Martor în dosarul lui Victor Ponta: „Banii de la «Şova şi Asociaţii» se întorceau la PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta soseşte la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi 
Justiţie în Bucureşti vineri 14 octombrie 2016 FOTO Inquam Photos Octav 
Ganea
Victor Ponta soseşte la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Bucureşti vineri 14 octombrie 2016 FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Primii martori audiaţi în dosarul în care fostul premier al României Victor Ponta este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie susţin că banii de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, care ajungeau la firma de avocatură „Şova şi Asociaţii“, erau direcţionaţi către PSD. Fostul premier susţine că este nevinovat.

Fostul premier al României, deputatul Victor Ponta (44 de ani), şi fostul ministru al Transporturilor, senatorul Dan Şova (43 de ani), au stat vineri aproape 12 ore în sala de judecată de la Curtea Supremă. Magistraţii au început audierile primilor patru martori din dosarul „Turceni- Rovinari” în care Ponta este trimis în judecată pentru comiterea a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală, şi spălare de bani. La rândul lui, Dan Şova este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri (17 infracţiuni), evaziune fiscal şi spălare de bani.

Primii doi martori ai acuzării au fost audiaţi în şedinţă secretă, judecătorii motivând acest lucru prin faptul că declaraţiile acestora ar putea aduce atingere intereselor justiţiei. Este vorba de Simona Ciurcu şi Alin Brîncuş, foşti angajaţi ai firmei de avocatură „Şova şi Asociaţii” care au calitatea de martori ameninţaţi şi se află sub protecţia poliţiei. De altfel, o echipă de poliţişti în civil i-au escortat pe cei doi la Curtea Supremă şi au stat cu aceştia întreaga zi.

Filiera politică a contractelor

„Toate contractele avute de firma «Şova şi Asociaţii» au fost venite pe linie politică şi toate încasările care au fost realizate s-au dus înapoi la partid”, a explicat Brîncuş la finalul audierilor. Acesta a mai susţinut că angajaţii casei de avocatură aveau birouri amenajate la cele două sedii mari ale PSD, din Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, unde primeau „directive” despre cum trebuie să se desfăşoare lucrările în dosare. Martorul a explicat că în interiorul firmei de avocatură se ştia de unde vin banii şi unde se duc.

„Ne-am complăcut cu toţii în această situaţie. Acum îl arătăm cu degetul pe Şova. A făcut Şova aia! Nu! Toată lumea din firma «Şova şi Asociaţii» a lucrat pentru Partidul Social Democrat. Inclusiv departamentul administrativ, inclusiv avocaţii, absolut toată lumea mergea, aveau birouri amenajate la partid”, a precizat Alin Brîncuş.

Ruga femeii de serviciu

La rândul ei, Simona Ciurcu, fosta secretară a lui Dan Şova, a susţinut că senatorul i-ar fi cerut, în 2011, să falsifice mai multe documente. Era perioada în care Fiscul controla contractele pe care „Şova şi Asociaţii” le avea cu combinatele Rovinari şi Turceni. „Nu s-au antedatat documentele. Ele s-au redactat mult mai târziu. În document, când spui că «l-ai făcut în 2011 ca să se refere la 2006», cum se numeşte? Mi s-a cerut de către Dan Şova”, a spus femeia.

Acelaşi lucru l-ar fi făcut şi alţi angajaţi din societatea de avocatură. „Staţi să ne înţelegem! Toată lumea din firma aceea, inclusiv femeia de serviciu se ruga în fiecare zi, în momentul în care Dan a intrat în politică, toată lumea se ruga să fie cât mai bine în politică pentru că ştiam cu toţii că dacă lui îi va fi bine şi nouă ne va fi bine, evident”, a explicat Simona Ciurcu, care era starea de spirit în firmă.

Un alt martor, avocata Roxana Enescu, fost asociat în cadrul „Şova şi Asociaţii” a spus că nu l-a văzut niciodată la sediul firmei pe Victor Ponta. Procurorii DNA spun că o parte din banii societăţii au ajuns la cabinetul individual de avocatură „Ponta Victor Viorel”. Din septembrie 2007, Victor Ponta s-a alăturat oficial la „Şova & Asociaţii”. „N-am auzit ca vreun coleg din «Şova şi Asociaţii» să fi conlucrat cu Victor Ponta pentru clienţii firmei de avocatură”, a spus Roxana Enescu.

Alina Gorghiu, martor în dosar

Procesul a fost oprit vineri seară în timpul audierii Georgianei Catrinoiu, fost coordonator al departamentului Litigii de la „Şova şi Asociaţii”. Decizia de amânare a audierii acesteia a fost luată deoarece Catrinoiu era obosită şi nu era coerentă în declaraţie. Cazul a fost amânat pentru 1 noiembrie, când au fost citaţi ca martori alţi avocaţi din cadrul firmei de avocatură: Radu Cernov, Monica Raţiu şi Mihai Iacob. Victor Ponta nu s-a plâns că a fost nevoit să stea 12 ore în instanţă.

„Sunt rezistent. Rezistăm pentru că ştiu că sunt nevinovat şi atunci stau oricât”, a spus deputatul. La unul dintre termenele următoare, urmează să fie citată ca martor şi liderul PNL, Alina Gorghiu. Audierea acesteia a fost cerută de către avocatul lui Octavian Laurenţiu Graure, fost director economic la Complexul Energetic Turceni, deoarece Gorghiu ar fi reprezentat, ca avocat, interesele Electrica într-un proces civil cu Complexul Energetic Rovinari.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite