Maşinile cu kilometrajul dat înapoi, la un pas de a deveni istorie. Câte maşini „întinerite” din soft sunt acum pe piaţa second hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR. FOTO Facebook/Registrul Auto Român
Un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR. FOTO Facebook/Registrul Auto Român

Maşinile second hand cu kilometrajul dat înapoi ar putea să se împuţineze serios sau chiar să dispară de pe piaţă dacă Parlamentul va aproba o propunere legislativă care stabileşte anumite prevederi referitoare la certificarea istoricului vehiculelor rutiere utilizate în România.

„Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise RAR-ului de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere, precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere”, arată iniţiatorii actului normativ în expunerea de motive.

Concret, orice service auto va fi obligat să transmită RAR informaţii legate de numărul de identificare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauză, indiferent de tipul acesteia, informaţie care va putea fi, ulterior. transmisă oricărui cetăţean care o solicită. Astfel, un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR. 

Mai mult, proiectul mai prevede că orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă. „Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în document.

Trei din patru maşini, „întinerite“ din soft  

Reamintim că modificarea kilometrajului la o maşinile second hand este o practică des întâlnită. Se estimează că trei din patru vehicule la mâna a doua vândute la noi în ţară au trecut prin acest proces de manipulare a kilometrajului înainte de a fi puse pe piaţă, potrivit Registrului Auto Român (RAR). „Sub protecţia anonimatului pe care îl oferă internetul, o mulţime de site-uri de anunţuri sunt inundate de ofertele celor care ştiu să modifice kilometrajul vehiculelor. Astfel de fraude sunt greu de detectat şi cumpărătorii maşinilor «întinerite» din soft află de intervenţie de cele mai multe ori prea târziu – după ce au dat banii şi ajung în reprezentanţele RAR sau într-o staţie de inspecţie tehnică periodică”, atrage atenţia RAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite