UPDATE Protestul profesorilor a luat sfârşit, după discuţii cu Administraţia Prezidenţială. Peste 10.000 de manifestanţi au cerut demisia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest profesori. FOTO: Mircea Barbu
Protest profesori. FOTO: Mircea Barbu

Protestul profesorilor nemulţumiţi de negocierile pe tema corecţiilor salariale a luat sfârşit, după ce o delegaţie s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale. Aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul de Educaţie au mărşăluit în Bucureşti, cerând demisia Guvernului.

UPDATE: Marşul sindicaliştilor din educaţie s-a încheiat, după ce o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cărora le-au transmis nemulţumirile lor, potrivit News.ro.

"Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. Reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora", arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Sindicaliştii au mai spus că nu vor accepta ultima variantă propusă de Guvern si că o consideră responsabilă de eşecul acestei negocieri pe Anca Dragu, ministru de Finanţe, care nu a participat la nicio discuţie, dar fără de care nu se pot face calcule reale.

Aceştia vor o ordonantă prin care să se aplice corecţii salariale în august 2016 şi în ianuarie 2017, nu în decembrie 2017.

UPDATE: Protestatarii au ajuns la Palatul Cotroceni şi strigă  „Dom' profesor, nu uita, a sosit şi ziua ta!". De aici aceştia merg mai departe către Complex Politehnica, unde marşul va lua sfârşit.

UPDATE Senatoarea Cristina Anghel a vrut să se alăture protestatarilor, însă aceştia nu au vrut să o primească.

Pentru a preveni orice fel de incident, jandarmii au intervenit şi au înlăturat-o.

mars

UPDATE: Aproximativ 14.000 de protestatari au plecat în marş din Piaţa Victoriei. Se strigă  „Jos Guvernul! Demisia!". 

UPDATE: Protestul a început. În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 1 500 de manifestanţi şi numărul acestora continuă să crească.

Cadrele didactice şi sindicaliştii din învăţământ poartă 

pancarte cu mesaje precum : Oameni politici, guvernanţi, respectaţi legea! Daţi Educaţiei 65 din P.I.B!”, „Vrem o şcoală  ca afară, dar o vrem la noi în ţară!”, „Fără şcoală = popor analfabet”, dar şi „România, trezeşte-te!”.

educator

Educatorii se plâng că salariile pe care le primesc nu ajung nici măcar jumătate de lună.

„Salariul meu de educator este de 1.500 de lei pe lună. Nu-mi ajunge nici să trăiesc o jumătate de lună", spune Marian Păun (Foto dreapta), de 32 de ani, din comuna Vintileassca, jud. Vrancea.

   Profesorii debutanţi iau şi mai puţin decât educatorii.

„Salariul meu de debutant este de 1 000 de lei. Mă mai ajută părinţii, că altfel nu ştiu ce aş face", a 

spus şi Denisa Untaru (Foto dreapta), 20 de ani, din Craiova.

debutant

De altfel, profesorii nu vor doar salarii mărite, ci şi decontarea navetelor.

  „Am venit pentru că Ordonanţa de Urgenţă nu ne mulţumeşte deloc. Mărirea de 2 la sută, iar ulterior de 5 la sută, propusă de către Guvern nu face decât să nemulţumească toţi angajaţii din sistem, inclusiv toate categoriile de pesonal. 2 la sută pe

 care i-am avut au fost tăiaţi de Guvernul Boc, prin Legea  118/2010, ceea ce înseamnă că nu avem nicio mărire de salariu. Dorim să se facă o nouă finanţare per cost elev, naveta cadrelor didactice să fie plătite din banii de la bugetul de stat şi de la primării, pentru că banii nu ajung şi pentru navetă”, a mai spus un protestatar (video mai jos).

   

  

Sunt aşteptaţi 15.000 de dascăli, elevi şi părinţi, pe 1 iunie. la marşul de protest organizat de Sindicatele din Educaţie, după ce negocierile pe tema corecţiilor şi a creşterilor salariale dintre sindicaliştii din învăţământ şi reprezentanţii Ministerului Muncii au eşuat. Protestele sunt anunţate în intervalul orar 11.00 - 14.30. Mai multe străzi din Capitală vor fi blocate.

Nu mai puţin de 15.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe astăzi, 1 iunie, la marşul profesorilor care se va desfăşura pe traseul Piaţa Victoriei – str. Buzeşti – str. Berzei – str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică, cu începere de la ora 11.00.

Măsuri de ordine

Oficialii Jandarmeriei anunţă că protestele de mâine sunt anunţate în intervalul orar 11.00 - 14.30. „Jandarmeria Capitalei va asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică cu ocazia mitingului, urmat de marş, organizat de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, în Piaţa Victoriei”, arată Jandarmeria.

Între orele 12.30 – 14.00, marşul dascălilor se va desfăşura pe traseul: Piaţa Victoriei – str. Buzeşti – str. Berzei – str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică.

Restricţii de trafic în Capitală

De altfel, Brigada Rutieră anunţă că, din cauza protestului, traficul rutier va fi restricţionat în Capitală după cum urmează: 

între orele 11.00 – 12.30, miting în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor – Parcul Kiseleff – Calea Victoriei – prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara; 

între orele 12.30 – 14.00, marş pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei –Str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – Str. Constantin Noica – Şos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică.

Pentru buna desfăşurare a manifestaţiei, circulaţia rutieră va fi restricţionată, după cum urmează:

începând cu ora 09.00, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu;

sensul de circulaţie din Piaţa Victoriei, relaţia Str. Buzeşti – Bd. Nicolae Titulescu către Cal. Victoriei, respectiv către Bd. Lascăr Catargiu. Restricţia se va menţine până la finalizarea activităţii;

Str. Paris, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;

Bretea Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;

începând cu orele 12.30 se va restricţiona gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare al marşului, precum şi pe străzile care acced în acestea.

Rute alternative:

Piaţa Presei Libere – bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – şos. Ştefan cel Mare;

Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Ion Mihalache – Piaţa Victoriei.

restrictii trafic protest profesori

Nemulţumirea  sindicaliştilor este că foarte mulţi angajaţi din Educaţie nu beneficiază de nicio creştere salarială, prin proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind salarizarea bugetarilor,  în timp ce alţii ar primi creşteri salariale de 10 - 13 lei. Pe de altă parte, profesorii nu înţeleg în ce constau acele corecţii de 5%.  

„Un cadru didactic ajunge la un salariu de 1.800 de lei abia cu gradul I. Măcar dacă ni s-ar da acei bani pentru achiziţia cărţilor. Un cadru didactic trebuie să fie tot timpul la curent, trebuie să cumpere cărţi, altfel nu este profesor. De curând am intrat în librărie şi am lăsat acolo 700 de lei. Poate un profesor care dă şi meditaţii se mai descurcă, dar unul care trăieşte numai din salariu nu are cu ce să îşi cumpere cărţi”, a arătat Ecaterina Stanca, profesoară de limba şi literatura română  la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, comentând rezultatele negocierilor dintre sindicalişti şi oficialii din Guvern.

Ultima oară, guvernanţii au propus o majorare a salariilor din educaţie cu aproximativ cinci la sută din august 2016, care ar rezulta de fapt din aplicarea unor corecţii, şi cu alte cinci procente de la 1 decembrie 2017.

Ce proiect ar fi respins sindicaliştii

Potrivit unui document obţinut de Mediafax, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din Educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, un asemenea profesor are un salariu de încadrare de 2.405 lei, acesta conţinând cele trei majorări succesive anterioare. La acest salariu se adăugă gradaţia de merit, respectiv 601 lei, indemnizaţia de diriginte, care este de 301 lei, sporul de vechime, adică 826 de lei, compensaţii tranzitorii rural, adică 241 de lei, astfel că salariul de bază ajunge la 4.374 de lei. 

De asemenea, la salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 de lei, şi spor rural, 241 de lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 de lei.

Varianta de proiect propusă de Guvern prevede un salariu de bază de 3.156 lei, care conţine salariul de încadrare şi sporul de vechime. La acest salariul se adaugă gradaţia de merit, de 789 de lei, îndemnizaţia de diriginte, de 395 de lei, compensaţii tranzitorii rural, de 241 de lei, astfel că se va ajunge la un salariu brut de 5.153 de lei.

Salarii mai mari şi pentru învăţători

În cazul învăţătorilor de gradul I, cu vechime de 22 - 25 de ani şi studii medii, salariul de încadrare este acum de 1.792 de lei, acesta conţinânt şi majorările succesive anterioare. La acestă sumă de adaugă gradaţia de merit, în valoarea de 448 de lei, indemnizaţia de diriginte, de 224 de lei şi sporul de vechime care este 616 lei. Astfel, un învăţătorul de gradul I câştigă un salariu de bază de 3.080 de lei.

Potrivit variantei propuse de Guvern, aceşti învăţători vor avea un salariu de bază de 2.352 de lei, în această sumă fiind incluse şi încadrare şi sporul de vechime. De altfel, se va adăuga şi gradaţia de merit, în valoarea de 588 de lei, şi indemnizaţia de diriginte, de 294 de lei, astfel că se va ajunge la un salariu de bază de 3.234 de lei.

Astfel, salariile debutanţilor vor creşte, în medie, cu 16%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite