UPDATE Tânăra aruncată în faţa metroului putea fi salvată dacă autorităţile reacţionau. „Am sunat la 112 şi m-au trimis pe mine să investighez”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărturia
 tatălui tinerei care a supravieţuit tentativei de omor de la metrou: Am
 sunat la 112 şi m-au trimis pe mine să investighez. FOTO: „Adevărul“
Mărturia tatălui tinerei care a supravieţuit tentativei de omor de la metrou: Am sunat la 112 şi m-au trimis pe mine să investighez. FOTO: „Adevărul“

Tânăra care a supravieţuit tentativei de omor de la staţia de metrou Costin Georgian, după ce s-a luptat cu agresoarea care a împins-o de mai multe ori încercând să o arunce în faţa trenului, a aşteptat două ore pentru a putea depune plângere la Poliţie, a mărturisit tatăl ei. Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că a existat o „oarecare sincopă“ în modul în care s-a derulat intervenţia poliţiştilor.

UPDATE O singură cameră de supraveghere din cele 22 existente în staţia de metrou Costin Georgian a surprins tentativa de omor a tinerei care a reuşit să scape după ce s-a luptat cu agresoarea care a împins-o de mai multe ori în faţa metroului, a declarat, joi, şeful Poliţiei Capitalei, Dragoş Nicu. El a afirmat că procedura a durat foarte mult pentru că au trebuit analizate imagini video de pe toate camerele de supraveghere din staţie până la găsirea celor în care a fost surprins momentul agresiunii. Potrivit şefului Poliţiei Capitalei, în dispeceratul Poliţiei Capitalei nu a fost primit niciun apel la 112 prin care să se anunţe sau reclame tentativa de omor.

„În staţia Costin Georgian sunt 22 de camere, din care una singură a suprins momentul săvârşirii infracţiunii. Pe tot timpul vizionării imaginilor de pe camerele de supraveghere, s-a încercat identificarea unor cadre cu fizionomia agresoarei. (...) Totul durează. Imaginile acelea nu sunt ale noastre, sunt ale Metrorex. Avem, într-adevăr, acces la sistem, dar să cauţi în 22 de camere, să fixezi locul, să încerci să obţii din imagini fizionomia acelei persoane, este o procedură care durează”, a declarat şeful Poliţiei Capitalei într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că, poate dacă ar fi fost mai mulţi poliţişti la operativă, la sediul poliţiei metrouri de la Unirii, procesul ar fi durat mai puţin şi lucrurile s-ar fi mişcat mai repede, însă consideră că poliţistul şi-a făcut bine treaba, conform procedurii, încercând să stabilească foarte clar ce s-a întâmplat în staţia de metrou Costin Georgian.

UPDATE Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a sesizat Parchetul Militar, care urmează să stabilească dacă operatoarea 112 care a preluat apelul tatătului primei victime a criminalei de la metrou a încălcat legea nedirecţionând apelul către Poliţia Capitalei.

„Cu privire la incidentul din data de 12.12.2017, din staţia de metrou Costin Georgian,  vă informăm că în Centrul de Primire Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti-Ilfov a fost recepţionat un singur apel telefonic, la ora 16:31:15, cu o durată totală de 2 minute şi 2 secunde. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a sesizat parchetul militar în vederea efectuării cercetărilor ce se impun privind eventualele încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a procesat cazul“, precizează STS într-un comunicat.  

Reprezentanţii STS au explicat şi cum s-a procedat în cazul celui de-al doilea incident, din staţia de metrou Dristor 1, soldat cu moartea unei tinere.

„Cu privire la evenimentul din staţia de metrou Dristor 1, din seara aceleiaşi zile, facem precizarea că primul apel a fost recepţionat la ora 19:56:52 şi a fost transferat la dispeceratele de urgenţă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti“, a mai arătat STS.

UPDATE Şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Nicu Dragoş a declarat azi într-o conferinţă de presă că Poliţia Capitalei nu a fost informată de dispeceratul 112 despre tentativa de omor din 12 decembrie pentru a o putea opri pe femeie să ucidă.

„La ora 17.13 a fost pentru prima dată când Poliţia Capitalei a luat la cunoştinţă de acest incident. Până la o anumită fază nu s-au cunoscut aceste aspecte sub forma unei intenţii de a săvârşi o tentativă de omor. Toate aceste date au fost obţinute în urma audierii. Apelul 112 nu a ajuns niciodată la dispeceratul Poliţiei Capitalei. (...) La momentul în care am aflat că există o astfel de situaţie, a fost începând cu ora 17.45-18 când au început audierile şi vizionările a imaginilor de pe camerele de supraveghere. Toate aceste demersuri au durat până în jurul orei 20.00“, a declarat şeful Poliţiei Capitalei.

Şeful Poliţiei a mai spus că iniţial, când au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere, nu se vedea exact fizionomia femeii suspectată de crimă. Astfel, s-au scurs trei ore şi jumătate de la primul apel la 112 şi cel de-al doilea atac.

UPDATE Ministrul de Interne, Carmen Dan, a făcut declaraţii pe tema modului în care poliţia a preluat apelul făcut de tatăl primei victime care a reuşit să se salveze din mâinile femeii care a încercat să o arunce în faţa metroului. Ea spune că a fost o sincopă în funcţionarea Serviciului. 

E o anchetă în derulare, n-aş vrea să mă pronunţ eu acum, la cald, însă din ceea ce am văzut eu, poliţiştii, din momentul când au fost sesizaţi – se cunoaşte deja că a fost o oarecare sincopă după apelul pe 112, dar de la ora 17.15, când au fost sesizaţi şi au început procedura de audiere, eu cred că este destul de justificată această prezentare a procedurilor”, a declarat ministrul.

Primul incident de la metrou din ziua de 12 decembrie a avut loc în jurul orei 15:30, în staţia Costin Georgian. După ce s-a luptat cu agresoarea şi a reuşit să îi ţină piept, tânăra a urcat în metrou, în stare de şoc. A ajuns la dentist şi abia acolo a conştientizat ce i s-a întâmplat şi l-a sunat pe tatăl ei. Însă când au mers să depună plângere la poliţie, autorităţile nu i-au crezut. Plângerea a fost înregistrată abia în jurul orei 19:30.

Tatăl fetei mai spune că agresoarea ar fi avut scris în palmă mesajul "Am făcut-o, dar am confundat-o".

"Un şoc pentru toţi. În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu, ca părinte. E posibil aşa ceva? (...) Am spus la 112 că fata a fost împinsă intenţionat în faţa metroului, iar doamna de acolo mi-a spus să merg la metrou, că au poliţia lor (...) Trebuia să verifice imediat, să vadă că sunt om serios (...) Ce pierdeau? 10 litri de motorină, timpul a zece poliţişti, dar poate că salvau nişte vieţi", a afirmat tatăl tinerei.

El mai povesteşte că la Poliţia de la metrou a stat aproape două ore pentru că în faţa sa era o femeie cu un copil care îşi pierduse geanta pe peron, iar poliţistul le-a spus că el este singur şi i-a rugat să aibă răbdare: "Poliţistul a venit şi ne-a întebat, i-am spus că a fost împinsă în faţa metroului. Nu a crezut din prima. Trebuia să-i ia declaraţia doamnei. În jurul orei 19.00 am putut da declaraţii".

 Cum a reuşit fiica sa să scape

"A venit în spatele ei, pur şi simplu, a împins-o. Ea a crezut că este o glumă a unei prietene (...). Când şi-a dat seama că nu e glumă, a pus dreptul în faţă şi a stopat. A opus rezistenţă şi a reuşit să se salveze. Atunci a sărit lumea şi a reuşit să fugă. Toate acestea s-au întâmplat la 10 metri în faţa metroului. Era prima victimă şi poate nu mai era a doua. Mai avea un centimetru şi depăşea, deja era piciorul în aer”, a declarat bărbatul, precizând că agresoarea a început să împingă la momentul la care metroul ieşea din peron.

El a mai spus că fata a povestit că în momentul în care a coborât scările la metrou a observat-o pe agresoare, care era pe peron şi care o fixa cu privirea.

În momentul incidentului, au intervenit câţiva oameni care au întrebat-o pe agresoare ce are cu fata, iar aceasta ar fi repetat obsesiv că tânăra i-ar fi furat banii.

"Mi-a luat banii, mi-a luat banii şi repeta. Apoi a venit metroul, persoanele au intrat în metrou, fiica mea a urcat şi ea de frică şi atunci a realizat ce s-a întâmplat, a izbucnit în plâns, nu a ajutat-o nimeni (...). Agresoarea a rămas pe peron. Ne-am uitat pe filmări şi agresoarea se plimba foarte liniştită pe peron către ieşire cu telefonul la ureche. Am înţeles de la poliţie că i-ar fi găsit în palmă, dacă nu mă înşel: „Am făcut-o, dar am confundat-o”. I-au găsit scris în palmă. Aşa au găsit scris în momentul în care au arestat-o. Putea fi vorba despre fata noastră sau despre cealaltă”, a adăugat tatăl fetei.

El a mai spus că fiica sa, în vârstă de 22 de ani, este în stare de şoc.

O tânără în vârstă de 25 de ani a murit marţi seară, în staţia de metrou Dristor. Ea a căzut în faţa unei garnituri de metrou, iniţial suspectându-se că a fost vorba despre o sinucidere. Poliţia Capitalei a anunţat, după câteva ore, că tânăra a fost de fapt împinsă de o altă femeie şi a făcut publice imagini cu aceasta.

Femeia încercase un gest similar în staţia Costin Georgian, cu puţin timp înainte, când a împins o altă tânără, dar aceasta nu a păţit nimic. Poliţia spunea că fata agresată la staţia Costin Georgian a făcut reclamaţie în jurul orei 20:00.

Agresoarea este cercetată pentru omor şi tentativă de omor şi a fost arestată preventiv pentru 30 de zile

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite