Martirul Relu Fenechiu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 nu se arată a fi unul defel bun pentru Partidul Naţional Liberal. Sau, mai bine spus, pentru acea parte din PNL, fie ea chiar contaminată în supradoză cu pesedism, coagulată în jurul liderului partidului, dl Crin Antonescu.

Tragedia aviatică din Apuseni i-a costat deocamdată pe liberali un ministru oricum extrem de nepopular, cu alură şi comportamente de Moş Teacă trecut de la tocana mai particoleră la automobil de lux. Firesc era să fie trimis la plimbare şi ministrul Eugen Nicolăescu, numai că firescul nu face parte din comportamentul partidului d-lui Antonescu.

 Condamnarea cu suspendare a fostului ministru liberal al Justiţiei, dl. Tudor Chiuariu, membru marcant al „grupului de la Iaşi”, a prefaţat cei cinci ani cu executare primiţi joi de escrocul până mai ieri în aer liber Relu Fenechiu. Un individ al cărui traseu politic intens colorat şi lăbărţat mânjit de fapte cu miros ameţitor de puşcărie s-ar putea să ni se dezvăluie  încă şi mai puturos dacă recent arestatul Gruia Stoica ce era mai – mai să devină patronul CFR Marfă exact în timpul mandatului la Transporturi al d-lui Fenechiu se va apuca să vorbească. Nu e deloc exclus ca traficul de influenţă şi concursurile trucate ce par a fi specialitatea principală a doamnei Laura Chiţoiu să îl coste scaunul de ministru pe ilustrul ei soţ, dl. Daniel Chiţoiu, a cărui remaniere a fost amânată, din câte se pare, de viscolul şi de ninsoarea abătute peste ţară.

Pentru orice om normal, era de domeniul evidenţei că situaţia dificilă în care se află azi PNL şi preşedintele său s-ar fi cuvenit să îi îndemne la declaraţii prudente pe liberali trimişi să vorbească şi să justifice nejustificabilul pe la televiziunile prietene ori neprietene. Nici vorbă însă despre aşa ceva. Decenţa, discreţia, bunul-simţ nu şi-au găsit defel loc în discursul respectivilor care, fără excepţie, au părut ieri intoxicaţi cu vorbiturice expirate.

De pildă, unul dintre vorbăreţii de serviciu ai partidului s-a străduit din răsputeri să ne explice că, în vremea în care jupânul Fenechiu vindea transformatoare vechi la preţ de transformatoare noi şi trăgea fără scrupule în piept o societate cu capital de stat, respectivul era doar un simplu negustor. Că orice negustor vrea să îşi plaseze marfa, indiferent de mijloace. Asta însemnând că, de fapt, nu Fenechiu şi al său ilustru frate ar fi trebuit căutaţi şi încarceraţi de potera, cum altfel decât băsistă, ci cei ce s-au lăsat înşelaţi. Vorbetele în cauză nu s-a mai deranjat să ne spună de ce neprinsul hoţ a trebuit neapărat cinstit de partid şi de mai-marele său cu un post de ministru. Ori dacă nu cumva dl. Crin Antonescu ar fi fost moral obligat faţă de electoratul lui să se întrebe dacă, odată pus în fruntea unor bucate publice, fenechiul în cauză nu putea fi tentat să îşi transfere în biroul de la minister nu doar dezgustătorul rânjet de felină dobândit în jocuri de alba-neagra, ci şi proastele obiceiuri aducătoare de îmbogăţire rapidă şi deloc onestă.

Cireaşa de pe tort a fost însă pusă de purtătoarea de cuvânt a PNL care, prin discursul ei revoltător, a insultat la drumul mare omul cinstit care munceşte pentru fiece bănuţ şi care, prin votul său, l-a plasat în jilţul de preşedinte al Senatului pe dl. Crin Antonescu. Cucoana, afectată nu numai de limbariţă, ci mai ales de un amoralism ce îl depăşeşte cu mult pe cel ce le-a asigurat celebritatea personajelor create de Teodor Mazilu, şi-a exprimat regretul ei şi al partidului pentru soarta crudă a brigandului de la Iaşi. Carevasăzică cinismul, hoţia, minciuna, lipsa de scrupule, perfidia fenechiste, trimise la conservare pentru cinci ani ce se vor reduce pesemne la trei şi jumătate, sunt socotite, în cel mai iresponsabil chip cu putinţă, drept pierderi reale de vârfurile liberale.

Pierderi posibil şi dorit recuperabile, odată puşcăriaşul reîntors în libertate şi reprimit cu onorul rezervat martirilor la sânul copt de puroiul corupţiei al partidului.

Iar dacă electoratul va face greşeala de a-i mai crede o dată pe cuvânt pe liberali şi pe uselişti şi îl va trimite pentru cinci ani la Cotroceni pe cel ce l-a făcut ministru pe Relu Fenechiu, nu e deloc fantezistă ipoteza ca escrocul în cauză să se recupereze şi fizic, şi material din postul de consilier al Antonescului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite