Afaceristul care a cumpărat tablouri la Paris cu Darius Vâlcov a făcut dezvăluiri la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de fapte de corupţie. Magistraţii audiază martori. Ovidiu Ramba, unul dintre martorii din acest caz, le-a spus magistraţilor că Vâlcov s-ar fi plâns în cadrul unei întâlniri care a avut loc în 2012, că are nevoie de bani pentru amenajarea hotelului City din Slatina.

La termenul de miercuri, magistraţii Curţii Supreme îl audiază pe omul de afaceri Ovidiu Ramba, martor în acest caz. Acesta este asociat şi administrator din 2003 la Plus Confort, societate ce are ca obiect de activitate construcţiile şi care a avut mai multe contracte cu Primăria Slatina. 

Ovidiu Ramba a precizat că îşi menţine declaraţiile date în faza de urmărire penală. 

„Am fost asociat cu fratele meu, Cristian Ramba. În perioada 2008 - 2014 am avut mai multe contracte cu Primăria Slatina când primar a fost Darius Vâlcov, iar ulterior, din 2012, Minel Prina. În 2012 am fost contactat de domnul Minel Prina care mi-a spus că are de încasat suma de un milion de lei de la Tehnologica Radion, şi mi-a cerut să iau legătura cu Theodor Berna, dându-mi numărul de telefon. Mi-a cerut să-l ajut să poată încasa această sumă, ulterior urma să-mi precizeze ce să fac cu ea. L-am sunat pe domnul Berna şi m-am prezentat din partea lui Minel Prina, m-a chemat la sediul firmei acestuia”, a declarat Ovidiu Ramba.

Acesta a precizat că încă de la începutul discuţiei şi-a dat seama că acesta ştie despre ce este vorba. „Am stabilit împreună să fac o factură de un milion de lei fără TVA, în baza unui contract fictiv pe care-l va face el. Era un contract de reabilitare blocuri în Sectorul 1, unde eu aveam şi alte lucrări”,a spus martorul.

Ovidiu Ramba le-a spus magistraţilor că, după acea întâlnire, Tehnologica Radion a întocmit contractul, iar el l-a semnat şi emis factura pe care a depus-o la sediul firmei. În noiembrie - decembrie 2012, acestuia i-ar fi fost remisă suma în două tranşe, prima dată 600.000 de lei, apoi diferenţa de 640.000 de euro. Ulterior, după ce a încasat banii, acesta l-a sunat pe Minel Prima care i-ar fi spus că trebuie să trimită aceste sume „mai departe”.  

„La sfârşitului anului 2012 am fost contactat din nou de Minel Prina care mi-a transmis să mai fac încă o factură de un milion de lei, şi în acest sens să iau legătura cu Theodor Berna. Am luat legătura cu acesta, nu-mi aduc aminte dacă ne-am întâlnit sau am discutat telefonic, a întocmit un nou contract, care privea reabilitarea de blocuri în Sectorul 4. Am întocmit o factură de 1 milion de lei, am primit banii în două tranşe, 600.000 de lei şi 640.000 de lei”, a menţionat Ramba.

Şi de această dată l-a anunţat pe Minel Prina că a primit banii, iar acesta i-a spus că urmează să-i dea mai departe, însă nu i-ar fi spus către cine.

Ovidiu Ramba ar fi avut o nouă întâlnire cu Minel Prina la începutul anului 2013 când acesta din urmă i-ar fi spus să mai facă o factură asemănătoare. „Contractul era tot fictiv. L-am semnat, dar a rămas la Tehnologica. După un timp mi s-a făcut o plată de 600.000 de lei, iar diferenţa de plată, nu ştiu din ce motiv, nu mi-a nai fost plătită. Facturile de 1 milion de lei, dacă includeau şi TVA. erau de 1.240.000 de lei”, a mai spus acesta.

Ovidiu Ramba despre întâlnirea cu Darius Vâlcov

Afaceristul a mai declarat în faţa magistraţilor că Minel Prina i-ar fi spus că sumele de bani de la Tehnologica trebuiau date mai departe. 

„La sfârşitul anului 2012 am avut o întâlnire cu Darius Vâlcov care mi-a spus că are nevoie de bani pentru amenajarea hotelului City şi să dau curs oricărei solicitări venite din partea lui Lucian Şuşală. Nu nai ştiu dacă m-am văzut cu acesta, legătura cu el o ţinea vărul meu, Alexandru Mocanu, care avea două firme, printre care şi MKS. Prima sumă încasată, 1.240.000 de lei, a fost transmisă firmei Bogmar prin intermediul firmei MKS. Cealaltă sumă, tot de aproximativ 1.240.000 de lei, au fost trimisă către Cafmin”, a precizat Ramba.

De asemenea, acesta a adăugat că ştie că Bogdan Timofte şi Lucian Şuşală aveau firma Bogmar, iar Cristian Tomescu avea firma Societatea Cafmin. Mai mult, el a adăugat că a transmis sume de bani direct către firma Bogmar şi nu doar prin intermediul MKS.

Ramba a arătat că aceste contracte fictive le-ar fi făcut vărul său, firma sa avea un contract cadru cu MKS, iar contractele fictive reprezentau acte adiţionale. Din câte şi-a adus aminte, unul dintre actele adiţionale erau construcţii la Spitalul Bagdasar-Arseni şi la alte obiective din Slatina. 

Şi celelalte contracte semnate de Plus Confort cu Bogmar şi Cafmin ar fi fost făcute de vărul său.   „Plăţile s-au făcut în funcţie de solicitările lui Lucian Şuşală, în raport cu nevoile pentru amenajarea hotelului City”, a precizat Ramba.

Banii pentru Franţa

„În martie 2013 am avut o întâlnire cu Vâlcov şi mi-a spus că trebuie să merg în Franţa să achiziţionez nişte tablouri şi pentru asta o să am nevoie de nişte bani în contul meu personal. Tot atunci mi-a spus că trebuie să închei cu Cafmin un antecontract de vânzare-cumpărare a unui teren pe care-l aveam în Slatina. Cafmin urma să-mi plătească un milion de lei în contul meu personal. Vâlcov mi-a spus că tranzacţia nu se va definitiva şi că avansul de un milion îl va rezolva mai târziu”, a declarat Ramba. 

Afaceristul a arătat că terenul era în realitate al lui Darius Vâlcov, fostul ministru i-ar fi dat banii să îl achiziţioneze, el doar s-ar fi dus la notar să semneze. După semnarea antecontractului, Cafmin i-a virat un milion de lei în contul personal. 

Cum a primit banii în contul personal

„La întâlnirea pe care am avut-o iniţial cu Vâlcov mi-a spus că voi primi, în afară de acest milion de lei, alţi 680.000 de lei de la altă firmă, Aceti, reprezentând un rest de plată pe un teren pe care eu ca proprietar îl vândusem şi că ar mai fi nevoie, în afară de sumele menţionate, de încă 300.000 de lei, sumă pe care eu am depus-o din banii mei proprii", a precizat Ramba.

Afaceristul a arătat că şi acest teren era tot al lui Vâlcov, pe care-l achiziţionase cu bani pe care fostul ministru i-a dat. Solicitarea de vânzare către Aceti tot de la Vâlcov ar fi venit. Suma de bani, obţinută din vânzare, ar fi ajuns în totalitate la Vâlcov.

Povestea firmei Rupiah

Ramba a dat declaraţii despre o societate la care a fost acţionar, Rupiah, care avea contracte publice în Slatina. El a susţinut că Vâlcov era cel care decidea în această firmă. Rupiah era acţionar la societatea Aceti. Administratoarea firmei, Geanina Bobicu, lucrase la Primăria Slatina şi era apropiată a lui Darius Vâlcov. Unul dintre acţionari, Anca Gusatu, ar fi fost prietenă cu Darius Valcov: „Am fost la Paris împreună”.

Când am vrut să mă retrag din firmă, mi s-a spus să discut acest aspect cu Darius Vâlcov. 

Convingerea lui Ramba este că el a jucat rolul de interpus în această firmă. 

Frica de Darius Vâlcov

Ramba a arătat şi că Darius Vâlcov i-ar fi spus că trebuie să aibă, când pleacă în Franţa, 2 milioane de lei în conturi. 

„Nu aveam toţi banii, Vâlcov mi-a cerut să pun 300.000 de lei. Aveam contracte în derulare cu Primăria Slatina şi destul de mulţi bani de încasat pe lucrările încasate. Am fost de acord cu plata banilor pentru a nu avea probleme cu aceste contracte. Şi restul faptelor le-am făcut tot din acest motiv, cum ar fi transferul banilor de la Tehnologica sau cumpărarea tablourilor”, a spus omul de afaceri. 

Ramba a povestit că a plecat în Franţa cu maşina cu vărul său, Alexandru Mocanu, iar cu alt autoturism au mers Darius Vâlcov, Anca Gusatu şi Bogdan Langa. 

„Ştiu că tablourile au fost achiziţionate o parte dintr-un orăşel aflat la 200 de kilometri de Paris, iar cealaltă parte din Paris. Pentru achiziţionarea tablourilor am cheltuit mai mult de jumătate din suma aflată în contul personal. La achiziţionarea unora dintre tablouri am participat şi eu, la diverse case de licitaţie, sau magazine. Vâlcov era cel care alegea tablourile şi-mi dădea mie facturile pentru achitarea lor”, a povestit Ramba.

Afaceristul a arătat că o parte din tablouri au fost trimise în ţara prin curier, iar o parte au fost transportate de el în maşina personală. Când a ajuns în apropiere de Slatina, Ramba l-a contactat pe Şuşală şi s-a întâlnit cu acesta căruia i-a dat actele şi tablourile. Cele transmise prin curier au ajuns la domiciliul lui Ramba care i le-a predat lui Şuşală. 

Ramba a spus despre relaţia pe care a avut-o cu Vâlcov ca fiind „greu de caracterizat, deoarece aveam multe interese, atât el, cât şi eu. Eu aveam interesul să meargă lucrările cu Primăria Slatina, unde era primar, iar el avea interes cu banii pe care-i încasa personal de la mine sau de la Tehnologica”.

În acest dosar, procurorii Direcţie Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Darius Vâlcov de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni comerciale incompatibile cu demnităţile publice deţinute. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite