Mărmureanu: „Cutremurele din ultimele ore nu descarcă forţele din zona seismică Vrancea“. Când ne va lovi un seism cu potenţial catastrofal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Marmureanu susţine că seismele din ultimele ore nu au legătură cu un mare cutremur care va avea loc în zona seismică Vrancea FOTO Adevarul
Gheorghe Marmureanu susţine că seismele din ultimele ore nu au legătură cu un mare cutremur care va avea loc în zona seismică Vrancea FOTO Adevarul

Seria cutremurelor din ultimele ore nu trebuie să ne îngrijoreze, susţine seismologul Gheorghe Mărmureanu. Expertul susţine că aceste seisme, deşi numeroase, nici măcar nu reduc sensibil tensiunile acumulate în zona seismică Vrancea şi nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel ce cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici. Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”, a precizat expertul. 

Precizăm că seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cotă de 7,4.

Şase cutremure în câteva ore

Reamintim că, şase cutremure s-au produs în noaptea  trecută şi vineri dimineaţa, la interval de câteva ore, în România, cel mai puternic seism având magnitudinea 4.2 pe Richter.

Primul seism a fost la ora 20:37:23, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, şi a avut magnitudinea 3.0. Cutremurul a fost la adâncimea de 114 kilometri.

Al doilea seism a fost la ora 22:00, în Vaslui, şi a avut magnitudinea 2.9. Cutremurul s-a produs la doar 6 kilometri adâncime.

Apoi, la ora 22:14 tot în Vaslui s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 6 kilometri.

La ora 00:39 a avut loc un alt seism, în Vaslui, cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 8 kilometri, urmat de un cutremur de 2,6 la ora 00:43, în Vaslui, la adâncimea de 5 kilometri.

cutremur

FOTO: emsc.eu

În fine, un alt cutremur, cu magnitudinea 2,1, a avut loc vineri dimineaţă în Dâmboviţa, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare şi pentru Fizica Pământului (INCDPF). Seismul s-a produs la ora 9:14 în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, la adâncimea de 31 kilometri. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48 km S de Braşov, 57 km NV de Ploieşti, 60 km NE de Piteşti, 105 km NV de Bucureşti şi 116 km SE de Sibiu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite