FOTO VIDEO Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află, informează Mediafax. În urma tragediei, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă au murit, iar cei cinci medici aflaţi la bord au fost internaţi la Terapie Intensivă la UPU Cluj.

„Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir”, sunt cuvintele doctorului Valentin Calu către dr. Dana Safta, director medical al Spitalului Elias din Bucureşti.

Doctora a precizat că Valentin Calu i-a transmis că se poate mişca cu dificultate, iar în scurt timp va face un foc din obiectele sale.

„M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său, papuci, halat, pentru a se putea încălzi”, a declarat Dana Safta pentru sursa citată.

Încă o discuţie telefonică a director medical al Spitalului Elias cu Valentin Calu a avut loc şi după ce acesta a fost găsit de echipajele de salvare.

„Cum te simţi?”, a întrebat doctora Safta, răsunsul medicului Calu fiind „puţin cam tăvălit”.

Doctorul Valentin Calu, în vârstă de 42 de ani, lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală. Din 2007 a devenit şi purtorul de cuvânt al unităţii sanitare.

image

Foto

image

Valentin Calu se afla în aeronava pilotată de Adrian Iovan, prăbuşită luni seară într-o zonă muntoasă din Munţii Apuseni.  

O altă mărturie a unui medic care a scăpat cu viaţă din accidentul aviatic din Munţii Apuseni este şi a chirurgului orădean Sorin Ianceu. Acesta a povestit cum s-a încercat scoaterea răniţilor din epava avionului.

„A încercat să degivreze, a pierdut altitudine şi ne-am prăbuşit. S-a încercat acordarea primului ajutor răniţilor, dar, din păcate, pilotul Adrian Iovan era încarcerat”, a spus chirurgul orădean Sorin Ianceu, care a supravieţuit aterizării forţate.

Adrian Iovan a coborât la altitudine mai mică din cauza ceţii

Pilotul Adrian Iovan, care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului aviatic de luni după-amiază, a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală. Acesta a precizat că a recurs la acest gest pentru că nu vederea nimic din cauza ceţii, a declarat presedintele Romatsa, Aleodor Francu.

„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a mai precizat preşedintele Romatsa.

Francu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude că la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

Salvamontist: „Avionul a căzut în pădure, nu într-un gol alpin”

Unul dintre salvamontiştii care au participat la acţiunea de salvare a precizat că avionul s-a prăbuşit după ce s-a lovit de un vârf de brad.

Radu Stroe, despre dificultăţile în localizarea avionului: Răspunsul îl găsiţi la STS Cluj

„Toată partea din faţă a avionului este distrusă, iar când am ajuns noi la el, pilotul era mort. Aripa din dreapta este ruptă în două. Partea din spate a avionului era undeva pe la patru metri înălţime. Avionul a căzut în pădure, nu într-un gol alpin. Unul dintre pasageri a spus că, la un moment dat, pe aripi a început să se formeze gheaţă, au pierdut din altitudine, au ieşit din plafonul de ceaţă, iar în secunda în care au ieşit din plafonul de ceaţă au văzut în faţa ochilor un vârf de brad şi de acolo au căzut”, a declarat salvamontistul Mircea Petrescu. 

În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa.

Ceilalţi cinci răniţi care mai erau la bordul avionului sunt internaţi la Terapie Intensivă la Spitalul de Urgenţă din Cluj- Napoca. Este vorba despre medicul orădean Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, doctorul Radu Zamfir, de la Spitalul de Urgenţă Fundeni, doctorul Valentin Calu, de la Spitalul de Urgenţă Elias, şi medicul Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală.

Aeronava de tip BN2, de mici dimensiuni, a decolat la ora 13.30 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti si trebuia să aterizeze la Oradea, la ora 16.30. 

Declaraţia salvamontistului Mircea Petrescu


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă::

Tragedia aviatică din Apuseni: Pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident au murit, în timp ce doctorii răniţi plângeau lângă ei. Cum a ieşit avionul din aria radarului

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat luni în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, asistenta aflată în acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. În aeronavă se aflau patru doctori, o asistentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite