar, având gradul militar de colonel şi funcţia de şef al Secţiei Chirurgie Cardiovasculară II la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea”, Iancu Mocanu ar fi cerut de la un pacient suma de 2.000 euro, „pentru a îndeplini un act referitor la îndatoririle sale de serviciu, respectiv internarea şi investigarea medicală în scopul efectuării intervenţiei chirurgicale asupra unui pacient (aflat în relaţie de afinitate cu denunţătorul) diagnosticat cu o gravă afecţiune cardiacă, la unitatea spitalicească menţionată”.

Pe 23 septembrie 2013, Mocanu a primit suma de 2.000 de euro, moment în care a fost prins în flagrant de procurori.

Colonelul doctor Iancu Mocanu a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

(Mihai Stoica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite