Mărturia unei mame despre medicul Gheorghe Burnei: „Mi-a spus că s-a dus dreaptă în lumea celor drepţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Burnei FOTO Inquam Photos
Gheorghe Burnei FOTO Inquam Photos

Mai mulţi părinţi le-au vorbit procurorilor despre dramele pe care le-au trăit după ce profesorul Gheorghe Burnei le-a operat copiii. O femeie din Braşov îl acuză de malpraxis după ce fiica ei a murit pe masa de operaţie.

Ana Maria Găman şi-a pierdut fiica acum trei ani. Micuţa de opt ani, diagnosticată cu scolioză, a trecut printr-o operaţie în premieră pentru România: i-a fost montată o proteză pentru coloană. Doar că fetiţa nu s-a mai trezit din operaţie.

„Domnul profesor mi-a spus atunci câ îi va monta un aparat, o trusă. Trusa Şhila care vin din America. Trusă care constă într-o tijă pentru îndreptarea coloanei şi şuruburi. Mi s-a spus că e o operaţie în premieră”, a povestit mama fetei pentru digi24.ro.

Femeia nu poate să înţeleagă ce s-a întâmplat. A cerut ajutorul autorităţilor, iar în vara acestui an a primit raportul medico-legal, care spune ea, i-a confirmat cele mai negre gânduri.

„A ştiut să îmi spună, ai văzut ce dreaptă era! Într-adevăr era dreaptă. S-a dus în lumea celor drepţi dreaptă”, a povestit femeia.

Ana Maria Găman a depus plângere la Parchet pentru malpraxis pe numele doctorului Burnei. Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi suspectat de experimente neautorizate pe copii. Denunţul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupţie comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Fost rezident al lui Burnei: A operat un copil cu cancer agresiv, deşi doar amputaţia i-ar fi salvat viaţa

Un chirurg ortoped care lucrează în Franţa, iar în perioada 2005-2006 a fost rezident la Secţia de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie, sub îndrumarea doctorului Gheorghe Burnei, povesteşte, într-o scrisoare transmisă către Casa Jurnalistului, experienţa sa profesională alături de Burnei, despre care spune că "era obsedat să inventeze ceva" şi "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente". 

Doctorul prezintă cazul unui băieţel cu un cancer agresiv, care a murit la scurt timp după ce Burnei i-a excizat tumora, contrat practicilor, care arată că amputaţia ar fi fost singura cu şanse reale de a-i salva viaţa. El spune că Burnei "reinventase un fel de medicină paralelă, contrară oricărei logici curente, călcând pe victime fără nici o fărâmă de mustrare de conştiinţă şi era obsedat să inventeze ceva. 

„Nu cerea părerea nimănui, important era “le flair”, insipiraţia, era competent în orice domeniu", povesteşte Roman Marchitan (36 de ani) care este chirurg ortoped la spitalul din Marmande, în sud-vestul Franţei. 

„Ţine de competenţă şi de responsabilitatea ta să le explici că osteosarcomul e un cancer extrem de agresiv şi că principiile valabile încă de la sfârşitul secolului 19 rămân valabile în linii mari şi la ora actuală. Jobul unui medic e să-i convingă pe părinţi că amputaţia, oricât de mutilantă ar fi ea, este singură care oferă şanse reale de a-i salva viaţa copilului. Dl. Burnei n-a ezitat, pentru că principiile medicale pot fi aplicate conform standardelor actuale de toţi ceilalţi profesionişti tocmai pentru că lor le lipseşte geniul. Nişte proşti. El, profesorul, a excizat tumora din calcaneu (în acest punct orice ortoped se ia cu mâinile de cap şi respiră profund) şi copilul a decedat la scurt timp în urma unei extensii metastatice. Ce făceam noi în timpul asta? O evitam pe mama copilului şi evitam să discutăm cazul între noi", mai scrie medicul.

Roman Marchitan mai susţine că Burnei opera uneori adulţi "fără să-şi pună problema că nu avea nici o pregătire medicală în acest sens. Pacientul a decedat. Familia n-a depus plângere, şi atâta timp cât familia nu depune plângere, business as usual", argumentează Marchitan. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite