Mărturiile ucrainenilor, după atacul Rusiei: „Oamenii au început să părăsească Kievul. Au cumpărat produse, au retras banii de la bancomate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Situaţia din Ucraina este una din ce în ce mai tensionată, după ce trupele ruseşti au invadat teritoriile statului joi dimineaţa. „Adevărul” a contactat mai mulţi ucraineni, care au explicat cum au resimţit bombardamentele de la primele ore ale dimineţii, care au fost primele măsuri pe care le-au luat şi ce le-au transmis autorităţile.

„De dimineaţă, în jurul orei 5, ora din Ucraina, am fost atacaţi de armata rusă, au prăbuşit deja infrastructuri. Oamenii încearcă să evacueze zonele, încearcă să găsească un loc sigur”, a declarat Denys Verteletskyi, un ucrainean care trăieşte în zona de est a ţării, pentru „Adevărul”.

Verteletski a explicat că în acest moment ucrainenii încearcă să rămână uniţi şi să se susţină unii pe alţii: „Urâm această situaţie, urâm ruşii care ne atacă şi încercăm să ne susţinem unii pe alţii. Şi chiar dacă sunt în străinătate, unii ucraineni încearcă să sprijine, să împărtăşească informaţii şi să ofere sprijin financiar pentru armata ucraineană, pentru că acest lucru este foarte important în acest moment”.

Bărbatul povesteşte că oamenii sunt evacuaţi din toate bazele militare şi din aeroporturile din Ucraina. „Acum, oamenii sunt evacuaţi din toate bazele militare. Acest fenomen este în toată ţara, pentru că ei (ruşii. n.r.) încearcă să atace bazele militare şi aeroporturile din Ucraina. De aceea, majoritatea oamenilor încearcă să evacueze acele locuri. Mulţi oameni se mută acum în partea de vest a Ucrainei”, a mai explicat Denys Verteletski, pentru „Adevărul”, menţionând că sunt atacate toate aeroporturile, nu doar cele militare.

Primele reacţii ale ucrainenilor

Cetăţenii Ucrainei au început să îşi retragă banii de la bancomate şi să adune provizii. Potrivit mărturiilor acestora, reţelele de internet au început deja să fie afectate.

Davydkova Kateryna a explicat pentru „Adevărul” că autorităţile le-au cerut oamenilor să nu părăsească locuinţele şi, la nevoie, să se adăpostească în subsoluri. „O adevărată panică s-a produs şi oamenii au început să părăsească Kievul. Au cumpărat produse, au retras banii de la bancomate. Autorităţile municipale încearcă să oprească panica, cerându-le oamenilor să rămână în case şi, dacă este necesar, să coboare în subsoluri sau în adăposturi anti-bombe. Sirenele au sunat pe străzi de mai multe ori. Se aud explozii şi focuri constant”, a explicat Kateryna. 

Totodată, Davydkova Kateryna a transmis că localnicii încearcă să rămână uniţi. „Majoritatea oraşelor ucrainene sunt acum atacate din Rusia. Încercăm să rămânem împreună şi să fim în legătură. Deşi conexiunea s-a pierdut. Şi să ajutăm cu orice avem. Mult blocaj de trafic, conexiune proastă la internet”.

„Armata noastră încearcă să protejeze întreaga ţară! Avem nevoie de sprijin!”, a conchis aceasta.

Şi Rostyslav Semka, un alt localnic, a precizat şi el că ucrainenii au început să îşi retragă banii şi să îşi facă provizii. „Sunt cozi lungi la bancomate şi la magazinele alimentare, toată lumea se sperie. Au început problemele cu internetul”, a explicat acesta. 

cozi ATM Ucraina

Ruşii continuă atacurile

Rostyslav Semka a declarat pentru „Adevărul” că oraşul său natal, Oleshki, din apropiere de Crimeea, a fost deja ocupat de trupele ruseşti. „Situaţia este într-adevăr tulburătoare. La ora 5 dimineaţa au avut loc lovituri aeriene. Acum, la Kiev, situaţia este mai puţin stabilă, dar oamenii se tem, sunt panicaţi. Oraşul meu natal este Oleshki, lângă Crimeea, iar părinţii mei tocmai mi-au spus că a fost deja capturat şi că trupele ruseşti sunt acolo. Sunt o mulţime de informaţii diferite, dar încerc să nu intru în panică”, a declarat localnicul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite