Maximum trei prenume puse copiilor la naştere, în actele civile. Ce alte modificări au fost aduse în domeniu prin legea promulgată de Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Părinţii nu le pot pune copiilor la naştere mai mult de trei prenume, potrivit unui act normativ referitor la actele de stare civilă, promulgat de preşedintele Iohannis.

Noul act normativ prevede că schimbarea numelui şi a prenumelui este posibilă la cerere. De exemplu, pot solicita schimbarea persoanele care consideră că au nume prea lungi, informează B1TV. 

Modificarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naştere, căsătorie sau deces, va duce automat la anularea lor, mai prevede actul normativ care completează Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberare a acestora.  

În cazul în care lipseşte acordului părinţilor cu privire la numele de familie, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăriei unde a fost înregistrat actul de naştere, potrivit aceluiaşi act normativ.

Certificatele de stare civilă eliberate de serviciul local de evidenţă a persoanelor sau de primăriile care au înregistrat actele şi faptele de stare civilă sunt valabile şi în străinătate.

Plastifierea certificatelor de stare civilă duce automat la anularea lor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite