VIDEO Peste 4.000 de persoane, între care preoţi, au participat  în Bucureşti la „Marşul pentru viaţă“. În Capitală au apărut mai multe mesaje contramanifest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Marşul pentru viaţă 2017“, cu tema „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine“, se desfăşoară, sâmbătă, în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în 110 oraşe din Republica Moldova. În Capitală, manifestanţii s-au adunat în Parcul Unirii şi la ora 13.00 au pornit în marş spre Parcul Tineretului, unde are loc un concert. În Capitală au apărut şi mesaje pentru libertatea de alegere.

UPDATE 15.10 La Timişoara, aproximativ 300 de participanţi la marş au ascultat mesajul mitropolitului Banatului: „Din mila lui Dumnezeu, de o jumătate veac peste ţara noastră nu au mai trecut tancuri, ci, am putea spune, am trăit în linişte. Am învăţat la istorie că România a participat în două Războaie Mondiale, unde au pierit sute de mii de fii ai neamului nostru nostru românesc. M-am uitat şi eu peste cartea de istorie din care învaţă tinerii noştri la şcoală şi nu scrie că peste România a trecut şi al trelea Război Mondial. Dar nu am văzut niciun tun, niciun tanc trecâd peste ţară. Dar ne spun cei care ştiu mai bine statisticile,din anul 1990, în România s-au făcut peste un milion de avorturi. Mai mult decât am pierdut în cele două războaie mondiale. Şi de aceea spun, România a sorbit din potirul amar al celui de-al trelea Război Mondial. Dragi credincioşi, să punem sabia în teacă, să nu ne mai luptăm cu cele mai neputicnioase fiinţe umane, pruncul din pântecele maicii sale”, a spus ÎPS Ioan Selejan. 

UPDATE 14.20 Pe scena din Parcul Tineretului două femei şi-au povestit experienţa „crizei de sarcină“, după ce persoanele din anturaj nu le-au încurajat să păstreze copilul. 

Mesajul unui preot delegat al Preafericitului Părinte Daniel: „Fiecare copil e ocrotit de Dumnezeu încă de la concepere. Orice suprimare a vieţii, chiar înainte de naştere, nu poate fi acceptată de Biserică, dacă ea este voită. Asta şi din cauza lipsei educaţiei creştine. Idolatria sinelui face ca femeile să nu-şi mai dorească să fie asemenea Maicii Domnului, reprezentată în icoane cu pruncul în braţe. Suntem pentru a promova educaţia creştină, care a făcut ca de la o vreme acest flagel al avorturilor să fie în scădere. Sprijinim mama şi copilul prin educaţie creştină, prin familia creştină formată din soţ-soţie şi, dacă darul lui Dumnezeu vine, şi copii“. 

UPDATE 13.50 Participanţii la „Marşul pentru viaţă“ au ajuns în Parcul Tineretului, numărul acestora depăşind 4.000, după ce pe traseu li s-au alăturat şi alţi oameni. Circulaţia a fost oprită pe bulevardele Unirii şi Dimitrie Cantemir, pe sensul spre Tineretului, şoferii exprimându-şi nemulţumirea: „Aşteptăm până mâine aici după voi“, a strigat un şofer. 

Numeroase mesaje anti-BOR au fost scrise pe trotuar şi chiar pe o biserică, în drum spre Parcul Tineretului   

image

La manifestaţia participă şi numeroşi adolescenţi care strigă lozinci antiavort şi proviaţă. Un băiat de 11 ani scandează ca femeile să nu renunţe la copiii lor. Întrebat de reporterul adevarul.ro de ce, a răspuns că „aşa e bine“.

Aproximativ 200 de oameni participă şi la Timişoara, la ”Marşul pentru viaţă”, acţiuni similare având loc şi la Arad, Ploieşti sau Sibiu, unde s-au adunat câteva sute de persoane.

UPDATE 13.00 Cei aproximativ 1.000 de manifestanţi, printre care şi preoţi, au plecat în marş spre Parcul Tineretului 

Unul dintre preoţii prezenţi la marş, Ionuţ Ungureanu, de la parohia "Sfântul Grigorie" din Capitală a spus că a venit "pentru a susţine viaţa".

"Sunt aici pentru a susţine femeile pentru ca merita tot respectul din lume, pentru Creaţia lui Dumnezeu care i-a fost lăsată ca aceşti copii sa vina la dânsul. Avortul este o crimă. Nu trebuie să se întâmple", a spus o femeie care participă la acest marş.

Participanţii la manifestaţie s-au adunat în jurul orei 12.00 în Parcul Unirii, unde au împărţit baloane colorate şi pancarte cu mesaje precum "Cu fiecare copil, un înger vine in lume", "Sunt iubire, Sunt pentru viaţă", "Ajută mama şi copilul, ei depinde de tine", "Femeile merită mai mult decât avortul".

Becali: Avortul este o crimă

La manifestaţie a luat parte şi Gigi Becali, care a venit însoţit de mai multe persoane îmbrăcate în costume populare, acestea având steaguri de mari dimensiuni.

Acesta a declarat, întrebat de jurnalişti ce părerea are despre femeile care fac avort că sunt nişte  criminale, pentru că „aşa spune Cartea Sfântă”.

„Tot ce e scris în Cartea Sfântă, aşa fac. Orice s-ar întâmpla! Deocraţie, nedemocraţie, la mine nu există decât Cartea Sfântă. În Cartea Sfântă avortul este interzis, este ucidere, este ca şi crima”, a spus Becali, continuând „deci nu eu cataloghez. Nu vreau să se supere cineva pe nimeni, eu doar respect ce spune Carte”.

Totodată, acesta spune că doar sataniştii vor educaţie sexuală în şcoală.

„Scrie în Cartea Sfântă vreodată să faci educaţie sexuală în şcoli? Asta vor sataniştii să facă - educaţie sexuală”, a mai spus Becali.

image

FOTO Inquam

UPDATE 12.50 Sute de persoane s-au strâns în Parcul Unirii din Capitală 

Video de la Marşul pentru viaţă/ Facebook Vlad Petri

„Pe 25 martie vă aşteptăm la Marşul pentru viaţă 2017 «Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine». Ne adunăm în Parcul Unirii la 12.30 şi plecăm spre Parcul Tineretului la 13.00. Vino pentru mame! Vino pentru femeile însărcinate! Vino pentru copii! Vino pentru viaţă! Vino pentru că este nevoie de tine!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit organizatorilor, Asociaţia "Studenţi pentru Viaţă", la finalul marşului, în Parcul Tineretului va avea loc şi un concert, susţinut de formaţiile Coco şi Schimbul 3, precum şi de artiştii Dragoş Bădoi şi Maria Coman.

Organizatorii motivează alegerea temei la cea de-a şaptea ediţie a marşului prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 - iunie 2016, faţă de o  populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

Iniţiatorii manifestării consideră că numărul mare de avorturi este cauzat de "ignorarea problematicii crizei de sarcină şi de existenţa unei mentalităţi publice pro-avort” şi spun că avortul este "o dovadă de lipsă de civilizaţie, o lipsă de compasiune şi de respect, o lipsă de dragoste pentru femeie şi pentru copil”.

"Prin Marşul pentru viaţă nu promovăm interzicerea legală a avortului şi nici un fel de violenţă împotriva femeii, ci promovăm conştientizarea societăţii şi sprijinirea femeii să nască viaţa pe care o poartă în ea”, arată organizatorii.

Ei mai spun că societatea poate ajuta în diferite moduri o femeie aflată în criză de sarcină, prin acordarea unei indemnizaţii după a 14-a săptămână de sarcină, înfiinţarea de centre de sprijin unde femeile însărcinate să beneficieze de consiliere psihologică gratuită, plasarea unor instalaţii speciale de tip "baby box” în zidurile exterioare ale spitalelor, ca mamele care nu îşi pot îngriji copiii să îi depună acolo în siguranţă, crearea posibilităţii legale ca femeia însărcinată să încredinţeze copilul spre adopţie imediat după naştere, legiferarea posibilităţii, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul şi de a oficia o slujbă religioasă adecvată, cum se procedează în cazul copiilor decedaţi la scurt timp după naştere şi nebotezaţi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că sprijină "Marşul pentru viaţă 2017” organizat de Asociaţia "Studenţi pentru viaţă", precizând că "participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”.

La Sibiu, preotul Constantin Necula a şi transmis un îndemn de participare, mesaj în care nu condamnă explicit avortul, ci pledează pentru viaţă. „Importantă nu pare a fi viaţa pentru cei care-şi trăiesc vieţile. Dar cei care-şi asumă viaţa cu adevărat ştiu că dincolo de ea este începutul vieţii adevărate. În fond, noi nu trăim ca să murim, trăim ca să înviem. Şi atunci, în contextul în care înviem, toate lucrurile pe care le facem trebuie să aibă o valoare. E important să învăţăm să trăim între valori, să le cultivăm, iar principala valoare rămâne viaţa“, a transmis preotul Constantin Necula, autor a peste 30 de volume de predici.

Părintele Constantin Necula cheamă sibienii la Marşul pentru viaţă VIDEO
Părintele Constantin Necula cheamă sibienii la Marşul pentru viaţă VIDEO

Mesaje pentru dreptul femeii de a alege

Mai multe mesaje au apărut  pe străzile şi clădirile din Bucureşti atrâgând atenţia asupra dreptului femeii de a alege, dar şi împotriva Bisericii Ortodoxe Române care şi-a exprimat binecuvântarea faţă de evenimentul „Marşul pentru viaţă”. 

(FOTO Alexandra Şerban/Adevărul)

image

   

image

     

Profesorii din Constanţa, „invitaţi” cu forţa la marş

Un adevărat scandal naţional s-a iscat joi, după ce Asociaţia Secular-Umanistă a făcut publică o adresă a Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa prin care li se cerea profesorilor să participe la marşul anti-avort. 

Potrivit documentului, dascălii sunt obligaţi să informeze elevii şi părinţii cu privire la acest eveniment. Potrivit unei adrese din 20 martie, şi Inspectoratul Şcolar are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în Constanţa. Asta în baza unui protocol semnat între B.O.R şi Ministerul Educaţiei şi care prevede că Inspectoratele Şcolare ar fi subordonate ambelor instituţii. 

„Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R.şi M.E.N, privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora (pe cât posibil), despre evenimentul prezentat”, arată adresa Departamentului Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Pe de altă parte, inspectorul şcolar de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Daniela Stan, a declarat, joi, pentru News.ro că a anunţat profesorii de religie despre această manifestare, precizând că aceştia au o obligaţie morală, şi nu de alt fel, având în vedere că ei au nevoie şi de binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru a preda şi că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va participa sau nu.

„I-am anunţat pe colegii mei, le-am spus că este o obligaţie morală, să nu o ia altfel şi cine se va putea duce, cine nu, nu. Este o obligaţie morală, am spus eu colegilor, atâta timp cât profesorii de religie depind de o binecuvântare fără de care nu pot preda, din partea Arhiepisciopiei. Rămâne la latitudinea fiecărui profesor dacă va participa”, a spus inspectorul şcolar de religie Daniela Stan.

De asemenea, Patriarhia Română a luat distanţă faţă de adresa Arhiepiscopiei Tomisului. 

„Patriarhia Română a comunicat de la început că nu este organizatoare. BOR nu transmite niciun fel de îndemn la obligaţia de a participa la acest marş pentru nimeni, nici pentru preoţi, nici pentru profesorii de Religie. Ar fi absurd în secolul nostru să vorbim de obligativitatea de a participa la o manifestaţie sau la un marş. Sfântul Sinod doar şi-a oferit binecuvântarea”, a declarat Vasile Bănescu.

„Marşul pentru viaţă“ în ţară 

BOTOŞANI: Maşină purtătoare de icoană, megafoane şi peste 1000 de participanţi la ”Marşul pentru viaţă„ din Botoşani

BUZĂU: Marşul împotriva avortului, de la poarta Parcului Crâng până la Catedrala Arhiepiscopală ”Înălţarea Domnului”

CĂLĂRAŞI: Marşul pentru Viaţă începe la ora 15.00, pe malul Borcei

CLUJ-NAPOCA: Marş anti-avort: „În România, azi poţi beneficia de chiuretaj chiar dacă nu eşti însărcinată“

CRAIOVA: Marşul pentru viaţă şi familie. Miting împotriva avortului 

IAŞI: Susţinătorii fac o plimbare prin centru sau se întâlnesc la biserică

CĂLĂRAŞI: Marşul pentru Viaţă. Preot: „Avortul lasă urme adânci în cuplu, mai ales mamei“

SATU MARE:„Marşul pentru viaţă” a făcut să dispară pentru două ore orgoliile dintre cultele religioase

SIBIU: Peste 500 de sibieni participă la marşul anti-avort: „Împreună pentru preţuirea vieţii“, „Familia=bărbat+femeie“

SLOBOZIA: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor organizează „Marşul pentru viaţă”

SUCEAVA: „Marşul pentru Viaţă” din faţa Casei de Cultură şi până la Spitalul Judeţean 

TIMIŞOARA: Peste 200 de persoane iau parte la Marşul pentru Viaţă. Se cere inclusiv o lege pentru instalaţii de tip „baby box”.

TÂRGU-JIU: Peste 40 de persoane au dat startul marşului pentru viaţă în Târgu Jiu.

TURNU-SEVERIN: Peste 200 de copii au participat la Severin la „Marşul Pentru Viaţă”

ZALĂUPeste 1.000 de persoane au anunţat că ies în stradă împotriva avortului

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite