Marius Isăilă contestă la Curtea Supremă cauţiunea de 500.000 de lei impusă de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Marius Isăilă este acuzat de trafic de influenţă FOTO Mediafax
Senatorul Marius Isăilă este acuzat de trafic de influenţă FOTO Mediafax

Magistraţii Curţii Supreme judecă joi contestaţia făcută de senatorul PSD Marius Isăilă la cauţiunea de 500.000 de lei impusă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Isăilă este cercetat penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri.

Pe 6 iunie, Marius Isăilă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de procurorii anticorupţie după ce Senatul a respins cererea de arestare preventivă. Cauţiunea pe care parlamentarul trebuie să o depună a fost stabilită la 500.000 de lei.

În plus, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile ale parlamentarului (două apartamente în Bucureşti, unul în Bacău şi un teren de peste 1.000 de metri pătraţi în Corbeanca), dar şi pe conturile acestuia, până la concurenţa sumei de 220.000 de euro.  

Decizia procurorilor vine după ce Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au precizat că, în cazul în care senatorul va încălca obligaţiile măsurii controlului judiciar, această măsură se poate înlocui cu cea a arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Este pentru prima oară de la intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală când parchetul dispune controlul judiciar pe cauţiune împotriva unui inculpat. Şi vechiul Cod de Procedură Penală conţinea instituţia cauţiunii, însă doar inculpatul arestat putea cere liberarea sub control judiciar pe cauţiune. 

„Noul Cod de Procedură Penală este unul foarte prost. În vechiul Cod era nevoie de consimţământului inculpatului, dar acum procurorul poate dispune. Este, într-adevăr, prima dată când este luată o astfel de măsură“, explică avocatul Gheorghe Mateuţ, unul dintre cei mai cunoscuţi penalişti români. Acesta a explicat şi ce se întâmplă în cazul în care un inculpat nu depune suma stabilită drept cauţiune. „Dacă un inculpat nu plăteşte cauţiunea, atunci poate fi un nou motiv pentru a cere arestarea. În cazul unui parlamentar, poate fi cerută din nou încuviinţarea arestării preventive, de data asta nu pentru faptele pentru care este cercetat, ci pentru nerespectarea unor obligaţii impuse de procurori. Parchetul are şi posibilitatea de a pune sub sechestru bunuri ale inculpatului până la concurenţa cauţiunii impuse“, a comentat Mateuţ.

Senatorul obişnuia să dezbrace oameni la toaletă

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului să încuviinţeze arestarea preventivă a lui Marius Isăilă arătând "repetabilitatea actelor infracţionale, întinderea acestora în timp (2012 – 2014), modalitatea concretă de săvârşire a infracţiunilor - prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficării influenţei, modalitatea conspirată de a aborda discuţiile cu tematică infracţională (în toalete, prin dezbrăcarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatură de înregistrare, dialog în şoaptă însoţit de gestică), precum şi încercările de a şterge urmele infracţiunilor prin redactarea unor contracte false care să creeze o altă aparenţă decât realitatea primirii unor sume de bani".

În 2012, Isăilă ar fi solicitat o mită de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a controlului ANAF, el fiind la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor. Actualul senator PSD, alături de consilierul său Ştefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, în vreme ce un intermediar al mitei a obţinut 20.000 de euro din suma totală.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a dărâmat DNA zidul din Senat ridicat în jurul senatorului Isăilă

Procurorii anticorupţie au găsit o soluţie ingenioasă de a impune măsuri judiciare pentru parlamentari, chiar dacă se lovesc de refuzul senatorilor sau a deputaţilor când se cere încuviinţarea arestării preventive. Dacă nu pot fi privaţi de libertate, parlamentarii sunt în schimb arşi la buzunare. Soluţia: controlul judiciar pe cauţiune

Senatorul Marius Isăilă, pus sub control judiciar de DNA

Senatorul PSD Marius Isăilă a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Cauţiunea pe care parlamentarul trebuie să o depună a fost stabilită la 500.000 de lei.

Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals

Senatorul PSD Marius Isăilă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri. Acesta s-a prezentat în această dimineaţă la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie însoţit de avocatul său. Concret, parlamentarul este acuzat că în anul 2012 ar fi primit o mită de 200.000 de euro pentru a opri un control al ANAF la o societate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite