Masacrul de la Săpoca: lanţul de erori şi cine sunt responsabilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce ministrul Sănătăţii a acuzat un lung şir de erori umane ce au făcut posibilă tragedia în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane şi alte opt au fost rănite, medicul de gardă a fost amendat cu 1.000 de lei, iar directorul a demisionat

Medicul de gardă de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică Buzău cu suma de 1.000 de lei, pentru că a internat un alt pacient în acelaşi pat cu bărbatul care a atacat 13 persoane, omorând cinci. „Luni a fost încheiat procesul verbal. A fost aplicată o sancţiune de 1.000 de lei medicului de gardă pentru nerespectarea structurii spaţiale funcţionale a compartimentelor în conformitate cu structura aprobată”, a declarat Directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Este prima sancţiune dată după masacrul de la spitalul de psihiatrie, şi ea vine după ce ministrul Sănătăţii a spus că, pe scară ierarhică, toţi angajaţii Spitalului de Psihiatrie Săpoca vor răspunde pentru tragedia petrecută în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Măsurile sunt legate de o plângere penală pe care o vom depune referitor la activitatea medicului de gardă, a asistentului care a fost în tura de noapte”, a declarat Sorina Pintea, care a mai anunţat ieri că managerul spitalului, Viorica Mihalaşcu, deja a demisionat din funcţie.

Un lung şir de erori umane

Ministrul Sorina Pintea, aflată în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, a susţinut că un şir de erori umane au fost la originea evenimentului tragic din noaptea de sâmbătă spre duminică, subliniind că asistenta nu trebuia să lase un stativ de perfuzii la îndemâna pacienţilor, iar o a doua greşeală este legată de faptul că în pat cu ucigaşul a mai fost pus pacient. „S-a produs un lung şir de eroari umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu proleme psihice”, a declarat aceasta. O altă eroare, spune ministrul, ar consta în faptul că medicii au pus în acea noapte, încă un bărbat în pat cu acesta. „La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ştefan, în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus `de ce să nu îl punem aici`. Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume”, a explicat Pintea.

Responsabilitatea medicului de gardă

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţional pentru Protecţia Pacienţilor, este de părere că principala responsabilitate aparţine medicului care a semnat internarea pacientului împreună cu a medicilor de gardă. „Din ancheta pe care asociaţia noastră a desfăşurat-o reiese că acest pacient a mai fost internat în acel spital. Deci medicii de acolo trebuiau să ştie la ce să se aştepte. Din păcate fişa de internare nu este completată în totalitate, şi nu ştim cine a fost medicul de gardă la internarea acestuia. Se pare că nu a existat o analiză completă a pacientului în acel moment. Se pare că a fost internat doar pentru că a fost cooperant. Medicii care l-au internat şi l-au avut în supraveghere au ignorat faptul că acesta va intra în sevraj. Din păcate, în astfel de cazuri, pacienţii au o forţă şi o agilitate fantastică. E nevoie de doi-trei oameni aşa de trupele speciale să-i imobilizeze. Asistentele nu au competenţa de a supraveghea pacienţii în astfel de cazuri, şi probabil că dacă îi ieşea în cale o omora şi pe ea. Vina ei este că a lăsat acel stativ de perfuzii acolo, însă cred că vina principală în acest caz aparţine medicilor care nu l-au evaluat corect”, a explicat acesta.

Cine răspunde pentru această tragedie

Experţii în Drept susţin că în urma acestei tragedii statul român va trebui să plătească despăgubiri de milioane de euro familiilor pacienţilor care şi-au pierdut viaţa în acestă tragedie. „În ceea ce priveşte răspunderea penală a autorului acestei crime, cred că ea nu va fi antrenată deloc, din moment ce acesta era într-o stare de sevraj etilic. Este o stare care elimină orice discernământ, şi deci răspunderea pentru faptele comise. În ceea ce-i priveşte pe angajaţii spitalului de la Săpoca putem vorbi de infracţiunea de neglijenţă în serviciu colaborată cu o acuzaţie de malpraxis, în cazul evaluării superficiale a acestui pacient ce în mod evident trebuia să fie izolat şi sedat. Aceşti medici vor răspunde atât penal cât şi civil pentru nerespectarea regulilor. Situaţia este gravă, şi cred că va urma un proces record, cu multe milioane de euro despăgubiri”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Te-ar putea interesa şi:

Ce a declarat la tribunal autorul masacrului de la Săpoca şi care este explicaţia asistentelor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite