Mărturii din infernul de la Periprava. Declaraţiile unui fost deţinut în dosarul lui Ion Ficior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ficior este acuzat de exerminarea a peste 100 de deţinuţi de la Periprava FOTO Mediafax
Ion Ficior este acuzat de exerminarea a peste 100 de deţinuţi de la Periprava FOTO Mediafax

Prizonieri din lagărul de la Periprava au declarat marţi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti clipele de groază prin care au trecut sub comanda lui Ion Ficior. Acesta este acuzat că peste 100 de oameni au murit în urma tratamentului inuman pe care îl primeau din ordinul torţionarului.

Radu Ion a stat închis la Periprava timp de 12 ani, scrie digi24.ro. În 1961 avea puţin peste 20 de ani şi fusese arestat după ce pusese bazele unei grupări care se ocupa cu acţiuni de neconceput la acea vreme.

„Am făcut o organizaţie care lupta împotriva comuniştilor”, a spus Radu Ion.

Bărbatul a povestit în instanţă că, la Periprava, munca şi bătaia erau la ordinea zilei. Cine nu muncea suficient era lovit de gardieni.

„Eu nu puteam să mai merg. Că nu mănânci bătaie de fiecare dată, munceai până la epuizare”, spune Radu Ion.

După nici un an în lagărul din Periprava, Radu Ion abia se mai ţinea pe picioare. Avea doar 30 de kilograme. Toate atrocităţile, spun foştii prizonieri de la Periprava, au fost comise la ordinele lui Ion Ficior.

„A murit la Periprava. I-au dat în cap”, povesteşte fiul unui prizonier despre tatăl său.

Ion Ficior a refuzat să privească spre cei pe care între anii 1960-1963 i-a avut prizonieri la Periprava. Are pe conştiinţă, spun procurorii, 103 deţinuţi care au murit în urma tratamentelor inumane.

În faţa instanţei, Ion Ficior a declarat că este nevinovat. Că prizonierii au murit din cauza bolilor pe care le aveau şi că nu se făcea nicio diferenţă între deţinuţii politici şi cei de drept comun.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite