Masca şi distanţa de 1,5 m - obligatorii după 15 mai. Ce e necesar pentru a părăsi localitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că, după 15 mai, declaraţiile pe proprie răspundere nu vor mai fi obligatorii pentru deplasarea în localitate şi în zonele metropolitane, dar ele vor rămâne în vigoare pentru a ne deplasa în afara localităţii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că, după data de 15 mai, odată cu intrarea în starea de alertă, purtatul măştii şi păstrarea unei distanţe între noi de minimum 1,5 metri vor deveni obligatorii, nefiind doar o recomandare. În ceea ce priveşte declaraţiile pe propria răspundere, şeful statului a precizat că ele nu vor fi necesare pentru a ne deplasa în interiorul localităţii sau în zona metropolitană a oraşelor, dar vor rămâne obligatorii pentru deplasarea în afara localităţilor, urmând ca motivele pentru care aceste deplasări să fie permise să fie elaborate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).

„În primul rând, aş menţiona ce devine obligatoriu din 15 mai. Sunt lucruri simple, dar foarte importante. Primul lucru, devine obligatoriu portul măştii atunci când ne găsim în spaţii interioare, de exemplu când suntem la magazin sau în mijloacele de transport în comun. Este obligatorie, nu este o recomandare, păstrarea unei distanţe, de 1,5 metri, adică distanţa a două braţe. Igiena mâinilor devine obligatorie, trebuie să ne spălăm pe mâini cât de des posibil. Se va redeschide parţial comerţul, şi anume magazinele cu acces direct din stradă, saloanele de îngrijire şi muzeele. Recomandăm autorităţilor locale să redeschidă parcurile. În privinţa la ceea ce se renunţă, se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii. Deci, ne deplasăm în interiorul localităţii fără declaraţie. Totuşi, nu trebuie să exagerăm. Ce rămâne obligatoriu: este interzisă deplasarea în afara localităţii. Sigur, cu excepţii, iar ele vor fi enumerate în decizia CNSSU. Sunt excepţii naturale, pentru a merge la seviciu, pentru muncile agricole, pentru sporturi individuale. Totuşi, când ieşim din localitate, este nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, cum sunt localităţile din jurul Bucureştiului. Aici nu va fi nevoie”, a declarat Iohannis.

Acesta a precizat că slujbele religioase vor fi reluate doar în condiţii speciale. „Servicile religioase cu credincioşi pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii, în exterior. Credincioşii vor purta obligatoriu mască şi vor păstra distanţă. În a doua şi a treia etapă, aceste condiţii vor fi rediscutate”, a mai precizat şeful statului. 

Anunţul despre strănut al ministrul Vela

Cu doar câteva ore înainte, ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţase că persoanele fără mască, care după 15 mai vor strănuta la metrou, vor risca dosar penal. „La toate gurile de metrou o să avem şi oameni de ordine. Putem suna la 112 instant. Respectivul, dacă nu are mască şi strănută, poate avea dosar penal, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zona penalului şi a contribuit la răspândirea bolilor cu bună ştiinţă. Noi nu intrăm în cazărmi acum. Vom apăra cetăţenii corecţi“, a afirmat ministrul, care ulterior a încercat să vină cu unele clarificări. „Era discuţia despre un infectat care intră în metrou şi îşi dă jos masca. Nu e un răspuns general pentru toţi care nu au mască să aibă dosare penale. Penal e când intenţionat cineva bolnav intră la metrou cu mască, iar în vagon şi-o dă jos şi strănută intenţionat”, a mai spus Marcel Vela. Reamintim că declaraţia ministrului a venit după ce acesta a făcut publică Ordonanţa Militară 11, prin care zborurile către Spania au rămas suspendate până pe 14 mai, oraşul Ţăndărei a ieşit de sub carantină, iar personalul navigant a fost exceptat de la măsurile de carantinare sau izolare.

Reprezentanţii forţelor de ordine consideră că o regulă precum cea propusă de şeful de la Interne este imposibilă şi atrag atenţia că astfel de norme pun poliţiştii în faţa unei situaţii ingrate, de a pune în aplicare o lege proastă, atrăgând nemulţumirea generală a oamenilor. „Aşa ceva nu e posibil în practică. E cel mult o glumă care nu face decât să accentueze fenomenul unde oamenii se îndoiesc de ce declară autorităţile. Iar poliţia este astfel la mijloc, fiindcă trebuie să pună în aplicare legile. Multe probleme apar din declaraţii iresponsabile, dacă legea este proastă, atunci nemulţumirea cetăţenilor se va îndrepta spre cei chemaţi să o pună în aplicare”, a declarat Vasile Licu, preşedintele sindicatului poliţiştilor Prolex. 

„Mulţi nu au simţul realităţii. La fel ca şi ideea ca poliţiştii să verifice declaraţiile verbale – dacă nu este reală, care e consecinţa? Până la urmă, nu poţi să reţii falsul în declaraţii în condiţiile în care nu este o declaraţie scrisă. Sperăm totuşi ca de data aceasta să avem parte de un act normativ care să ofere claritate şi precizie în ceea ce priveşte modul în care noi va trebui să aplicăm legea. Ne-am săturat să fim ţapii ispăşitori pentru stângăciile celor care iniţiază şi elaborează actele normative. Zilele acestea nu am făcut decât să mergem la oameni şi să apelăm la bunul lor simţ, nu am avut alte mijloace la dispoziţie. E dificil şi pentru noi, e o presiune mare, o oboseală psihică acumulată. Au fost milioane de legitimări în această perioadă, a fost o muncă exorbitantă”, a declarat Cozmin Andreica, liderul sindicatului Europol. 

Costurile proastei comunicări: creşterea riscurilor de îmbolnăvire

Potrivit sociologilor, costurile pentru proasta comunicare a autorităţilor sunt suportate tot de către populaţie, care nu beneficiază astfel de un set de reguli clare, fapt vizibil şi în relaxarea prematură a unui ridicat procent din populaţie. „Ar fi trebuit să lase în continuare acel grup de comunicare strategică să transmită măsurile clare ce urmează să fie luate. Ar fi putut să se uite la ţări precum Italia sau Spania, care au avut nişte grafice foarte clare cu ce au voie şi ce nu au voie oamenii să facă, ce acte le trebuie etc. Luni i-am ascultat atât pe primul ministru, cât şi pe miniştrii Sănătăţii şi Internelor pentru a afla răspunsul la o singură întrebare, dacă poţi părăsi localitatea de domiciliu spre a merge la o altă proprietate. Nu am reuşit să identific răspunsul la această întrebare. Iar declaraţia ministrului de Interne e total nefericită, persoane care au pică pe alte persoane pot să sune la 112 şi să spună că au strănutat fără să aibă mască. Cum poţi dovedi că a strănutat? E o enormitate. Din păcate, în continuare nu se explică lucrurile clar. Nu cred că era greu ca GCS să facă un simplu tabel în XL unde să se explice ce ai voie, ce nu ai voie, şi care să fie prezentat pe toate televiziunile. Continuăm să vedem o veche meteahnă a politicienilor români care încearcă să câştige capital de imagine pe fondul crizelor sau al momentelor de bucurie, şi nici nu reuşesc acest lucru pentru că au un mod de a comunica defectuos. Costurile se văd în lipsa de încredere şi respectul cetăţenilor pentru autorităţile şi instituţiile statului, ceea ce e rău în primul rând pentru cetăţeni. Vine un punct unde oamenii vor spune pur şi simplu că nu mai contează ce spun instituţiile statului, dacă ne uităm acum, această relaxare trebuia să vină pe 15 mai, însă peste tot, bulevardele, străzile, trotuarele sunt pline de oameni”, este de părere sociologul Vladimir Ionaş.

Doar 190 de cazuri noi, după trei zile de scădere a numărului de noi îmbolnăviri

Ţara noastră a ajuns marţi la 15.788 de cazuri de îmbolnăvire de la începutul acestei pandemii, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate doar 190 de cazuri noi, fiind a treia zi consecutiv când se înregistrează o scădere. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 7.685, cu 440 mai multe decât în ziua precedentă, ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus, 48,5%, din ţara noastră s-au vindecat, mult peste media globală de 35%. Şi în ceea ce priveşte decesele se înregistrează o scădere, până la ora redactării acestei ştiri fiind confirmate marţi doar 9 decese, iar luni am avut iar un număr scăzut de doar 11 decese. Astfel, România a înregistrat o scădere semnificativă şi în privinţa numărului cazurilor active, acestea ajungând la 7.112, cea mai scăzută valoare din ultimele săptămâni. De altfel, multe din judeţele ţării nu doar că nu au raportat cazuri noi, dar au înregistrat o scădere a numărului acestora. În Municipiul Bucureşti au fost raportate doar 9 cazuri noi în ultimele 24 de ore. „Dacă mai avem încă o jumătate de săptămână cu un număr scăzut de îmbolnăviri, am putea spune că avem într-adevăr o pantă descendentă. Punctul pozitiv ar fi că 15 mai ne găseşte pe o pantă descendentă, însă va depinde mult de ce vom face şi după acea dată, pentru că lucrurile nu sunt deloc ireversibile. Să sperăm că după 15 mai, mai sunt doar trei zile, atunci când vor fi şi mai mulţi oameni pe străzi, nu vom avea o creştere importantă”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

190 de cazuri noi au fost raportate marţi, a treia zi de scădere consecutivă a noilor cazuri, după ce duminică am avut 231 de cazuri, iar luni, 226.

Parcurile şi cimitirele din Bucureşti se redeschid joi noapte

Parcurile şi grădinile publice din Bucureşti se vor redeschide din noaptea de 14 spre 15 mai, când încetează starea de urgenţă, urmând ca tot de atunci să fie permis şi accesul oamenilor în cimitirele din Capitală. „De vineri, 15 mai, se deschid toate parcurile, grădinile publice – inclusiv grădina zoologică – şi cimitirele din Capitală. Primăria Capitalei a propus acest punct pe ordinea de zi, care a fost şi votat, în cadrul şedinţei de azi a Comitetului Municipal pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a precizat primarul Gabriela Firea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite