Mazăre solicită anularea condamnării la 9 ani de închisoare motivând că procesul s-a judecat când era fugit în Madagascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, cere rejudecarea dosarului „Retrocedări de pe litoral”, în care a fost condamnat definitiv de instanţă la 9 ani de închisoare. Mazăre cere rejudecarea dosarului motivând că procesul a avut loc în lipsa sa.

Radu Mazăre a depus cererea de rejudecare pe 18 iunie 2019 la Curtea de Apel Bucureşti, având primul termen de judecată pe 6 septembrie. Însă, cazul a fost amânat până pe 10 octombrie, informează ziare.com. 

Potrivit lui Radu Mazăre, el a plecat din România în decembrie 2017, moment în care Curtea de Apel Bucureşti încă nu motivase condamnarea dată în faza de fond a procesului: 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Dosarul sau a ajuns la Înalta Curte pe 14 august 2018, iar decizia definitivă, prin care a fost condamnat la 9 ani de închisoare, a venit pe 8 ianuarie 2019.

Fostul primar spune că el a solicitat azil politic în Madagascar de cum a ajuns acolo, iar pe 27 decembrie 2017 a primit calitatea de rezident şi cea de solicitant de azil.

Chiar şi aşa, pe 8 mai 2019, el a fost arestat de Interpol în Madagascar, iar la 20 mai 2019 a fost adus în România, la solicitarea autorităţilor române.

„Statutul meu de rezident în Republica Madagascar, precum şi statutul meu de solicitant de azil - pe temei de discriminare politică şi pe motiv de nerespectare a drepturilor fundamentale ale omului în materia dreptului la un proces echitabil - au reprezentat motive temeinice pentru care subsemnatul nu am putut fi prezent la judecarea în faza apelului a dosarului 6536/2/2008 şi motiv pentru care judecată apelului s-a desfăşurat în lipsa mea,” explică Radu Mazăre în cererea de chemare în judecată.

Fostul primar spune că a fost condamnat în lipsa, fără a se administra probe noi şi fără a fi audiat în acest caz, „mai ales în ceea ce priveşte infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat [pentru care] eram achitat în prima instanţă de Curtea de Apel Bucureşti."

Mazăre este nemulţumit şi de faptul că Înalta Curte nu a motivat decizia de condamnare.

„Astfel eu mă aflu în închisoare fără să ştiu motivele pentru care s-a dispus pedeapsa pe care o execut şi pedeapsa pentru care am fost adus în ţară, cu încălcarea statutului meu de solicitant de azil, fiind sub protecţia Biroului Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (HCR) din cadrul ONU,” mai susţine fostul edil.

De altfel, nemotivarea sentinţei îl împiedică să formuleze căi extraordinare de atac şi să se adreseze CEDO în termenul de 6 luni prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, „ceea ce îmi încalcă în mod extrem de grav drepturile mele fundamentale şi verosimilitatea cererii mele de solicitare a statutului de azilant.”

Radu Mazăre precizează judecătorilor că el nu s-a sustras justiţiei. „Consider că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dată în dosarul 6536/2/2008 a fost în mod evident dată cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor Convenţiei de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaţilor.

Elementul esenţial al statutului refugiaţilor şi al instituţiei azilului este protejarea faţă de întoarcerea într-un stat în care refugiatul are motive serioase să se teamă de persecuţie,” conchide Radu Mazăre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite