Mărirea şi decăderea lui Piedone, „Justiţiarul Pieţelor“ care şi-a luat BAC-ul la 32 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piedone este pasionat de maşini de epocă
Piedone este pasionat de maşini de epocă

Fostul edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este în centrul celui mai recent scandal de corupţie, în care sunt implicaţi foşti directori din Primărie. El a fost adus vineri la DNA, fiind însoţit de doi poliţişti.

În urmă cu o lunăm Piedone cocheta cu o eventuală candidatură la Primăria Capitalei, în condiţiile în care Sorin Oprescu era arestat pentru corupţie. În plin scandal, legat de tragedia din clubul Colectiv, Piedone şi-a anunţat demisia. „Adevărul” vă prezintă povestea lui Cristian Popescu Piedone, care de la simplu ospătar a ajuns unul dintre cei mai puternici politicieni din Capitală, şi care avea la dispoziţie fonduri uriaşe.

Şef de restaurant la mare

Devenit popular după ce, în calitate de director al Direcţiei Inspecţie Generală din cadrul Primăriei Sectorului 6, răsturna tarabele prin pieţe şi dădea cu dero pe mărfurile stricate, Cristian Popescu Piedone a avut o ascensiune fulminantă. Tot atunci şi-a căpătat porecla de „Piedone”, pe care, ulterior, şi-a trecut-o chiar în cartea de identitate.
Povestea sa începe mult mai devreme. Cristian Popescu Piedone (52 de ani) a pornit de jos, lucrând ca ospătar în mai multe localuri. Deşi nu avea nici măcar studii liceale, Piedone a reuşit să promoveze până la nivel de şef de restaurant.

Revoluţia l-a găsit şef de restaurant şi de complex hotelier pe litoral. În 1990, a deschis Restaurantul Ciocârlia, pe cheiul Dâmboviţei, vizavi de Tribunalul Bucureşti.
În 1994, a intrat în PSD, pentru că tinerii PSD-işti îşi făceau mesele la el în restaurant. În 2000-2004, a fost consilier general şi inspector la Primăria Sectorului 6.

De la „fabrica de diplome”, la „fabrica de permise”

Prosper om de afaceri, fostul ospătar a decis să acorde atenţie şi educaţiei. Aşa că, în 1991, pe cînd avea „doar” 28 de ani, s-a înscris la liceu. Nu la orice liceu, ci la Liceul „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, recunoscut pentru uşurinţa cu care elevii reuşeau să treacă clasa
Piedone a devenit posesor al unei diplome de studii medii în 1995, fix la vârsta de 32 de ani. Nu s-a oprit aici. Piedone s-a dus la facultate, aleasă după criteriul liceului: Facultatea de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii Petroşani. Universitatea Petroşani este recunoscută ca „fabrică de diplome“ pentru numeroşi politicieni.
Între timp, Piedone a devenit pasionat de maşini, adunând în garaj, printre altele, două Cadillac-uri din 1973, respectiv 1974, un Oldsmobile din 1959 şi un Mercedes din 1966.

Permis la cinci categorii într-o singură zi

piedone masini permis

Problema era că nu putea să le conducă, deoarece nu avea carnet. Ca să-l obţină uşor, Piedone şi-a făcut viză de flotant la Piteşti, adică la „fabrica de permise”. El a fost admis pe faimoasa listă a celor ce-au obţinut permisul de conducere în judeţul Argeş, acolo unde mai mulţi poliţişti au fost arestaţi pentru că dădeau permise contra şpagă. De altfel, primarului i-a fost anulat permisul în 2009, pentru nereguli constatate în obţinerea documentului.

Cristian Popescu Piedone a ajuns „argeşean“ cu acte în regulă la 27 septembrie 2007, cu o lună înainte de a deveni şofer profesionist. El a obţinut permisul auto într-o singură zi, la 19 octombrie 2007, la nu mai puţin de cinci categorii – A, B, BE, C şi CE.
Prefectura Argeş i-a anulat permisul, invocând nerespectarea procedurilor în obţinerea vizei de flotant de către acesta, în comuna argeşeană Priboieni.

„Din cercetările noastre rezultă că Popescu Cristian Victor Piedone, primarul sectorului 4 al Capitalei, a obţinut viza de flotant la data de 27 septembrie 2007, figurând că ar fi stat la cetăţeanul Constantin Grigoroiu, dar, din informaţiile noastre, lucrul acesta nu s-a întâmplat, iar la puţin timp după obţinerea vizei, la data de 19 octombrie 2007, a susţinut examen pentru obţinerea permisului de conducere la toate categoriile, examen pe care l-a promovat“ preciza la vremea respectivă prefectul Marcel Proca.

Un primar popular

Succesul nu l-a ocolit nici în plan profesional pe Cristian Popescu Piedone. Administraţia publică a fost  cea care l-a consacrat. În perioada 1996-2000, a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 5. În perioada 2000-2004, Piedone a fost directorul Direcţiei Inspecţie Generală din cadrul Primăriei Sectorului 6. În această calitate, Cristian Popescu „bătea” pieţele şi demola tarabele celor care vindeau mărfuri expirate, câştigându-şi nui numai renumele de „justiţiar”, dar şi porecla de „Piedone”.

Asta l-a propulsat direct în Consiliul General al Capitalei, pe postul de consilier. Din 2004 până în 2008, a fost consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 6. La sfârşitul mandatului, în 2008, Piedone a considerat că poate conduce chiar o primărie. A candidat la sectorul 4 şi a fost ales. Popular printre oameni, Piedone a bifat şi al doilea mandat de edil. Astfel că, la alegerile din 2012, a obţinut  80,35 la sută din voturi, candidând din partea USL.

Traseist politic

În 1994, Cristian Popescu Piedone a intrat în PDSD, aflat la guvernare la acea vreme. Ulterior, s-a înscris în PNŢCD, apoi în BND, partidul format de cei din Blocul Naţional Sindical, pentru care a şi candidat în 2005 la alegerile pentru Primăria Capitalei. Nu a avut însă nicio şansă în faţa  candidatului PD,  Adriean Videanu.
În februarie 2007, spaima tarabagiilor a considerat că e momentul să facă pasul următor. El s-a înscris în Partidul Conservator (PC), condus la acea vreme de Dan Voiculescu.
A urmat candidatura la Sectorul 4, în 2008, din partea conservatorilor în 2008. Popularitatea sa a crescut şi mai mult în urma strategiei de mediatizare pusă la cale de postul de televiziune patronat de familia Voiculescu. Nu era acţiune a primarului sectorului 4, fie că era vorba de o banală inspecţie în piaţă sau la firmele de deszăpezire, la care să nu fie prezentă şi o echipă de la Antena 3.

Popescu piedone 2
Popescu piedone 6

Prima dragoste politică nu se uită

„Dragostea” cu PC nu a ţinut prea mult, în 2011 edilul arătând că este prieten cu Gabriel Oprea de 17 ani. Această prietenie s-a materializat odată cu primele neînţelegeri din PC. Cristian Popescu Piedone a demisionat, în octombrie 2011, din funcţiile deţinute în PC şi a încercat să forţeze un congres al partidului – aparent să-i preia conducerea.
La alegerile locale din 2012, UNPR a candidat pe liste comune cu candidaţii PDL-ului. Cristian Popescu Piedone era anunţat de Elena Udrea drept şeful campaniei noii alianţe şi apoi candidatul la Sectorul 4. La o lună distanţă după ce Gabriel Oprea îl confirma drept candidatul UNPR la sectorul 4, pe 9 martie, Piedone s-a răsucit şi a anunţat că se întoarce la prima dragoste, PC.

Declaraţia de avere

Potrivit declaraţiei de avere din 10 iunie 2015, fostul primar avea două terenuri intravilan în Bragadiru (978 mp şi 538 mp) cumpărarate în 2008 şi 2009. El mai are două case în Bucureşti (307 mp şi 73 mp) – obţinute prin moştenire sau schimb.
Piedone este pasionat de maşini de epocă şi are 5 autoturisme: Mercedes (1966), Oldsmobile (1959) şi Cadillac (1968, 1973, 1974). Fostul primar a declarat că mai deţine: bijuterii de familie (20.000 de euro), colecţie de obiecte vechi- timbre (15.000 de euro), colecţie pendule- ceasuri de buzunar (5.000 de euro). În bănci, Piedone a declarat că are un depozit de 60.923 de euro deschis în 2006.

Două restaurante şi salonul de frumuseţe

Veniturile sale: salariul de primar: 52.512 de lei. Soţia sa, Iulia,  a câştigat ca administrator la Lolo Trading International SRL – firma de coafor şi frizerie suma de 25.248 de lei, iar ca administrator la God Trust Enterprises – care controlează două restaurante, suma de 24.000 de lei.

piedone restaurant jour fixe

Oficial, afacerile care asigură bunăstarea familiei Popescu-Piedone sunt administrate de cei doi copii ai primarului, Vlad şi Ana Maria, precum şi de soţia edilului, Iulia. Sunt două restaurante şi un salon de frumuseţe, toate situate în sectorul 4 al Capitalei, pe care Cristian Popescu Piedone îl conduce din 2008, potrivit unei investigaţii făcute de postul Digi 24.

Vlad Popescu a intrat în afaceri în 2009, la 20 de ani. Atunci, Vlad Popescu a devenit asociat cu 50% în firma SC Level Ten SRL, specializată în furnizarea echipamentelor software. Asociatul lui Vlad Popescu în firmă era, în 2009, actualul viceprimar din sectorul 4, Daniel Băluţă. La aceea vreme era medic stomatolog. După câteva luni, fiul primarului pleacă din firmă, pentru ca în 2010 să intre în societatea God Trust Enterprises SRL, care deţine astăzi două restaurante: Jour Fixe Medieval şi Jour Fixe Clasic.

Cine a înfiinţat societatea

Societatea God Trust Enterprises este înfiinţata de Iulian Cârlogea, fiul lui Liviu Cârlogea, fost consilier local în primaria sectorului 4 şi actual comisar general adjunct în Garda Naţională de Mediu.
Cu puţin timp înainte ca Vlad Popescu să intre în firmă, partener devenise unul dintre patronii de cluburi cei mai cunoscuţi la vremea aceea: Ioan Borzea. Acesta deţinea cluburile Max din Regie şi Kristal Glam şi Berăria Gambrinus. Ulterior, fiul lui Cristian Popescu Piedone a ajuns a acţionar la fosta discotecă a Complexului Turistic Capra Neagră din Poiana Braşov, deţinut, la vremea aceea, de acelaşi Ioan Borzea, mai arată Digi 24.
Cele două restaurante

Prin firma God Trust Enterprises, Vlad Popescu a deschis restaurantul Jour Fixe Clasic. Afacerea merge bine, aşa că, în 2013, mai deschide încă un local: Jour Fixe Medieval. În acelaşi an, Iulian Cârlogea îşi cedează acţiunile Anei Maria Popescu, fiica în vârstă de 19 ani a primarului sectorului 4. Acum, Vlad şi Ana Maria Popescu deţin în proporţie egală cele două restaurante cu 29 de angajaţi. Anul trecut au avut o cifră de afaceri de peste un milion de lei.

Iulia Popescu, soţia lui Piedone, deţine şi în prezent salonul de înfrumuseţare pe care l-a înfiinţat în 2004, tot în sectorul 4. În perioada 2005-2008, Iulia Popescu a fost acţionar majoritar în firma SC Phoenix Sistem SRL, specializată în publicitate.
 





 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite