Cum a decurs marşul „Dumnezeu nu face politică“, iniţiat de comunitatea LGBT din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunitatea LGBT a ieşit în stradă
Comunitatea LGBT a ieşit în stradă

Comunitatea LGBT şi susţinătorii săi au ieşit în stradă, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a milita împotriva iniţiativei Coaliţiei pentru Familie de schimbare a prevederilor Constituţiei prin organizarea unui referendum cu privire la modificarea definiţiei familiei.

În jurul orei 14.20, numărul participanţilor la marş, strânşi în faţa clădirii de la ASE, era în jur de 200. O mulţime eclectică: tineri, bătrâni, copii, unii gay, alţii susţinători ai comunităţii LGBT, români, străini, sunt adunaţi toţi. E soare şi frumos. E vreme numai bună pentru o manifestaţie publică, paşnică. E forfotă mare, se împart flyere, hârtii cu sloganuri, sticle de plastic pline cu pietricele – „pentru cine vrea să facă gălăgie“ – şi pancarte pentru cine are ambiţie. Unii discută despre petrecerile la care au participat în ultima vreme, alţii sunt serioşi şi se prind cu drepturile omului în România ultimilor 26 de ani, treabă neterminată.

Domna Maria are vreo 60 şi ceva de ani şi participă şi ea la marş. „Din simpatie pentru comunitatea gay. Mi se pare stupid să facem acum – suntem în 2016! – un referendum pentru definirea familiei. Mi se pare aşa de anapoda... Ne găsirăm acum, ce să-ţi spun! De-asta sunt aici, să-i susţin!“, declară femeia care o alături pe o copilă de şase ani şi pe mama ei. S-au adunat aşa, trei generaţii, şi mărşăluiesc pe străzile Bucureştiului pentru drepturile LGBT. Iar doamna Maria se amuză în urmă că uite, o abordează presa pe ea, doar pentru că are părul grizonat.

Se porneşte spre Piaţa Victoriei, încolonat, cuminte, cu pancartele la vedere. Manifestanţii scandează, pe rând, „1,2,3 – homofobii, jos cu ei!“, „Referendumul nu e o cale!“, „Alegeri fără ură“ şi „Ce vrem? Drepturi egale! Când vrem? Acum!“. Câte-o maşină trece pe bulevard şi din ea se mai aud strigăte şi chiote, câte-un pieton nu ştie ce-i cu toţi oamenii aceştia şi-şi zice în glumă că „e iarăşi revoluţie, domnule“.

În acest moment nu există nicio iniţiativă legislativă care să se refere la legalizarea căsătoriilor gay. Există doar un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Aşadar, comunitatea nu a făcut demersuri până acum. Această iniţiativă a Coaliţiei pentru Familie a venit în noiembrie anul trecut, fără să fie provocată de ceva anume. - Vlad Viski, preşedintele Asociaţiei MozaiQ 
mars dumnezeu nu face politiica alexandra serban

Vlad Viski – preşedintele organizaţiei MozaiQ şi activist pentru drepturile persoanelor LGBT – de la megafon, explică faptul că România a fost ultimul stat european care a decriminalizat homofobia, abia în 2001, că iniţiativele Coaliţiei pentru Familie nu vizează doar minorităţile sexuale, ci aduc atingere şi drepturilor femeilor, aducând în discuţie dreptul de a face avort.

La marş au participat şi Mircea Toma, preşedintele Active Watch, Maurice Munetanu, fashion editor, precum şi Remus Cernea, deputatul care a iniţiat proiectul de lege privind parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex. La Piaţa Victoriei, manifestanţii s-au oprit timp de o oră, în care s-a cântat la tobe, s-a scandat, s-a fluierat şi s-a discutat, discret, între prieteni. La ora 16.00 marşul s-a încheiat. Organizatorii au mulţumit celor prezenţi şi au subliniat încă o dată că nu sunt de acord cu iniţiativa de revizuire a Constituţiei propusă de Coaliţia pentru Familie şi că doresc o consultare a tuturor părţilor implicate. În acest sens, la 16.30, la cafeneaua Green Hours a avut loc o întâlnire cu şase candidaţi la alegerile parlamentare din decembrie, unde aceştia şi-au expus modul în care susţin ei drepturile LGBT.  

Sunt aici pentru că într-un stat secular, drepturile oamenilor nu ar trebui dictate de Biserică, de organizaţiile care sunt susţinute religios şi care au motive religioase. Consider că iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, de redefinire a familiei, chiar dacă există în Codul Civil, n-are sens. Oricum nu se întâmplau căsătorii gay în România. Oricum nu reprezenta o ameninţare pentru ei. Este un doar un show, pentru a arăta influenţa lor şi a arăta că politicienii noştri sunt oportunişti şi chiar dacă nu cred neapărat în asta, ştiu că vor primi voturi dacă îi susţin pe cei din Coaliţie. - Ioana, susţinător al drepturilor persoanelor LGBT în România

 

mars gay
mars gay
mars gay
mars dumnezeu nu face politiica alexandra serban
mars dumnezeu nu face politiica alexandra serban
mars dumnezeu nu face politiica alexandra serban
mars dumnezeu nu face politiica alexandra serban

Fotografii Alexandra Şerban 

În comunicatul de presă, dat publicităţii de asociaţiile care au organizat mitingul „Dumnezeu nu face politică“, Asociaţia MozaiQ, Asociaţia TRANSform, Asociaţia Lindenfeld, se precizează:

„Mesajul manifestanţilor este un apel la egalitate şi corectitudine: drepturile omului nu sunt negociabile, iar separaţia dintre stat şi Biserică este un principiu constituţional de bază. Politicienii au datoria să asculte toate grupurile din societate şi să îi reprezinte pe toţi cetăţenii aşa cum se cuvine.

Modul în care partidele politice au înţeles până acum să abordeze tema importantă a modificării Constituţiei nu a facilitat dezbaterea deschisă, care să-i includă pe toţi factorii afectaţi de o astfel de schimbare radicală. Într-o societate democratică, modificarea actului fundamental al unei naţiuni este rezultatul unei dezbateri reale. Conform articolului 29, alineat 5 din Constituţie, cultele sunt autonome faţă de stat, iar modificarea regimului constituţional pentru a include principii religioase în actul fundamental ar putea reprezenta un precedent periculos.

Astăzi, conform ILGA Europe, România se află pe locul 34 în Europa în materie de protecţie a minorităţilor sexuale şi de gen. Demersul Coaliţiei pentru Familie nu a făcut decât să creeze o şi mai mare aversiune faţă de persoanele LGBT. Violenţa şi discriminarea sunt realităţi zilnice cu care se confruntă persoanele LGBT şi care au luat amploare în urma acţiunilori Coaliţiei pentru Familie din ultimul an.

Mai mult, Coaliţia pentru Familie a dat publicitatii un document intitulat „50 de măsuri pentru familie“, care arată că agenda acestei organizaţii nu se limitează doar la comunitatea LGBT. Dacă astăzi nu ieşim în stradă pentru a apăra drepturile civile ale persoanelor LGBT, mâine Coaliţia pentru Familie ne va propune restricţionarea drepturilor reproductive ale femeilor, inclusiv avortul, modificarea regimului divorţului, a legislaţiei penale sau chiar a regimului de taxare.“

Marşul este autorizat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi se va desfăşura pe traseul Piaţa Romană-Piaţa Victoriei. 

Cele două formaţiuni politice principale de pe scena politică româneacă, PSD şi PNL, au anunţat că susţin organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei pe tema familiei în aprilie 2017.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite